Nieuwe wandelingen door Tuinstad Osdorp

De jaren van welvaart komen eraan – Nieuwe wandelingen door Tuinstad Osdorp

Voor ‘Een Betere Stad’ gaat het Van Eesteren Museum op pad in de tuinstad. Zaterdag 27 mei staat Tuinstad Osdorp op het programma. Gids Isabel van Lent leidt je door Osdorp-Oost met zijn garage Notweg, de flats van Van Gool en de fraaie skyline aan de zuidoever van de Sloterplas.

Bekijk de stand van zaken van de stadsvernieuwing van Meer en Oever, waar een nooit gebouwde snelweg een gat in de wijk achterliet en dat nu met nieuwbouw is ingevuld. Hier vind je ook de iconische Schutterstoren van DKV architecten en woningbouw van architectenbureau Mecanoo. Aan de zuidoever van de Sloterplas bekijk je de Torenwijck en de hoogbouw van Arthur Staal. Ook bezoek je het hart van de tuinstad: het Osdorpplein waar volgens de plannen van Van Eesteren een verhoogde snelweg overheen moest komen en nu het ambitieuze centrum van Amsterdam Nieuw-West moet worden.

Westelijk sluitstuk
Osdorp vormde het westelijk sluitstuk van Amsterdam. Vanwege de afgelegen ligging was het wenselijk om de wijk een volwaardig winkelcentrum te geven met maatschappelijke, commerciële en culturele voorzieningen. Wat is er terecht gekomen van deze vooruitstrevende plannen? Tijdens deze wandeling in Osdorp-Oost word je helemaal op de hoogte gebracht.

Geschiedenis Tuinstad Osdorp
Osdorp is de laatst gerealiseerde tuinstad binnen het AUP van de Westelijke Tuinsteden. Het moest een zeer moderne woonwijk worden. Dat zat hem in een combinatie van hoogbouw, een hypermodern winkelcentrum en ongelijkvloerse snelwegen en dat allemaal nog steeds in combinatie met de tuinstadgedachte. We zitten dan inmiddels in begin jaren zestig, de periode waarin men overgaat op hoogbouw om aan de voortdurende vraag naar woningen te kunnen voldoen. Met de hoogbouw komt ook nieuwe luxe: de flats aan de Notweg waren voor die tijd een noviteit, met liften, stortkokers en zelfs een vernuftig rek om de was op het balkon mee te verbergen. De soberheid van de jaren vijftig is voorbij, de jaren van welvaart komen eraan.

Wandelingen Osdorp-Oost en Osdorp-West
Osdorp is groot genoeg om twee wandelingen te verdienen: in de wandeling op 24 juni door Osdorp-West aan de westzijde van de Hoekenesgracht word je onder meer rondgeleid door door stadsvernieuwingsgebied Zuidwest Kwadrant en de aangrenzende buurten.

Meld je aan
Wil je mee op pad door Osdorp? Meld je dan aan via de website van het Van Eesteren Museum via www.vaneesterenmuseum.nl/tickets. Hier vind je ook meer informatie over de wandelexcursie.

Voor ‘Een Betere Stad’
De wandelingen door Osdorp zijn onderdeel van het randprogramma van de expositie ‘Een Betere Stad’ die momenteel te zien is in De Bazel. Voor deze tentoonstelling over het Algemeen Uitbreidingsplan zijn er nieuwe routes ontwikkelt door de Westelijke Tuinsteden, Buitenveldert, Watergraafsmeer en Amsterdam-Noord. Voor meer informatie zie www.eenbeterestad.nl

Zie ook de Agenda: 27 mei: Wandelexcursie Op Pad in de Tuinstad: Osdorp-Oost


Osdorpplein met de lammetjes, jaren zeventig.

Osdorpplein met de lammetjes; 2017.

Uitgelicht

Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.


van Eesteren Museum