Het prototype van ‘Maison d’Artiste’

Op 22 september 2016 organiseert de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) een symposium over de ontwikkeling van het prototype van ‘Maison d’Artiste’. Een intrigerend en bouwtechnisch uitdagend ontwerp dat nooit is gerealiseerd, maar van grote invloed is geweest.

In 1923 werkten kunstschilder Theo van Doesburg, architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren, architect Gerrit Rietveld en kunstenaar Piet Mondriaan gezamenlijk aan de De Stijl-tentoonstelling in Salon Rosenberg in Parijs. Het resultaat was een collectief ontwerp voor drie huizen; het ‘Hotel Particulier’, het ‘Maison Particulière’ en het ‘Maison d’Artiste’. Van Eesteren nam het ruimtelijk ontwerp van de woning op zich, Rietveld van het interieur en Van Doesburg en Mondriaan pasten een kleurenschema toe.

Typerend voor de ontwerpen is het verkennen van contraconstructie als stijlmiddel; architectonische elementen – zoals deuren, ramen en kleurgebruik – doorbreken de visuele verwachting van de bouwkundige constructie. Dit lichten de ontwerpers verder toe in het manifest ‘Vers une Construction Collective’. Van Eesteren had Van Doesburg ontmoet in Weimar, bij zijn bezoek aan de kunst- en architectuuropleiding Bauhaus. Theo van Doesburg was – samen met Piet Mondriaan – de drijvende kracht achter de kunstbeweging De Stijl.

‘Maison d’Artiste’ is een intrigerend en bouwtechnisch uitdagend ontwerp dat nooit is gerealiseerd. Het oorspronkelijke model ging helaas verloren maar heeft grote invloed gehad op de Moderne Architectuur. Mick Eekhout verdiepte zich met zijn studenten van de TU Delft in het Maison d’Artiste, en ze maakten een prototype dat te zien is op het terrein van de TU Delft. Het symposium op 22 september 2016 belicht de ontwikkeling van het prototype dat op dit moment tentoongesteld is als kunstwerk in Delft.

Sprekers
Bernard Colenbrander, hoogleraar Architectural Urban Design and Engineering, Technische Universiteit Eindhoven –  Moderator
Mick Eekhout, hoogleraar productontwikkeling TU Delft, KNAW-lid – Het proces van 1999 tot 2016
Joris Braat, zelfstandig architect, Athene – De reconstructie van de geometrie
Monique Suttorp, kunstenaar, kleurendeskundige; Cindy Beckers, ingenieursbureau Dordrecht – De reconstructie van de kleurencompositie
Joris Molenaar architectenbureau Molenaar & Co Rotterdam – Maison d’Artiste en het Modernisme
Hans Beunderman, oud-decaan Bouwkunde TU Delft  – ‘Van onderwijs naar onderzoek’

Datum: 22 september 2016 van 18:00 tot 20:00 uur
Locatie: KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
Aanmelden: deelname is gratis, maar hier aanmelden is noodzakelijk

C. van Eesteren Th. van Doesburg, 1923 Model Maison d’artiste_

C. van Eesteren Th. van Doesburg, 1923 Model Maison d’artiste.

Model van het Maison d'Artiste aan de Mekelweg in de TU-wijk te Delft; 11 juni 2016. Foto: Erik Swierstra.

Model van het Maison d’Artiste aan de Mekelweg in de TU-wijk te Delft; 11 juni 2016. Foto: Erik Swierstra.

Het Van Eesteren Museum breidt uit met een Van Eesterenpaviljoen aan de Sloterplas (opening zomer 2017). Bovendien plaatst het museum enkele sculpturen rond het paviljoen en langs de boulevard aan de noordoever, in samenwerking met andere musea. Een schaal 1:5 (re)constructie van het Maison d’Artiste, ontworpen door Cornelis van Eesteren en Theo van Doesburg, is hierbij het eerste project.

Vaartocht Van Eesteren Museum door Amsterdam Nieuw-West. Foto: Marjori Hong (www.gefladder.nl).Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.