Het verhaal van Kanaal om de West

Dagelijks varen er vele vracht- en zeilschepen door de binnenstad van Amsterdam. Begin vorige eeuw ontstonden er plannen om de scheepvaart te weren uit de stad, door een kanaal aan te leggen aan de westkant van Amsterdam. Tijdens het Van Eesteren Gesprek #64 praatte we met Jos Hogenes over waarom dit kanaal er nooit is gekomen.

Kostverlorenvaart
In vogelvlucht schetste hij de geschiedenis van een Kanaal, dat er ooit moest komen om de scheepvaart op de Kostverlorenvaart te ontlasten.  In eerste instantie blijkt het ophogen van bruggen een goede oplossing om de hinder voor het wegverkeer te verminderen, maar dat blijkt niet overal mogelijk. In 1930 stelt een onderzoekscommissie vast dat de toekomstige toename van het scheepvaart op de vaart een nieuwe verbinding tussen Nieuwe Meer en het Noordzeekanaal noodzakelijk maakt. Eind jaren zestig besluit men tot de aanleg van een nieuw kanaal.

Kanaal om de West
Jos schetst alle plannen die gemaakt worden en de ontwikkeling van de Havens in de jaren zestig. In de loop der jaren kwam een deel van het Kanaal om de West tot stand, alleen het heeft geen naam gekregen. Ook is het op geen enkele stadsplattegrond terug te vinden.

Het scheepsverkeer nam echter af.  De noodzaak tot de aanleg van het overig deel van het Kanaal kon niet meer door de gemeente Amsterdam aangetoond worden. Veel is veranderd met  de aanleg van de Westrandweg. De Kostverlorenvaart doet nog steeds dienst voor binnen- en recreatievaart. De hinder voor het wegverkeer blijft.

Een nieuw Sluizencomplex bij Halfweg moet in de toekomst voor de nodige afwatering van het gebied zorgen.

Gevolgen voor het landschap
.…overal water, dijken en dammen, oude en nieuwe in alle soorten en maten. Allemaal met een eigen verhaal en geschiedenis. En dan zijn er nog de spoorbanen en autowegen met sinds kort de hooggelegen Westrandweg die in het voorbijgaan een groot deel van het Kanaal om de West heeft opgeslokt. Water, water, overal water, maar schepen zijn er in dit gebied nergens te bekennen, behalve ergens ver weg in de onbereikbare Amerikahaven… (voorzitter van de Vereniging van Woonarkbewoners Zijkanaal F) 

Wat de toekomst voor het gebied in petto heeft is moeilijk te voorspellen. Terugkijkend kunnen wij echter vaststellen dat er sinds 1928 veel is gebeurd, maar niet zo heel veel is veranderd. (Jos Hogenes)

Bron: De Kroniek Van Het Kanaal Om De West. Geïnteresseerden in de studie kunnen mailen naar Jos Hogenes (jos@joshogenes.com)

Tekst: John Fitzgerald


Uitgelicht

Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.


van Eesteren Museum