Museumwoning

Goed Wonen aan de Freek Oxstraat in Amsterdam
Midden in de Westelijke Tuinstad Slotermeer staat de museumwoning van het Van Eesteren Museum. In de jaren 50 van de vorige eeuw kwam en nieuwe beweging van wonen op gang, waarvan de principes werden vastgelegd bij de Stichting Goed Wonen. De bloemetjesgordijnen en de tapijten op tafel gingen de deur uit. Licht, lucht en ruimte kwamen ervoor in de plaats. Aan de Freek Oxstraat in Slotermeer kun je de jaren 50 beleven: een kolenkachel, een Bruynzeel-keuken en telefoneren met ‘een groot bakelieten geval’.

De Van Eesteren Museumwoning in Slotermeer is geopend toen de wijk in oktober 2012 precies 60 jaar bestond. De totstandkoming van de museumwoning is een mooi voorbeeld van gezamenlijkheid, hergebruik en delen. Samen met woningcorporatie de Alliantie is de woning in originele staat teruggebracht. Het interieur – van Tomado-boekenrekken tot aan kleurrijke serviezen – werd geschonken door buurtbewoners en geïnteresseerden.

Bezoek de Museumwoning
Iedere donderdag t/m zondag staat er in het Van Eesteren Paviljoen een woninggids voor u klaar om met u, na een korte wandeling, een bezoek te brengen maken aan de Van Eesteren Museumwoning. In de woning mag u alle laadjes open trekken, op en aan de meubels zitten en krijgt u een verhaal over de woning en Amsterdam in de jaren 50 van de vorige eeuw.

Openingsdagen: donderdag t/m zondag
Starttijd: 14.30 uur
Startpunt: Van Eesteren Paviljoen (hier keert u ook weer terug), Noordzijde 31, Amsterdam
Duur: 1,5 uur
Tickets: € 12,50
Korting: € 10,00 (CJP/Stadspas), kinderen t/m 12 jaar (gratis)

Tickets zijn verkrijgbaar in het Van Eesteren Paviljoen of vooraf te reserveren. Komt u met een groep meer dan 10 personen? Dan gelieve vooraf te reserveren via: boekingen@vaneesterenmuseum.nl
Let op: De woning is helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Iconic Houses
De Van Eesteren Museumwoning maakt deel uit van Iconic Houses Network. De website van Iconic Houses biedt een overzicht van moderne museumwoningen en architectenhuizen over de hele wereld die geopend zijn voor publiek.

Lees meer over de Museumwoning

Echtpaar in woonkamer met bank van Mart Visser; begin jaren zestig. (Foto: Arjé Plas). Eetkamer Museumwoning Van Eesteren Museum. Foto © Thomas Heere.