In Memoriam Coen de Vries

Coen de Vries

Geb 22 augustus 1918 – ✝ 17 december 2018

Op dinsdag 18 december jl. bereikte ons het trieste bericht dat ontwerper Coen de Vries is overleden. Coen was als vooraanstaand lid van de stichting Goed Wonen van grote betekenis voor de ontwikkeling van het naoorlogse interieur- en meubelontwerp. Hij staat bekend als een functionalistisch ingestelde ontwerper die streefde naar goede, betaalbare en moderne meubels. De Vries vervulde een pioniersfunctie door vlak na de Tweede Wereldoorlog, toen er nog vrijwel geen meubels op de markt waren, zijn ontwerpen in eigen beheer bij een meubelmaker te laten maken en in zijn eigen winkel De Sleutel te verkopen. Als antwoord op het materiaal- en ruimtegebrek kwam hij met slimme oplossingen voor multifunctionele en uitbreidbare meubels. Of efficiënte inrichtingen van kleinere ruimtes. Denk daarbij aan de toonladder-kapstok die hij aanvankelijk ontwierp voor een Goed Wonen-modelwoning, en die later – zonder zijn toestemming – door Pilastro in productie werd genomen.

Hij ontwierp voor particulieren en voor bekende Hollandse merken als Bruijnzeel, Lips, Gispen en Mepal. Daarnaast bekleedde hij veel bestuursfuncties bij onder meer het GKf, de BNI, de Raad voor de Kunst en de Amsterdamse Kunstraad.

In het Van Eesteren Museum werden we getroffen door zijn warme belangstelling. Vlak na de opening van ons Van Eesteren Paviljoen in oktober 2017, kwam hij samen met vriend Jan van den Berg, architect en onze opzichter, een kijkje nemen – ook al was hij bijna blind en slecht ter been. Van zijn verhalen bij de thee kwam het tot zijn betrokkenheid bij de tentoonstelling Rijke eenvoud die we 30 november jl. in Coens bijzijn openden. In deze tentoonstelling is namelijk werk van Coen de Vries te zien: een bijzonder meubelstuk uit de inrichting van dokterspraktijk Bult uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, maar ook heel recent werk van Coen.

Jonge ontwerpers, verzamelaars en restauratoren gingen met Jan van den Berg bij Coen op bezoek. De Vries stelde altijd een wedervraag. Vooral wilde hij hulp bij het uittekenen en modelleren van twee stoelontwerpen die nog in zijn brein rondwaarden. Want ook al was hij 100 jaar oud, hij was nog scherp van geest en het ontwerpen ging in zijn hoofd gewoon door.

Zo samen slaagden we er afgelopen zomer in twee stoelontwerpen op papier te krijgen. De Coen 100a, een eetkamerstoel, en de Coen 100b, een fauteuil.

Meubelmaker-in-opleiding Sien Entius bleek bereid twee prototypes te maken van de ontwerpen, begeleid door ontwerper Chris Slutter bij wie zij op dat moment stage liep.

Bij de opening van de expositie Rijke eenvoud zijn de stoelen gepresenteerd. Daarbij sprak Coen enthousiast over zijn leven en werk, waaronder zijn laatste ontwerpen. In onderzoek is nog of de stoelen in productie zullen worden genomen, we betreuren het zeer dat Coen de Vries de uitkomst hiervan niet meer zal meemaken. We zullen Coens persoonlijkheid en sprankelende ideeën missen en wensen zijn familie sterkte met het verwerken van dit verlies.

Namens alle medewerkers en vrienden van het Van Eesteren Museum,

Anouk de Wit

Directeur Van Eesteren Museum


Uitgelicht

Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.


van Eesteren Museum