Nieuw: ‘Jongens maak het maar mooi’

Vrijdagmiddag 18 november is in het Van Eesterenmuseum de presentatie van het boek ‘Jongens maak het maar mooi’ van Max van den Berg.

Begin dit jaar overleed Max van den Berg, ambtenaar en stadsontwikkelaar bij de gemeente Amsterdam tussen 1963 en 1986. Van den Berg studeerde onder professor Cornelis van Eesteren aan de Technische Universiteit in Delft en was een tijdlang diens student-assistent. Over die periode in zijn leven en over zijn kennismaking en ervaringen met Van Eesteren, vertelde hij twee jaar geleden nog in het Van Eesterenmuseum. Volgens Max van den Berg was Van Eesterens belangrijkste boodschap aan zijn studenten: denk en ontwerp altijd vanuit de beleving. Zorg ervoor dat je in het ontwerp iets verrassends opneemt, iets van een avontuur. En zorg ook dat mensen zich er thuis kunnen voelen.

Afgelopen jaren schreef Max van den Berg aan zijn memoires. Zijn boek, ‘Jongens maak het maar mooi’ is een persoonlijk verhaal, met prachtige inzichten in de werkwijze van veranderende diensten en politieke verhoudingen in een turbulente tijd binnen de 20ste-eeuwse stadsontwikkeling van Amsterdam (Noord, Nieuwmarkt, vernieuwing van de Binnenstad en geplande grote doorbraken).

Samen met Uitgeverij Thoth verzorgde het Van Eesterenmuseum de uitgave van Max’ memoires. Aan de start van de boekpresentatie zal Esther Agricola, directeur Ruimte en Duurzaamheid, een verhaal houden over zijn betekenis voor de stad Amsterdam. Vervolgens zal Paula Tanchette, weduwe van Max van den Berg een eerste exemplaar in ontvangst nemen. Aansluitend is er een borrel.

Datum: vrijdag 18 november 2016
Tijd: 16:00 uur
Locatie: Van Eesterenmuseum, Burgemeester De Vlugtlaan 125; Slotermeer.
Aanmelden: door een mail te sturen naar info@vaneesterenmuseum.nl

Het boek is via de uitgever en bij het Van Eesterenmuseum te koop voor € 22,50. ISBN 978 90 6868 722 4

Zonder Max van den Berg was de Universiteit van Amsterdam naar een buitenwijk verdwenen, het Vondelpark een kleine oase geweest tussen kantoren die nu aan de Zuidas staan en de Jordaan gesloopt.
Peter de Waard in de Volkskrant

Planoloog met hart voor de stad in roerige tijden.
Ton Damen in Het Parool

Omslag Jongens maak het maar mooi

Max van den Berg en Cornelis van Eesteren op het afscheid van ir. Blaauw in 1976.

Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.