In Memoriam: Hein de Haan (1943-2015)

Architect Hein de Haan (1943-2015) is vorige week dinsdag (4 augustus) op 72-jarige leeftijd onverwachts overleden. Vandaag, 14 augustus, wordt hij gecremeerd. De Haan streed decennia voor herbestemming van oude gebouwen, onder meer in de Westelijke Tuinsteden. Het begon voor hem in dit deel van de stad in 2003 met de omstreden sloop van het Andreas Ziekenhuis. Met erfgoedvereniging ProWest volgde in latere jaren de strijd om het behoud van het culturele erfgoed van Amsterdam Nieuw-West. Ook was hij een van de oprichters van broedplaatsbeheerder Urban Resort. Daarnaast hield hij fanatieke pleidooien voor kleinschaligheid en het mixen van wonen met werken en voorzieningen.

ProWest schrijft op hun website over zijn betrokkenheid (link). Op de website van Het Parool is een portret te lezen van Hein de Haan (link). In een filmpje van BuurtTV, hier links te zien, vertelt hij in 2010 over Van Eesteren en het groene Slotermeer.

Hein de Haan

Vaartocht Van Eesteren Museum door Amsterdam Nieuw-West. Foto: Marjori Hong (www.gefladder.nl).Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.