Van Ontstaan naar Toekomst

Ontstaan
Het Van Eesteren Museum is begonnen als een buitenmuseum in Slotermeer. Het bestuur van voormalig stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer, in 2010 opgegaan in Stadsdeel Nieuw-West, besloot in 2007 een deel van de stadsuitbreiding van architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren in Amsterdam West aan te wijzen als gemeentelijk beschermd stadsgezicht. Toen dit buitenmuseum een feit was, is er een informatie- en documentatiecentrum met tentoonstellingen en een gevarieerd programma van activiteiten en evenementen opgezet (2010) en een museumwoning ingericht (2012). Het Van Eesteren Museum in de Westelijke Tuinsteden heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een gewaardeerd platform voor gesprek en debat over de stedelijke ontwikkeling van Amsterdam. Lees hier (pdf) meer over het ontstaan.

Toekomst
Het Van Eesteren Museum breidt momenteel uit met nieuw paviljoen aan de Sloterplas. Voor het museum is een toekomstig onderdak op een zichtbare plek aan de Sloterplas een logisch gevolg van de verbreding van de focus: van buitenmuseum in Slotermeer naar het hart van Amsterdam Nieuw-West. Daar kunnen de tradities en ontwikkelingskansen van de Westelijke Tuinsteden gedeeld worden. Gekozen is voor een prachtige en logische plek aan de noordoever van de Sloterplas (schuin tegenover het benzinestation). In 1939 tekende Cornelis van Eesteren al een paviljoen op precies deze locatie. In gedachten zag hij er Amsterdammers flaneren van het paviljoen aan de Oostoever (café Oostoever, dat nu wordt verbouwd) naar het paviljoen aan de Noordzijde.

Binnenmuseum Vaste Expositie. Foto: Victorien Koningsberger.