Directie en Bestuur

Het bestuur van het Van Eesteren Museum is momenteel op zoek naar twee nieuwe leden. Met de aandachtsgebieden Museumwereld en culturele instellingen, en Marketing & communicatie. Reageren kan tot 25 november 2020. Klik hier voor de volledige vacatureomschrijvingen.

 

Directie

Directeur drs. Anouk de Wit (1966) is architectuurhistorica en studeerde Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij werkte voor diverse organisaties in de erfgoedsector, zoals monumentenzorg in Rotterdam en Zwolle (het Oversticht) en het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam. Vanaf de vroege jaren negentig werkte zij voor de Dienst Ruimtelijke Ordening (DRO) van Amsterdam aan onderzoek en publicaties waaronder Nieuw Sloten van Tuin tot Stad. Tussen 2001 en 2011 was zij vanuit DRO directeur van informatiecentrum De Zuiderkerk, het informatiecentrum voor ruimte, bouwen en wonen van de gemeente Amsterdam. Daar organiseerde zij manifestaties en tentoonstellingen waarin het ruimtelijk beleid en de openbare ruimte van de gemeente centraal stonden. Door haar toedoen konden bezoekers in de Zuiderkerk in de multimediale expositie AmsterdamWoont zien hoe Amsterdam bouwde en zich oriënteren op nieuwbouwprojecten en wonen. Het informatiecentrum was tijdens speciale manifestaties een ontmoetingsplek voor marktpartijen, politici, beleidsmedewerkers en architecten, uit binnen- en buitenland. Vanaf 2011 organiseerde Anouk de Wit naast tentoonstellingen ook gesprekken en ontmoetingen met professionals, burgers en cultuurtoeristen voor de 5e Internationale Architectuur Biënnale, Architectuurcentrum Amsterdam ARCAM en het Van Eesteren Museum. Sinds augustus 2013 is zij directeur van het Van Eesteren Museum in Amsterdam Nieuw-­West.

Bestuur

Guido Wallagh (voorzitter)
Guido Wallagh (1964) is planoloog en een geboren en getogen Amsterdammer. Hij studeerde planologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1994 aan diezelfde universiteit. Tussen 1995 en 2008 werkte hij bij DE LIJN, eerst als adviseur, later als partner. Sinds 2008 is hij partner bij Inbo, een landelijk opererend bureau op het gebied van architectuur, stedenbouw, bouwkunde en interieurarchitectuur. Zijn werkvelden liggen op het gebied van stedelijke vernieuwing, gebiedsgerichte samenwerking, gebiedscommunicatie en participatie. In Nieuw-West heeft hij aan verschillende stedelijke vernieuwingsprojecten mogen werken, waaronder het Staalmanplein e.o. Tot 2018 was hij tevens universitair hoofddocent planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel is hij, naast zijn partnerschap bij Inbo, voorzitter van Stichting Kunstwerk Loods 6, voorzitter van het Integraal Burgwallen Overleg, voorzitter van Knowledge Mile Park en kernteamlid van Stad-Forum.

Aat de Vries (penningmeester)
Aat de Vries (1980) is bedrijfseconoom en studeerde archeologie in Groningen, bestuurskunde aan de Vrije Universiteit en bedrijfseconomie aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij werkt sinds 2014 als project- en programma-adviseur bij de afdeling Ruimte en Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam. In zijn werk heeft hij te maken met uiteenlopende dossiers, waarbij de nadruk ligt op strategische (financiële) advisering en bestuurlijke besluitvorming, maar ook op vraagstukken t.a.v. duurzaamheid en gebiedsontwikkeling. Door het werk, maar ook door zijn inzet bij het Van Eesteren Museum heeft hij de afgelopen jaren veel affiniteit gekregen met stedelijke ontwikkeling en in het bijzonder de ontwikkelingen in de tuinsteden.

