Buitenveldert

Let op: Deze informatie heeft betrekking op 2014

Het Van Eesteren Museum slaat sinds juni 2014 zijn vleugels uit naar Zuid onder het motto: ‘Ontmoet Van Eesteren in Bijzonder Buitenveldert!’ Ten zuiden van de Zuidas ligt de wijk Buitenveldert. Dit is de laatst gerealiseerde wijk uit het Algemeen Uitbreidingsplan van Cornelis van Eesteren. Het is zeg maar het chique zusje van de Westelijke Tuinsteden. Met een speciaal programma besteedde het Van Eesteren Museum sinds afgelopen jaar extra aandacht aan Buitenveldert. In nauwe samenwerking met buurtbewoners zijn er verassende excursies en wandelingen bedacht. Op zondag 22 juni 2014, de Dag van de Architectuur, was de aftrap met rondwandelingen en fietstochten.

Tentoonstelling Buitenveldert in Nieuw-West
Wegens succes wordt de Buitenveldert tentoonstelling die in oktober 2014 te zien was in de kunstkapel aan de Zuidas herhaald in Nieuw-West aan de Burgemeester De Vlugtlaan 125. Kom gratis kijken en ontdek de overeenkomsten tussen de twee Amsterdamse wijken die Van Eesteren heeft nagelaten. Zelf vond van Eesteren Buitenveldert erg geslaagd, oordeel zelf van 6 februari t/m 25 april 2015. Zie: Leer Buitenveldert kennen in Nieuw-West.

En als het allemaal meezit krijgt Buitenveldert ook dit jaar vanaf de lente volop aandacht. Dan gaan we weer op pad door deze bijzondere Wederopbouwwijk.

Zie voor meer informatie over aankomende activiteiten in Buitenveldert de agenda.

Gijsbrecht van Aemstelpark met Ontmoetingseiland. Gezien naar de Willem van Weldammelaan (rechtuit), dwars is Gijsbrecht van IJselsteinstraat nrs. 11 t/m 63 (ca.)(achterzijde, vrnl.); en links tevens brug nr. 826, vanaf parkeiland t.h.v. Enzerinck. Foto: Archief van de Dienst Ruimtelijke Ordening; augustus 1965. Galerijflats aan de A.J. Ernststraat in Buitenveldert, architect Joh. Brouwer en C.W. Schaling; 1960-1964. Foto: Victorien Koningsberger. Architectuurwandeling Buitenveldert. Foto: Victorien Koningsberger. Vogelvlucht AUP Buitenveldert gezien naar het Zuidwesten. Op de voorgrond een deel van Plan Zuid van Berlage. Er achter de toekomstige Tuinstad Buitenveldert. Links de Amstel; 1935. Kaart: Dienst der Publieke Werken. Gijsbrecht van Aemstelpark. Ommuurde open ruimtes in talud van genoemd park in het oostelijk deel van parkeiland Enzerinck t.h.v. (ca.) De Kamp nr. 3 (niet zichtbaar) en gezien naar huizenrijen Wildenborch, Kiefskamp en Slangenburg (vlnr.). Augustus 1965. Foto: Archief van de Dienst Ruimtelijke Ordening. Brug nr. 805, waar de Buitenveldertselaan en het Gijsbrecht van Aemstelpark in Buitenveldert elkaar kruisen. Architect: Dienst der Publieke Werken; 1961-1962. Foto: Victorien Koningsberger. Cannenburg in Buitenveldert. Garagewoningen. Foto: Victorien Koningsberger. Villa in Buitenveldert. Foto: Victorien Koningsberger.

Let op: Deze informatie heeft betrekking op 2014

Fietstocht Buitenveldert
Onder leiding van twee architectuurbewonderaars, gidsen van het Van Eesteren Museum, ga je kriskras door Buitenveldert waarbij aandacht is voor de karakteristieke opbouw van de wijk. Ook bezoek je een aantal gebouwen die op de dag van de Architectuur zijn opengesteld. De route is door Architectuurcentrum Arcam ontwikkeld en ook in druk verkrijgbaar. De Architectuurgids Zuid bevat meer wandel- en fietsroutes door Amsterdam-Zuid en Buitenveldert.

Architectuurwandeling Buitenveldert
Tijdens een anderhalf uur durende wandeling onder leiding van een gids wordt getoond hoe Van Eesteren zijn visie op stedenbouw in Buitenveldert realiseerde. De karakteristieke  moderne indeling van woningen, groen en verkeer is hier goed zichtbaar. Over de realisatie van Buitenveldert was Van Eesteren bijzonder tevreden. Hij woonde er zelf tot op hoge leeftijd. “Als je werkelijk wilt weten hoe ik het AUP bedoeld heb, dan moet je in Buitenveldert gaan kijken,” was een van zijn gevleugelde uitspraken.

Buurtwandeling Prinses Irenebuurt
Buitenveldert is de laatst gerealiseerde wijk uit het Algemeen Uitbreidingsplan van Cornelis van Eesteren. Dit jaar besteedt het Van Eesteren Museum met een speciaal programma extra aandacht aan Buitenveldert. Op de dag van de architectuur start het initiatief ‘Ontdek Van Eesteren in Bijzonder Buitenveldert!’ haar activiteiten met rondwandelingen, en fietstochten.

De Prinses Irenebuurt vormt de schakel tussen het Plan Zuid van Berlage en het Buitenveldert van Van Eesteren. Het is een bijzondere buurt, die nog niet door elke Amsterdammer ontdekt is, met architectuur uit de begin jaren vijftig tot Post-Moderne gebouwen. Twee bewoners uit de buurt nemen je mee op stap en komen ondermeer bij de onlangs als gemeentelijk monument aangewezen Thomaskerk.

Expositie ‘Ontmoet Van Eesteren in Buitenveldert’
Van 4 t/m 31 oktober 2014 presenteert het Van Eesteren Museum de expositie ‘Ontmoet Van Eesteren in Buitenveldert.’ De expositie is te zien op een nieuwe locatie: de Kunstkapel aan de Prinses Irenestraat 19 aan de Zuidas.

De tentoonstelling in de magische ronde Kunstkapel besteedt aandacht aan wie Van Eesteren was. Aan zijn omgang met kunstenaars van De Stijl, zoals Theo van Doesburg waarmee hij samen het Huis van Zessen ontwierp. De nadruk van de expositie ligt op zijn ontwerp van het Algemeen Uitbreidingsplan en vooral hoe dat in Buitenveldert gerealiseerd is. Met veel mooi beeld uit de beginjaren ’60.

Van Eesteren bouwde volgens de principes van het Nieuwe Bouwen. De stijlkenmerken uit de jaren vijftig en zestig, zoals die ook in Buitenveldert te zien zijn, beschouwen we als ons cultureel erfgoed. Hoe zich dat verhoudt tot de expansieontwikkelingen aan de Zuidas is een van de onderwerpen van de expositie.

Graag nodigen wij u uit om Van Eesteren in Buitenveldert te ontmoeten. U bent van harte welkom de expositie te komen bekijken op vanaf 4 oktober t/m 31 oktober, op woensdag t/m zaterdag van 12.30 tot 17.00 uur.

Data: 4 oktober t/m 31 oktober 2014
Tijd: woensdag t/m zaterdag van 12.30 tot 17.00 uur
Locatie: Kunstkapel, Prinses Irenestraat 19, naast het Nicolaas Lyceum; Amsterdam-Zuid

Van Eesteren in Buitenveldert