Winkel

In de winkel in het Van Eesterenmuseum vind je een kleine, maar diverse selectie boeken. Ook zijn er wandel- en fietskaarten van de tuinsteden verkrijgbaar. Een deel van de boeken is direct gerelateerd aan Nieuw-West en de verschillende buurten in het stadsdeel. Ook zijn er belangrijke standaardwerken te koop zoals het Algemeen Uitbreidingsplan uit 1934 van Cornelis van Eesteren. Verder liggen er boeken in de winkel die relateren aan de wisselende tentoonstellingen. En presenteren we recente uitgaven over onderwerpen als de tuinsteden, ‘Goed Wonen’, wederopbouwarchitectuur en Cornelis van Eesteren. In het museum kun je de boeken rustig inkijken onder het genot van een kopje koffie of thee. Een greep uit de huidige collectie:

Nieuw-West: Parkstad of Stadswijk
Acht jaar na publicatie van de Atlas Westelijke Tuinsteden Amsterdam opnieuw een prikkelende analyse van de ontwikkelingen in een van de grootste stadsuitbreidingen van Nederland in de twintigste eeuw. Wat is er veranderd in de afgelopen jaren? Wat is het effect van de stedelijke vernieuwingsoperatie, die begin eenentwintigste eeuw inzette op sloop-nieuwbouw, maar daarna stagneerde door de crisis? Wat zijn de gevolgen van de autonome sociale, culturele en economische dynamiek in de wijk? Heeft de acht jaar geleden gesignaleerde diversiteit in bevolking, voorzieningen en gebruik van de publieke ruimte zich doorgezet? En wat heeft de toenemende waardering van het erfgoed uit de jaren vijftig en zestig bijgedragen aan de vernieuwing van Amsterdam Nieuw-West?

Ivan Nio, Arnold Reijndorp, Wouter Veldhuis, Anita Blom en Hein Coumou / Uitgeverij Trancity / 2016 / € 26,50.

Nieuw-West Parkstad of Stadswijk_

‘Jongens maak het maar mooi’
Max van den Berg studeerde onder professor Cornelis van Eesteren aan de Technische Universiteit in Delft en was een tijdlang diens student-assistent. Afgelopen jaren schreef stadsontwikkelaar en oud-ambtenaar Max van den Berg aan zijn memoires. Zijn boek, ‘Jongens maak het maar mooi’ is een persoonlijk verhaal, met prachtige inzichten in de werkwijze van veranderende diensten en politieke verhoudingen in een turbulente tijd binnen de 20ste-eeuwse stadsontwikkeling van Amsterdam (Noord, Nieuwmarkt, vernieuwing van de Binnenstad en geplande grote doorbraken).

Samen met Uitgeverij Thoth verzorgde het Van Eesterenmuseum de uitgave van Max’ memoires / 2016 / € 22,50

Omslag Jongens maak het maar mooi

Cornelis van Eesteren, Ontmoeting met de avant-garde 1914-1929
Van Eesteren trad toe tot ‘De Stijl’ en werkte samen met Van Doesburg en Gerrit Rietveld aan de inmiddels legendarische De Stijl-tentoonstelling in Parijs in het najaar van 1923. Dit chronologisch relaas, ondersteund door dagboekaantekeningen en persoonlijke brieven, volgt de gebeurtenissen van Van Eesterens jeugd op de voet. En door zijn ontmoetingen, vriendschappen en twisten wordt de artistieke tijdgeest van de jaren op een aangename manier tastbaar.

Sandra Guarda / € 15,00 / Ook verkrijgbaar in het Engels

Cornelis van Eesteren; Ontmoeting met de avant-garde; 1914-1929. Auteur: Sandra Guarda.

Goed wonen. Geschiedenis van een keurmerk
‘Een eiken rookstoel is fout; rotanmeubels zijn goed. Bloemetjesbehang en zware gordijnen zijn fout; witte muren en frisse tinten zijn goed!’ Met dergelijke instructies wilde de Stichting Goed Wonen eind jaren veertig van de vorige eeuw het Nederlands interieur bevrijden van de wansmaak. Met een tijdschrift, lezingen en een eigen meubellijn gaven de samenwerkende architecten, ontwerpers, meubelfabrikanten en distributeurs te kennen hoe men diende te wonen. Bekende namen als Stam, Rietveld, Gispen, Pastoe, Auping, Metz & Co en de Bijenkorf deden mee.

De paperback Goed Wonen. Geschiedenis van een keurmerk geeft antwoord op de vraag wat de actuele betekenis is van de traditie van Goed Wonen. Die traditie werkt nog steeds door in de moderne wooncultuur. Zo is de massaproductie van lichte en verplaatsbare meubels, die we kennen van Ikea, via een directe lijn verbonden aan de idealen van Goed Wonen. De uitgave is rijk geïllustreerd en bevat veel lezenswaardige en hilarische voorbeelden.

 Onder redactie van Noud de Vreeze / Uitgeverij THOTH Bussum / Uitgave in samenwerking met het Van Eesterenmuseum Amsterdam / 2015 / €15,-

Omslag Paperback Goed Wonen

Er is eens
Mooi uitgevoerd full-colourboekje van 52 pagina’s met veel foto’s over het ontstaan van de Van Eesteren museumwoning. Een absolute ‘must-have’ voor de liefhebber van de jaren ’50 en het Van Eesterenmuseum. In ‘Er is eens’ lees je alles over de ontstaansgeschiedenis van de museumwoning, over de betrokkenheid van veel partijen en over de buurtbewoners en andere geïnteresseerden die gezamenlijk de inrichting van de woning bijeen brachten. € 4,00.

Er is eens. Over het ontstaan van de Van Eesteren museumwoning.

De Dobbebuurt
Ruim zestig jaar geleden opende koningin Juliana Tuinstad Slotermeer. In dit deel van Nieuw-West liggen de karakteristieke Dobbebuurt en Aireystrook. Hier wordt momenteel verbouwd en vernieuwd en daarom legden Ineke Teijmant en Bart Sorgedrager de buurt vast zoals die nu is en toen was. In De Dobbebuurt worden grote maatschappelijke verhalen verteld aan de hand van kleine verhalen van gewone mensen. Interviews met bewoners, briefwisselingen tussen opdrachtgevers en bouwers, historische en nieuwe foto’s en hedendaagse portretten geven een veelzijdig beeld van een buurt die weliswaar niet goed bekend staat, maar waar wel met veel liefde over wordt gesproken.

Ineke Teijmant en Bart Sorgedrager ǀ € 17,90.

Boekomslag De Dobbebuurt.

 

Maha