Museumwoning

Goed Wonen aan de Freek Oxstraat in Amsterdam
Midden in de Westelijke Tuinstad Slotermeer staat de museumwoning van het Van Eesteren Museum. In de jaren 50 van de vorige eeuw kwam en nieuwe beweging van wonen op gang, waarvan de principes werden vastgelegd bij de Stichting Goed Wonen. De bloemetjesgordijnen en de tapijten op tafel gingen de deur uit. Licht, lucht en ruimte kwamen ervoor in de plaats. Aan de Freek Oxstraat in Slotermeer kun je de jaren 50 beleven: een kolenkachel, een Bruynzeel-keuken en telefoneren met ‘een groot bakelieten geval’.

De Van Eesteren Museumwoning in Slotermeer is geopend toen de wijk in oktober 2012 precies 60 jaar bestond. De totstandkoming van de museumwoning is een mooi voorbeeld van gezamenlijkheid, hergebruik en delen. Samen met woningcorporatie de Alliantie is de woning in originele staat teruggebracht. Het interieur – van Tomado-boekenrekken tot aan kleurrijke serviezen – werd geschonken door buurtbewoners en geïnteresseerden.

Bezoek de Museumwoning

Het Van Eesteren Museum is tijdelijk gesloten voor bezoekers in verband met het coronavirus (COVID-19). Alle onze activiteiten worden momenteel verzet of zijn komen te vervallen. Meer informatie vindt u hier.

Iedere donderdag t/m zondag staat er in het Van Eesteren Paviljoen een woninggids voor je klaar om met je, na een korte wandeling, een bezoek te brengen aan de Van Eesteren Museumwoning. In de woning mag je alle laadjes open trekken, op en aan de meubels zitten om wonen in een jaren ‘50 huis echt te beleven. De gids vertelt je over het nieuwe wonen na de tweede wereldoorlog in Amsterdam en Stichting Goed Wonen.

Openingsdagen: donderdag t/m zondag
Starttijd: 14.30 uur
Startpunt: Van Eesteren Paviljoen (hier keer je ook weer terug), Noordzijde 31, Amsterdam
Duur: 1,5 uur
Tickets: € 12,50 / € 10,00 (CJP/Stadspas) / gratis (kinderen t/m 12 jaar)

Tickets zijn verkrijgbaar in het Van Eesteren Paviljoen of vooraf te reserveren via onze website. Kom je met een  groep van meer dan 10 personen? Dan gelieve vooraf te reserveren via: boekingen@vaneesterenmuseum.nl

Let op: De woning is een portiekwoning met een inwendige trap en helaas niet toegankelijk met een rolstoel.

Iconic Houses
De Van Eesteren Museumwoning maakt deel uit van het Iconic Houses Netwerk. De website van Iconic Houses biedt een overzicht van moderne museumwoningen en architectenhuizen over de hele wereld die geopend zijn voor publiek.

Meer lezen en luisteren
In het boekje ‘Er is eens’ lees je alles over de ontstaansgeschiedenis van de woning, over de betrokkenheid van veel partijen en over de buurtbewoners en andere geïnteresseerden die gezamenlijk de inrichting bijeen brachten. Ook hebben we het boek Goed Wonen.  Hierin wordt de geschiedenis geschetst van het keurmerk en wordt er antwoord gegeven op de vraag wat de actuele betekenis is van de traditie van Goed Wonen. Die traditie werkt namelijk nog steeds door in de moderne wooncultuur. Beide uitgaven zijn te koop in onze museumwinkel.

Luister hier naar de reportage van de VPRO over Goed Wonen. Met bijdragen van onze voormalige bestuursvoorzitter Noud de Vreeze, die levendig vertelt over de vernieuwing van het wonen, en van Geertje Felix, die haar Goed Wonen-interieur niet meer veranderde sinds 1961.

Schenkingen van objecten
Heb je nog een mooi meubelstuk of een leuk voorwerp uit de jaren 50 op zolder staan en wil je het Van Eesteren Museum een warm hart toedragen? Regelmatig nemen wij schenkingen aan die tentoongesteld kunnen worden in de Van Eesteren Museumwoning of in het Van Eesteren Paviljoen.

Lees meer over het schenken van objecten

Echtpaar in woonkamer met bank van Mart Visser; begin jaren zestig. (Foto: Arjé Plas).Eetkamer Museumwoning Van Eesteren Museum. Foto © Thomas Heere.