Tentoonstelling

Het binnenmuseum is hèt informatiepunt over het cultuurhistorisch erfgoed van Van Eesteren. Er zijn wisselende tentoonstellingen te bekijken. Ook is in de museumwoning een expositie te zien.

Expositie Het Groen en de Tuinsteden (tot 2 april 2017)
We verdiepen ons in de verkennende expositie ‘Het Groen en de Tuinsteden’ in de gedachten achter al het groen in Amsterdam Nieuw-West. En wat zijn de mogelijkheden de bestaande groene omgeving te verbeteren en aan te passen? Jakoba Mulder had vanaf 1930 stevig de regie in handen over de vormgeving en uitvoering van de groenvoorzieningen. Mien Ruys legde er prachtige tuinen aan. Hoe staan zij er vandaag de dag bij? Als tuinstadkind en ontwerper laat Annemieke Langendoen van Hollandsgroen zien hoe de gemeenschappelijke tuinen beheerd worden. Pieter Boekschooten gaat in op de ‘stadsjungles’ zoals Het Ruige Riet in het Sloterpark. En Yttje Feddes laat overtuigend zien wat de groene kracht van Amsterdam Nieuw-West is. Het groen, dat door bewoners hoog gewaardeerd en gekoesterd wordt. Meer informatie hier.

Opening nieuwe Tentoonstelling Van Eesterenmuseum
* Nieuwe expositie over Het Van Eesteren Paviljoen – donderdag 13 april

Expositie over Van Eesteren (doorlopend)
Naast een wisselende tentoonstelling, is er ook een vaste expositie over het leven en werk van Van Eesteren. Onderwerpen als het Nieuwe Bouwen, de bijzondere stedenbouwkundige opzet van de tuinsteden, en de typische stijlkenmerken zijn op panelen gepresenteerd. Met veel foto’s en tekeningen krijg je een goed beeld van de ontstaansgeschiedenis van de naoorlogse stad en het leven in de jaren vijftig en zestig. Meer informatie: het binnenmuseum.

Expositieborden in de museumwoning (doorlopend)
Breng een bezoek aan de Van Eesteren museumwoning. Ervaar in de Freek Oxstraat 27-huis, om de hoek van het binnenmuseum, hoe in de jaren ’50 werd geleefd in een moderne gezinswoning. Een kolenkachel, telefoneren met ‘een groot bakelieten geval’ en koken in een Bruynzeel-keuken. De modelwoning is ingericht volgens de principes van ‘Stichting Goed Wonen’. Idealistische architecten, ontwerpers en fabrikanten streefden na de Tweede Wereldoorlog naar een woninginrichting waarin ieder gezinslid zich optimaal kon ontplooien. In elk vertrek geven expositieborden achtergrondinformatie, en er is een film te zien over Goed Wonen. Meer informatie: de museumwoning.

Voor informatie over de eerdere tentoonstellingen, klik hier.

 

Binnenmuseum Vaste Expositie. Foto: Victorien Koningsberger.