Museumwoning

Beleef de jaren ’50
Niet alleen in de Amsterdamse grachtengordel, ook buiten het centrum zijn museumwoningen te vinden. Ervaar in de Freek Oxstraat 27-huis in Nieuw-West hoe in de jaren ’50 werd geleefd in een moderne gezinswoning. Een kolenkachel, telefoneren met ‘een groot bakelieten geval’ en koken in een Bruynzeel-keuken. De modelwoning is ingericht volgens de principes van ‘Stichting
Goed Wonen‘. Idealistische architecten, ontwerpers en fabrikanten streefden na de Tweede Wereldoorlog naar een woninginrichting waarin ieder gezinslid zich optimaal kon ontplooien.

Ontstaan
De Van Eesteren Museumwoning in Slotermeer is geopend toen de wijk in oktober 2012 precies 60 jaar bestond. De totstandkoming van de museumwoning is een voorbeeld van de nieuwe tendens van gezamenlijkheid, hergebruik en delen. Samen met woningcorporatie de Alliantie is de woning in originele staat teruggebracht. Het interieur werd geschonken door buurtbewoners en andere geïnteresseerden. Zij waren blij dat hun dierbare spullen zo een nieuw leven in de museumwoning kregen. Van Tomado-boekenrekken tot aan kleurrijke serviezen. Alles had een eigen verhaal. 
Samen met vrijwilligers zijn de spullen opgeknapt, en is de woning schoongemaakt en ingericht. Met als resultaat een museumwoning van ons allen.

Jaren ’50 zijn ‘in’
Design en mode uit de jaren ’50 zijn momenteel ‘in’. Ook de gezelligheid van destijds wordt geroemd en nagestreefd. Samen in de huiskamer een bordspel spelen of naar de radio luisteren. Uiteraard gaat dit geromantiseerde beeld voorbij aan praktischer zaken: de kolenkachel verwarmde alleen de woonkamer, de reden dat het gezin ’s winters beperkt was tot deze ruimte. Hoe het leven werkelijk geleefd werd in de jaren vijftig, is te beleven in de Van Eesteren Museumwoning.

Bezoek de Museumwoning
Openingstijden: de Museumwoning in Slotermeer is van donderdag t/m zondag te bezoeken om 14.30 of tijdens de wandeling door het Buitenmuseum.
Startpunt: Van Eesteren Paviljoen (hiervandaan wandel je naar de Museumwoning en terug).
Tickets en toegang: € 12,50 (€ 10,00 met CJP/Stadspas). Kinderen t/m 12 jaar zijn gratis.
Tickets zijn verkrijgbaar in het Van Eesteren Paviljoen of vooraf via onze ticketservice.
Let op: De woning is niet rolstoeltoegankelijk.

Iconic Houses
De Van Eesteren museumwoning maakt deel uit van Iconic Houses Network. De website van Iconic Houses biedt een overzicht van moderne museumwoningen en architectenhuizen over de hele wereld die geopend zijn voor publiek.

Echtpaar in woonkamer met bank van Mart Visser; begin jaren zestig. (Foto: Arjé Plas). Eetkamer Museumwoning Van Eesteren Museum. Foto © Thomas Heere.

Verlanglijst
Om de woning helemaal compleet te maken zijn we nog opzoek naar wat laatste zaken. Zie hier de Verlanglijst Museumwoning.

Boeken
In het boekje Er is eens lees je alles over de ontstaansgeschiedenis van de woning, over de betrokkenheid van veel partijen en over de buurtbewoners en andere geïnteresseerden die gezamenlijk de inrichting bijeen brachten. En het boek Goed Wonen. Geschiedenis van een keurmerk geeft antwoord op de vraag wat de actuele betekenis is van de traditie van Goed Wonen. Die traditie werkt nog steeds door in de moderne wooncultuur. Zo is de massaproductie van lichte en verplaatsbare meubels, die we kennen van Ikea, via een directe lijn verbonden aan de idealen van Goed Wonen. Beiden uitgaven zijn te koop in de museumwinkel.

Op de radio
Luister hier de reportage terug van de VPRO over Goed Wonen. Met onze bestuursvoorzitter Noud de Vreeze, die levendig vertelt over de vernieuwing van het wonen, en met Geertje Felix, die haar Goed Wonen-interieur niet meer veranderde sinds 1961.