Mooie Monumentendagen in Van Eesteren Paviljoen

Hoe raar is het deel te nemen aan de Open Monumentendagen in een pas onlangs opgeleverd gebouw, dat zelfs nog niet eens officieel geopend is? Nou, helemaal níet! Het Van Eesteren Paviljoen, want daar gaat het natuurlijk over, ligt midden in het ‘monument’ de Westelijke Tuinsteden.

In twee maal drie shifts kregen belangstellenden tijdens deze dagen een Sneak Preview in het gebouw. Er was uitleg over Cornelis van Eesteren, zijn in 1939 ingetekende paviljoen aan het uiteinde van de boulevard langs de Noordoever van de Sloterplas, het ontstaan en de uitbreiding van het Van Eesteren Museum, de architecten van het Paviljoen, de nieuwe vaste presentatie in vijf thema’s, op verbouwde expo-meubels afkomstig uit het Stedelijk Museum, het Van Eesteren Café met jaren vijftig meubilair, Tomado-rekjes en Mosa-servies én een door crowdfund verworven vintage koffiemachine, de toekomstige beeldentuin onder de iepen, een speeltoestel van Aldo van Eyck op het voorplein, en wie weet zelfs ooit een model van het Maison d’Artiste.

Voor deze eerste bezoekers van het nieuwe paviljoen was er nog een tweede primeur: de tijdelijke buurttentoonstelling met beeldmateriaal en verhalen van buurtgenoten uit de ‘monumentale’ Westelijke Tuinsteden. En dat alles in de hoge ‘licht, lucht en ruimte’ museumzaal met prachtig uitzicht over de boulevard, iepenlaan, jachthaven en Sloterplas.

Vrijdag 20 oktober is de feestelijke opening van het Van Eesteren Paviljoen en vanaf zondag 22 oktober is het museum en paviljoen open voor iedereen. Je kunt er nog bij zijn op 20 oktober, meld je dan snel aan via de website.

Open Monumentendagen VEM

Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.