Jaren ’50 Museumtuin

Museumtuin Een gift van een enthousiaste particulier maakte het afgelopen winter mogelijk een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: het inrichten van de tuin van de museumwoning. Voor die tuin maakte landschapsarchitect Mirjam Koevoet een eenvoudig ontwerp waarvoor ze de catalogusboekjes van kwekerij Moerheim en de ontwerpen van Mien Ruys bestudeerde.

Groene tuinsteden Het Van Eesteren Museum is erg blij met de tuin. Het kan nu aansluitend op het verhaal over de wooninrichting ook vertellen over de tuinen in relatie tot al het groen in de tuinsteden. Wat bij lezing over de Westelijke Tuinsteden en de Dobbebuurt opvalt, over het groen werd op alle schaalniveaus nagedacht. Al die niveaus werden met elkaar verbonden. Vanaf de voordeur van de woning, of, soms zelfs vanuit de tuin, was het mogelijk om op kousenvoeten via de hoven, plantsoenen en buurtparken zoals het Gerbrandypark de grote stadsparken als het Sloterpark en de Sloterplas te bereiken. En uiteindelijk zelfs ook het omliggende polderlandschap of het Amsterdamse Bos. Een groen raster werd over de tuinsteden heen gelegd. Toen dat groene raster tot wasdom kwam, moeten de tuinsteden niet alleen betoverend zijn geweest, het moet er ook heel lekker hebben geroken. In het boekje ‘De Dobbebuurt’ van Ineke Teijmant en Bart Sorgedrager (2012) zit achterin een kaart met daarop ingetekend de beplanting van de groenstroken en hoven. Daarop staan kleurrijke bomen en heesters, geurende lavendel, jasmijn, roze Betty Prior en rode Alain-rozen vermeld, ze maakten de dagelijkse woonomgeving tot een sensatie. De gemeenschappelijke tuinen in het Van Eesteren-Buitenmuseum werden ingericht door de afdeling Beplantingen van de gemeente en gefinancierd door de woningcorporaties. Hun ambtenaren en hoveniers inspireerden zich op de catalogusboekjes van kwekerij Moerheim (sinds 1888! ) te Dedemsvaart van Bonne Ruys. Diens dochter, tuin- en landschapsarchitecte Mien Ruys, runde een filiaal in Amsterdam en ontwierp voor de locale catalogusboekjes eenvoudige borders voor kleine tuinen. Bij de Westelijke tuinsteden was zij, zoals gezegd, betrokken als supervisor en ontwerper. Daarom zijn we blij dat onze tuinarchitect, Mirjam Koevoet, zich heeft gebaseerd op de ideeën en ontwerpen van Mien Ruys.


Schets voor de Van Eesteren Museumwoningtuin, door landschapsarchitect Mirjam Koevoet

Schets voor de Van Eesteren Museumwoningtuin, door landschapsarchitect Mirjam Koevoet.

In tuintijdschrift ‘Onze Eigen Tuin’ stond het artikel ‘Mien Ruys en Nieuw-West‘, geschreven door Leo den Dulk. De oorspong van dit tijdschrift is interessant. Het eerste nummer van Onze Eigen Tuin verscheen in het voorjaar van 1955. Uitgever Theo Moussault was de echtgenoot van Mien Ruys. Hij had besloten dat het tijd was voor een nieuw tuinblad. Mien Ruys gebruikte het blad om haar ideeën over de functie van tuinen in de moderne stedelijke samenleving naar voren te brengen.

 

Uitgelicht

Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.


van Eesteren Museum