Het buitenspelende kind van Aldo van Eyck

Actueel nieuws: Kinderen spelen nog weinig buiten

Jantje Beton kwam op 17 april met het nieuws dat nog maar 14 procent van de kinderen buiten speelt, tegen 70 procent van hun grootouders. Reden genoeg om het gedachtegoed van Aldo van Eyck te blijven promoten en te kijken waar kinderen weer verleid kunnen worden om dagelijks 1 uur buiten te spelen.

Gelukkig groeide ik op in de jaren zestig, waar je nog het buitenspelende kind mocht zijn en dat werd door mijn omgeving gestimuleerd. Als kind vond ik het fantastisch om in een speeltuin te mogen spelen en dankzij Aldo van Eyck kon dat ook.

Vondelpark

Als jochie van 5 woonde ik op de Hobbemakade (Oud-zuid).  Om lekker buiten te kunnen spelen gingen wij vaak naar het Sarphatipark, Amsterdamse Bos of het Vondelpark. Het was in dat laatste park, dat een jongetje kwaad werd op mijn broertje en hem met zijn hoofd tegen de rand van de zandbak probeerde te duwen. Dat heb ik uiteindelijk verijdeld door er bovenop te springen en mijn broertje te redden. Kostte mij wel een bloedneus. Van de schrik bekomen gingen wij lekker klimmen in het metalen rek.  Rubber tegels bestonden nog niet, dus als je viel, was dat een harde confrontatie met de stenen ondergrond.  Trauma’s aan overgehouden, wel nee.  Wij genoten van het buiten spelen, want op de Hobbemakade reed te veel verkeer.

Het belang van buiten spelen

Aldo van Eyck had onderzoek gedaan naar de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en wist dat juist buiten spelen deze kan stimuleren. Kinderen moeten leren plannen, nadenken, rekening houden met andere kinderen. Hierdoor leren ze verschillende rollen kennen en uittesten. Creativiteit, samenwerking, conflictoplossing, inspireren, het kan allemaal op een leuke manier geoefend en getest worden. Het klimmen en klauteren is goed voor de motorische ontwikkeling. Het spelen kan kinderen ook over angsten leren nadenken en met moeilijke situaties omgaan.

Minimalistische speeltoestellen

De architect Aldo van Eyck vond dat hij de fantasie en vindingrijkheid van kinderen moest prikkelen en stimuleren en ontwierp daarom zogenaamde minimalistische speeltoestellen. Deze toestellen konden tegen een stootje, want ze bestonden veelal uit constructies van metaal en beton. Kinderen konden zelf bepalen hoe ze met deze toestellen om gingen.

In de periode 1947 –  1978 ontwierp van Eyck maar liefst 700 speeltoestellen voor de stad Amsterdam.  Helaas zijn er nog maar weinig speelplekken overgebleven. 17 speelplaatsen zijn nog intact. Schuin tegenover het van Eesteren paviljoen, in het Jan Cupidohof is een volledig intact speelveld van Aldo van Eyck te bewonderen.

Tentoonstelling Speelse stad

Het is in maart 2018 precies honderd jaar geleden dat Aldo van Eyck werd geboren en daarom besteed het van Eesteren museum aandacht aan deze bijzondere architect, met de tentoonstelling de Speelse stad. De expositie over de toestellen van Van Eyck is te zien van 16 maart tot 2 september 2018.

Tekst: John Fitzgerald Hagen

Vaartocht Van Eesteren Museum door Amsterdam Nieuw-West. Foto: Marjori Hong (www.gefladder.nl).Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.