Word vrijwilliger

Vrijwilliger worden bij het Van Eesteren Museum
Het Van Eesteren Museum draait grotendeels op een grote club enthousiaste vrijwilligers, ondersteund door een kleine professionele staf, en enkele freelancers.

Wil je al weten wie er bij het museum werken? Zie: Medewerkers Van Eesteren Museum – juli 2017.

Hoe kun je vrijwilliger worden?
Naast onderstaande specifieke vacatures voor Woning- en Wandelgidsen, kunnen we ook andere hulp goed gebruiken. Vooral nu het museum is verhuisd naar het Van Eesteren Paviljoen aan de noordoever van de Sloterplas. Ben je geïnteresseerd? Vul dan hiernaast je gegevens in en wij nemen contact met je op.

 


 

VACATURE (VRIJWILLIGERS) COÖRDINATOR MUSEUMWONING

In de Freek Oxstraat heeft het Van Eesteren Museum een woning geheel ingericht volgens de richtlijnen van de ‘Stichting Goed Wonen’ uit 1948. In de woning gaan bezoekers voor even terug in de tijd: een kolenkachel en koken in een Bruynzeel-keuken. Idealistische architecten, ontwerpers en fabrikanten streefden na de Tweede Wereldoorlog naar een woninginrichting waarin ieder gezinslid zich optimaal kon ontplooien.

Voor het beheer en de zorg voor deze Museumwoning  is het Van Eesteren museum op zoek naar een:

Coördinator Museumwoning

Klik hier voor meer informatie

 


 

VACATURE (VRIJWILLIGERS) COÖRDINATOR WANDELGIDSEN

Het ‘levend’ openluchtmuseum, met een ‘collectie’ bestaande uit woningen, plantsoenen, winkels, parken, pleinen en straten is voor bezoekers te bezichtigen door middel van een wandeling onder leiding van een wandelgids.

Het Van Eesteren museum is op zoek naar een:

Coördinator Wandelgidsen

Klik hier voor meer informatie

 


 

VRIJWILLIGERSVACATURE: GIDSEN ALGEMEEN
Je gaat aan de slag in een leuk en enthousiast team van een jong museum. De groep medewerkers/vrijwilligers is zeer gevarieerd, jong, oud en met verschillende achtergronden. Je komt in aanraking met een interessant, breed netwerk rondom het museum. Er is veel ruimte voor plezier met elkaar, zo hebben we gezellige en informatieve uitjes met de collega’s en een maandelijkse borrel.

Wat is de meerwaarde van dit vrijwilligerswerk?
Omgang met verschillende mensen: bewoners en oud-bewoners van de tuinsteden, maar ook groepen studenten, architecten, ambtenaren, stedenbouwers.

Je komt meer te weten over de historie van de tuinsteden, de wederopbouwarchitectuur, -cultuur en -interieur en hedendaagse stedenbouw.

Vanaf oktober 2017 is het Van Eesteren Paviljoen het nieuwe onderkomen van het museum; waarmee je een prachtige werkplek hebt aan de noordoever van de Sloterplas.

Openingstijden
We zijn elke week open op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag, van 12.00 tot 17.00 uur. Tijdens deze uren is ook de Museumwoning geopend. Daarnaast organiseren we ’s avonds activiteiten zoals lezingen. Ook hebben we regelmatig groepen te gast waarbij we vrijwilligers kunnen gebruiken voor koffie/thee/borrels en wandelingen. Dit is buiten de openingstijden om. We vragen van vrijwilligers om minimaal 1 à 2 keer per maand beschikbaar te zijn.

Wat voor scholing krijg je aangeboden?
De coördinatoren begeleiden je bij het inwerken en organiseren regelmatig bijeenkomsten met alle gidsen. Ook vinden er regelmatig lezingen en andere activiteiten plaats die je kunt bijwonen. Onderling wordt er ook veel informatie uitgewisseld. Het museum beschikt over een eigen bibliotheek.

Hoe kom je in aanmerking?
Je hebt een kennismakingsgesprek met de vrijwilligerscoördinator en we verwachten dat je vooraf kennis maakt met het museum, de museumwoning bezoekt en/of een wandeling door het buitenmuseum meemaakt. Na 3 maanden proeftijd bieden we je een vrijwilligersovereenkomst aan. We verwachten dat je minimaal een jaar beschikbaar bent.


 

 

WONINGGIDS
In de Freek Oxstraat heeft het Van Eesteren Museum een woning geheel ingericht volgens de richtlijnen van de ‘stichting Goed Wonen’ uit 1948. De tijdgeest van de jaren ‘50 komt hier tot leven. De museumwoning is tweemaal per dag te bezoeken op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag om 13.30 en 15.30. Dan geven we rondleidingen waarin we vertellen over interieur en vormgeving uit de jaren ‘50.

Taakomschrijving
In jouw rol als Woninggids leid je de bezoekers rond in de museumwoning. Aan de hand van het interieur vertel je over de woongeschiedenis die hier te ervaren is. Je beantwoordt vragen en zorgt voor een gastvrije en geanimeerde sfeer. Ook zorg je ervoor dat de woning op orde blijft.

Wat voor kennis of vaardigheden zijn nodig?
We zoeken mensen met belangstelling en/of kennis van interieur, design en vormgeving. Je bent representatief; hebt een verzorgd uiterlijk en beschikt over een duidelijke stem. Je kunt een verhaal vertellen voor kleine groepen en je vindt het leuk je samen met andere gidsen te verdiepen in woning, inrichting, en vormgeving. Hiervoor organiseren we regelmatig interne avonden, een bezoek aan andere museumwoningen, lezingen, workshops, excursies et cetera.


 

WANDELGIDS
Het Van Eesteren Museum bevindt zich in het deel van Slotermeer dat is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Hier verzorgen we vanaf oktober 2017 op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag een vaste wandelexcursie van zo’n 1,5 uur. Daarnaast organiseren we regelmatig thema-wandelingen en hebben we  nieuwe wandelexcursies ontwikkeld in alle tuinsteden in Amsterdam, waaronder Geuzenveld, Slotervaart, Overtoomse Veld, Osdorp, Buitenveldert, Watergraafsmeer en Amsterdam-Noord.

Taakomschrijving
Als Wandelgids neem je de bezoekers mee naar het Buitenmuseum. Tijdens de wandeling breng je het verhaal over van de wederopbouwarchitectuur in deze bijzondere stedelijke omgeving. Aan de hand van extra beeldmateriaal verlevendig je de wandeling.

Wat voor kennis of vaardigheden zijn nodig?
Je voelt je prettig in de rol van gids en gaat makkelijk om met groepen bezoekers. Je betrekt de deelnemers bij de rondleiding door hen ook vragen te stellen. Je bent representatief en beheerst de Nederlandse taal. Het is een pré wanneer je ook Engels spreekt. Je hebt belangstelling voor de onderwerpen van het museum.


 

Vrijwilliger Christiaan met Basisschool-scholieren in het Buitenmuseum. Foto: Victorien Koningsberger. Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart. Gastvrouwen Van Eesteren Museum. Foto: Victorien Koningsberger.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.