Word vrijwilliger

Vrijwilliger worden bij het Van Eesteren Museum
Het Van Eesteren Museum draait grotendeels op een grote club enthousiaste vrijwilligers, ondersteund door een kleine professionele staf, en enkele freelancers.

Wil je al weten wie er bij het museum werken? Zie: Medewerkers Van Eesteren Museum – juli 2017.

Hoe kun je vrijwilliger worden?
Naast onderstaande specifieke vacatures voor Museum-, Woning- en Wandelgidsen, kunnen we ook andere hulp goed gebruiken. Vooral nu het museum is verhuisd naar het Van Eesteren Paviljoen aan de noordoever van de Sloterplas. Ben je geïnteresseerd? Vul dan hiernaast je gegevens in en wij nemen contact met je op.

VRIJWILLIGERSVACATURE: GIDSEN ALGEMEEN
Je gaat aan de slag in een leuk en enthousiast team van een jong museum. De groep medewerkers/vrijwilligers is zeer gevarieerd, jong, oud en met verschillende achtergronden. Je komt in aanraking met een interessant, breed netwerk rondom het museum. Er is veel ruimte voor plezier met elkaar, zo hebben we gezellige en informatieve uitjes met de collega’s en een maandelijkse borrel.

Wat is de meerwaarde van dit vrijwilligerswerk?
Omgang met verschillende mensen: bewoners en oud-bewoners van de tuinsteden, maar ook groepen studenten, architecten, ambtenaren, stedenbouwers.

Je komt meer te weten over de historie van de tuinsteden, de wederopbouwarchitectuur, -cultuur en -interieur en hedendaagse stedenbouw.

Vanaf oktober 2017 is het Van Eesteren Paviljoen het nieuwe onderkomen van het museum; waarmee je een prachtige werkplek hebt aan de noordoever van de Sloterplas.

Openingstijden
We zijn vanaf half oktober open op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag, van 11.00 tot 17.00 uur. Tijdens deze uren is ook de Museumwoning geopend. Daarnaast organiseren we ’s avonds activiteiten zoals lezingen. Ook hebben we regelmatig groepen te gast waarbij we vrijwilligers kunnen gebruiken voor koffie/thee/borrels en wandelingen. Dit is buiten de openingstijden om. We vragen van vrijwilligers om minimaal 1 à 2 keer per maand beschikbaar te zijn.

Wat voor scholing krijg je aangeboden?
De coördinatoren begeleiden je bij het inwerken en organiseren regelmatig bijeenkomsten met alle gidsen. Ook vinden er regelmatig lezingen en andere activiteiten plaats die je kunt bijwonen. Onderling wordt er ook veel informatie uitgewisseld. Het museum beschikt over een eigen bibliotheek.

Hoe kom je in aanmerking?
Je hebt een kennismakingsgesprek met de vrijwilligerscoördinator en we verwachten dat je vooraf kennis maakt met het museum, de museumwoning bezoekt en/of een wandeling door het buitenmuseum meemaakt. Na 3 maanden proeftijd bieden we je een vrijwilligersovereenkomst aan. We verwachten dat je minimaal een jaar beschikbaar bent.

MUSEUMGIDS
Je zorgt voor het reilen en zeilen in het leukste museum van Amsterdam Nieuw-West, samen met een collega gastvrouw/heer.

Taakomschrijving
Als Museumgids beman je de museumruimte. Hier bevinden zich behalve de exposities ook de entreebalie, een kleine boekenwinkel en de museumbar. Je heet de bezoekers vriendelijk welkom, verstrekt informatie over de tentoonstellingen, verkoopt tickets en eventueel boeken en verzorgt de consumpties aan de museumbezoekers.

Wat voor kennis of vaardigheden zijn nodig?
Je bent representatief en hebt gevoel voor gastvrijheid. Je hebt belangstelling voor de onderwerpen van het museum. Ook ben je communicatief ingesteld en legt makkelijk contact met bezoekers. Goede beheersing van de Nederlandse taal. Beheersing van de Engelse taal is een pré.

Werktijden
We zijn vanaf oktober 2017 open op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag, van 11.00 tot 17.00 uur. De verdeling van werktijden in verschillende blokken is in de maak. Je staat altijd met twee personen in het museum.

WONINGGIDS
In de Freek Oxstraat heeft het Van Eesteren Museum een woning geheel ingericht volgens de richtlijnen van de ‘stichting Goed Wonen’ uit 1948. De tijdgeest van de jaren ‘50 komt hier tot leven. We zijn vanaf oktober 2017 op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur open voor publiek en geven we rondleidingen waarin we vertellen over interieur en vormgeving uit de jaren ‘50.

Taakomschrijving
In jouw rol als Woninggids leid je de bezoekers rond in de museumwoning. Aan de hand van het interieur vertel je over de woongeschiedenis die hier te ervaren is. Je beantwoordt vragen en zorgt voor een gastvrije en geanimeerde sfeer. Ook zorg je ervoor dat de woning op orde blijft.

Wat voor kennis of vaardigheden zijn nodig?
We zoeken mensen met belangstelling en/of kennis van interieur, design en vormgeving. Je bent representatief; hebt een verzorgd uiterlijk en beschikt over een duidelijke stem. Je kunt een verhaal vertellen voor kleine groepen en je vindt het leuk je samen met andere gidsen te verdiepen in woning, inrichting, en vormgeving. Hiervoor organiseren we regelmatig interne avonden, een bezoek aan andere museumwoningen, lezingen, workshops, excursies et cetera.

WANDELGIDS
Het Van Eesteren Museum bevindt zich in het deel van Slotermeer dat is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Hier verzorgen we vanaf oktober 2017 op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag een vaste wandelexcursie van zo’n 1,5 uur. Daarnaast organiseren we regelmatig thema-wandelingen en hebben we  nieuwe wandelexcursies ontwikkeld in alle tuinsteden in Amsterdam, waaronder Geuzenveld, Slotervaart, Overtoomse Veld, Osdorp, Buitenveldert, Watergraafsmeer en Amsterdam-Noord.

Taakomschrijving
Als Wandelgids neem je de bezoekers mee naar het Buitenmuseum. Tijdens de wandeling breng je het verhaal over van de wederopbouwarchitectuur in deze bijzondere stedelijke omgeving. Aan de hand van extra beeldmateriaal verlevendig je de wandeling.

Wat voor kennis of vaardigheden zijn nodig?
Je voelt je prettig in de rol van gids en gaat makkelijk om met groepen bezoekers. Je betrekt de deelnemers bij de rondleiding door hen ook vragen te stellen. Je bent representatief en beheerst de Nederlandse taal. Het is een pré wanneer je ook Engels spreekt. Je hebt belangstelling voor de onderwerpen van het museum.

COÖRDINATOR MUSEUMWONING
Het museum is ook opzoek naar een coördinator voor de museumwoning. Meer informatie over deze vrijwillige vacature vindt u hier: Vacature (vrijwillige) Coödinator Museumwoning.

Vrijwilliger Christiaan met Basisschool-scholieren in het Buitenmuseum. Foto: Victorien Koningsberger. Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart. Gastvrouwen Van Eesteren Museum. Foto: Victorien Koningsberger.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.