Pieter Boekschooten (algemeen lid/programmasecretaris)
Pieter Boekschooten (1949) is landschapsarchitect en bekwaamde zich in dit vak aan de École Supérieure d’Urbanisme et Paysage te Brussel, behaalde een mastertitel aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam en aan de NUAB in Utrecht. In 1973 kwam hij te werken bij de gemeente Amsterdam, waar hij zich sindsdien ontwerpend heeft ingezet voor het groen en de relatie tussen de stad en het ommeland. Hij begon in de Bijlmer, werd al snel specialist inzake het landelijk gebied, nam zitting in de groencommissie Amstelland en ontwierp mee aan de Floriade (Regionaal Park Gaasperplas) en aan het bidbook voor de Olympische Spelen van 1986 (Nieuw-Sloten en Oeverlanden Nieuw meer). Daarna bleven de Westelijke Tuinsteden, het huidige Nieuw-West, zijn focusgebied en ontwikkelde hij bijzondere liefde en plannen voor Geuzenveld/Slotermeer, de Tuinen van West, de eerste polder van Van Eesteren, en de Nieuwe Meer. Pieter Boekschoten schakelt moeiteloos tussen schaalniveaus; hij ontwierp pleinen in het stedelijk gebied, de inpassing van de Westrandweg, maar schreef en tekende ook mee aan de Gebiedsvisie Haarlem Amsterdam en de Ecologische verbinding Amstelland Spaarnwoude. Daarnaast is Boekschoten een graag geziene gastdocent aan hogescholen en universiteiten in Velp, Eindhoven, Delft, Amsterdam, Brussel en Leeds.

Birgitte de Maar (algemeen lid)
Birgitte de Maar (1965) studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in de architectuurgeschiedenis, waaronder het gedachtegoed van het CIAM en Van Eesteren. Na haar studie werkte ze circa 10 jaar als programmamaker bij Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM), en leidde daarna architectuurcentrum AORTA in Utrecht. Sinds 2002 is zij werkzaam bij woningstichting Rochdale in Amsterdam. In het begin als projectontwikkelaar in de stedelijke vernieuwing bij Rochdale Projectontwikkeling en daarna als directeur. Later als manager Vastgoed. Sinds 2015 is zij lid van de Raad van Bestuur van Rochdale. Zij richt zich daar onder meer op de portefeuilles vastgoed, dagelijks onderhoud en duurzaamheid. De uitdagingen van bewoners in naoorlogse wijken, en vooral die van bewoners van de sociale huurwoningen, kent zij goed. De kwesties die daarin actueel zijn in Nieuw-West – hoe zorgen we dat de bewoners wonen in een sterke buurt met goede woningen en goede voorzieningen? – zijn dagelijkse gespreksonderwerpen voor haar. Ze zoekt innovatieve oplossingen voor hedendaagse uitdagingen en kan ze als geen ander verbinden met de culturele waarden van de tuinsteden. Naast haar functie als lid van de Raad van Bestuur van Rochdale is Birgitte de Maar bestuurslid van het Platform voor Transformatie en Renovatie NRP en voorzitter van de adviescommissie van de Academie van Bouwkunst in Amsterdam.

Robert Kohsiek (algemeen lid)
Robert Kohsiek (1974) studeerde sociale geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen, met nadruk op vastgoed en volkshuisvesting. Hij werkte voorheen onder meer bij DTZ Zadelhoff, MeesPierson en Woningcorporatie RWS in Goes en is sinds 2011 directeur/oprichter van projectontwikkelaar en woningbouworganisatie Wonam. Wonam kende zijn vliegende start in Nieuw-West en speelt in op de grote behoefte aan betaalbare huurwoningen in het middensegment door eigen woonprojecten te ontwikkelen en beheren in Amsterdam en Utrecht. Robert Kohsiek is geboren in Amsterdam. De ontwikkeling van de stad, de stedelijke vernieuwing van Nieuw-West en het gebrek aan regie erop gaan hem zeer aan het hart.