In memoriam Goof Schönberg

In memoriam Hans – Goof – Schönberg
⭑ Amsterdam, 8 augustus 1938   –   ✝ Amsterdam, 14 oktober 2020

 

Woensdag 14 oktober jl. overleed Goof Schönberg. Onze ouwe reus is niet meer. Net voor de tiende verjaardag van het Van Eesteren Museum kneep hij er tussenuit. En daar had hij vrede mee.

Maar Goof was al voor de opening van het museum bij ons. Samen met Wouter de Back, onder de bezielende leiding van stichtend directeur van het museum Hans van der Schaaf, verbouwde hij het klaslokaal aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Het verwijderen van oude kookfornuizen, het vernieuwen van plafond en de elektra erboven en het volledig grijs verven van onze startlocatie, niets was Goof te dol. Al dollend en grappend bedacht hij samen met zijn maat de inventiefste oplossingen en de sport was om dat zo duurzaam en goedkoop mogelijk te doen. Dat kostte veel tijd, Goof en ook Wouter waren er dan ook vrijwel altijd. Fulltime vrijwilligers. Onze technische dienst. Heel natuurlijk nam Goof met een rammelende sleutelbos om zijn nek daarbij de leiding.

Net als de meeste vrijwilligers uit die beginperiode vervulde Goof, en ook Wouter, meerdere taken. Samen pakten ze gewoon aan wat er gedaan moest worden. Wandelingen uitzetten, informatie vergaren over de markante gebouwen in de buurt, bezoekers rondleiden. Goof was al gewend rondleidingen door de buurt te geven voor het kantoorpersoneel van de woningbouwvereniging, om hen kennis te laten maken met hun eigen woningbezit.

Hij vertelde graag; over zijn jeugd in het Gooi, zijn overleden vrouw Ida en dochter Chantal, over de reizen met de langlaufclub samen met Loes. Over de zeevaart en zijn vroegere werk. En over Slotermeer dus, ook over wat daar mis was. Het tracé van de tram, betaald parkeren of de blauwe parkeerzone, zaken waarover hij zich echt kon opwinden. Nooit stak hij onder stoelen of banken wat hij ergens van vond.

Op een vrolijke manier, dat wel, want Goof was een optimist en bezag de zaken van de zonnige kant. En hij was altijd bereid zich ergens voor in te zetten of een helpende hand te bieden. In Broedplaats De Vlugt bestuurde hij bij Café WestSide, gaf hij computerles en hielp hij Caj van Urban Resort met klussen in en om de broedplaats.

Met het Van Eesteren Museum bouwde hij lustig voort. Een museumwoning aan de Freek Oxstraat werd ingericht, heel verschillende tentoonstellingen tot in het Tuinstadhuis en de kapel in Buitenveldert aan toe en stands op de Uitmarkt werden opgebouwd en tot slot was er zijn bemoeienis met de bouw van het Van Eesteren Paviljoen. De afwerking binnen was grotendeels wegbezuinigd, maar ook hier moest een vaste inrichting en opstelling komen. Wekenlang werd er door Goof met Wouter en Ben geschilderd, getimmerd, apparatuur aangesloten en ingesteld. En daarna was er het onderhoud van het gebouw. Regelmatig ging Goof nog het dak op om de goten te legen. Dan zag je zijn rijzige gestalte boven de dakrand uitsteken en hoorde je uit de hoogte: ‘Hé De Wit…’.

Voor zijn gezwoeg, charme en zijn inzet voor de Tuinstad Slotermeer speldde Femke Halsema hem een koninklijke onderscheiding op tijdens de lintjesregen van 2019. Dat feest, dat plaats had in het Concertgebouw, was onbetwist een hoogtepunt in Goofs leven. Op de groepsfoto staat Goof fier achter de dan net nieuwe burgemeester Halsema en torent hij boven iedereen uit. Zoals hij dat in Slotermeer ook gewoon was te doen.

Tot op het eind van zijn leven was Goof betrokken bij het museum en stond hij ons bij met raad. De vele brieven en kaarten die mensen hem stuurden, deden hem ongelofelijk goed. De bezoeken en de telefoontjes ook.

Het afscheid nemen nam hij serieus, evenals het overdenken van zijn leven. Een goed leven was het, zo vertelde hij, met mooie ontmoetingen.

En wij? Wij zullen Goof, onze Grote Vriendelijke Reus, enorm missen.

 

Goof werd gecremeerd in besloten kring.

Er is een digitaal condoleanceregister waar mensen een boodschap kunnen achterlaten voor nabestaanden.

 

In het kader van het 10-jarig jubileum van het museum is Goof Schönberg kort geleden, samen met Wouter de Back, geïnterviewd over zijn jaren bij het museum. Lees hier het interview met Goof en Wouter.

Lees hier het in memoriam over Goof dat Shirley Brandeis schreef voor Westerpost.


Goof Schönberg, 2019

Uitgelichtvan Eesteren Museum