In memoriam oud studenten Van Eesteren

Afgelopen maand ontvielen ons twee bijzondere professionals uit de school van Van Eesteren: stedenbouwkundige Max van den Berg (* 24 juni 1938 – † 3 februari 2016) en architect Klaas Visser (* 7 februari 1930 – † 24 februari 2016). Beiden studeerden bij Van Eesteren aan de Technische Universiteit te Delft en waren aldaar een tijdlang diens student-assistent.

Over die periode in hun leven en over hun kennismaking en ervaringen met Van Eesteren, vertelden zij twee jaar geleden nog tijdens het Van Eesterengesprek #28. Aan die avond hebben we bij het museum een warme en levendige herinnering. We zullen deze twee persoonlijkheden en hun bijdrage aan het vak missen.

Gelukkig heeft Max van den Berg ons allen zijn ‘memoires’ nagelaten. Samen met Zef Hemel en uitgeverij Thoth werkt het Van Eesteren Museum al enige tijd aan de publicatie hiervan, te verwachten voor de zomer van 2016. Daarin staat straks te lezen hoe Max in 1963 startte op de tekenkamer van de afdeling Stadsontwikkeling van Publieke Werken en uitgroeide tot een ambtenaar met meer invloed dan menig wethouder. Als topambtenaar, eerst bij de dienst Ruimtelijke Ordening en later bij de secretarie, was hij uiterst bedreven in zowel het stedenbouwkundige als het politieke handwerk. Hij leverde een cruciale bijdrage aan het behoud van de Jordaan, de stadsvernieuwing in de Nieuwmarktbuurt, de Stopera en begeleidde het bid voor de Olympische Spelen van 1992 waaraan Amsterdam de compacte stadswijk Nieuw-Sloten over hield. Daarna verruilde hij de Amsterdamse scene voor de Rijks Planologische Dienst en de Universiteit te Utrecht.

Klaas Visser werkte als architect bij bureau Elling en realiseerde namens dat bureau het prachtige naoorlogse Postgebouw dat jarenlang de directe omgeving van het Centraal Station en het Oosterdok markeerde. Helaas heeft het de tand des tijds en de visioenen van een jongere generatie architecten en stedenbouwers niet doorstaan. Dat is des te jammer omdat het gebouw na het vertrek van KPN als Post CS van grote invloed was ook op het culturele leven van Amsterdammers.

Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.