Interview Rob van Essen in de woning

Het decor van een interview met schrijver Rob van Essen over zijn nieuwe boek ‘Het kind van de verzorgingsstaat?’ De museumwoning van het Van Eesteren Museum, natúúrlijk.

U houdt een lofzang op het rijtjeshuis, de ideale woning als je wilt opgaan in het grotere geheel.

“Ja, die rijtjeshuizen waren op dezelfde manier ingedeeld, ‘s avonds liepen we allemaal over dezelfde trap naar dezelfde slaapkamer. De wc-raampjes zaten overal op precies dezelfde plaats. Als je ziet waar de mensen vandaan kwamen, krotwoningen in de Jordaan, of inwonend bij hun ouders, dan was dit beter.

De opkomst van het ruime, lichte rijtjeshuis hangt samen met die van de verzorgingsstaat. Hetzelfde beschavingsideaal ligt eraan ten grondslag: als we betere huizen bouwen, en er betere meubels in zetten, dan ontstaat vanzelf de nieuwe mens. Kijk, dit is ‘Goed Wonen’. Dit tijdschrift schreef voor hoe je je huis moest inrichten. Luchtige meubels, licht, ruimtelijk effect. Belerend, maar toch ontroerend.”

Lees het volledige interview hier.
Vind hier meer informatie over de museumwoning als originele locatie.
En wil je de museumwoning bezoeken? De openingstijden van de museumwoning zijn verruimd, naar elke vrijdag, zaterdag en eerste zondag van de maand van 13:00 tot 17:00 uur. Meer info hier.

Rob van Essen in de modelwoning van het Van Eesteren Museum in Amsterdam: 'Toen was iedereen links, nu is iedereen rechts'. Foto: Lars van den Brink / NRC.

Rob van Essen in de modelwoning van het Van Eesteren Museum in Amsterdam: ‘Toen was iedereen links, nu is iedereen rechts’.
Foto: Lars van den Brink / NRC.

Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.