Object van de Maand: Een bank om te rusten

Oktober 2020 – Zestig jaar geleden, in 1960, ontwierp Martin Visser zijn iconische slaapbank BR02 voor meubelproducent ‘t Spectrum. BR02: een Bank om te Rusten. Het succesvolle meubel, dat sinds die tijd altijd in productie is gebleven, is anno 2020 nog steeds gewild door zijn moderne en ruimtelijke uitstraling. Omdat het Van Eesteren Museum deze maand een eigen jubileum beleeft, het museum opende tien jaar geleden haar deuren, is de slaapbank van Visser, ook een jubilaris, deze maand het Object van de Maand.

Geschiedenis Visser en ‘t Spectrum
In 1954 begon Martin Visser als hoofd van de afdeling ontwerp bij ‘t Spectrum, een afdeling waar hij tot 1974 zou blijven werken. Zijn aanstelling bleek een goede zet, want Vissers innovatieve ideeën gaven het bedrijf een nieuw gezicht én leidden tot spraakmakende designklassiekers die de tand des tijds hebben doorstaan. Bijzonder aan Visser was dat hij zich niet liet belemmeren door de beperkte productiemogelijkheden binnen het bedrijf. Zo gebruikte hij onder meer stalen buizen of pitriet; materialen die hij door gespecialiseerde bedrijven buitenshuis moest laten bewerken. In de Spectrumfabriek in Bergeijk werden de meubels in elkaar gezet en eventueel bekleed, in samenwerking met de nabijgelegen Weverij de Ploeg.

Bijzondere elementen bank
Hoewel de BR02 uit 1960 het succesvolste model zou worden, was Visser al vanaf 1957 bezig met het ontwerpen van (slaap)banken. Vroege modellen kregen namen als Sluis en – de logische voorganger van de BR02 – BR01. Bij deze vroege modellen zocht hij nog naar de juiste bevestiging van de rug en de zitting, en gebruikte hij vierkante kokers in plaats van ronde voor het onderstel. Aan die vierkante poten zijn vroege exemplaren van de Visser bank te herkennen, een vorm die relatief makkelijk te hanteren was. De overstap van vierkant naar rond was het belangrijkste verschil tussen de modellen en werd technisch mogelijk dankzij de verfijnde lastechniek waar ‘t Spectrum vanaf de jaren 60 toegang tot had. De armsteun die je tegenwoordig bij veel exemplaren ziet, werd pas in de jaren 80 toegevoegd.

Bank in de woning
Als je de bank en profiel bekijkt, zie je dat de achterpoten een kleine knik hebben en dat het zitgedeelte schuin staat. Het zijn deze elementen die het comfort van de bank bepalen. Door een kantelmechanisme kan de zitting met een eenvoudige handeling worden uitgetrokken waardoor een eenpersoonsslaapbank ontstaat. Het model in de Van Eesteren Museumwoning is ook een BR02, inclusief armsteun. Een originele bank uit de jaren 60. Omdat de museumwoning in de sfeer van de jaren 50 is ingericht, is het museum nog altijd op zoek naar een vroeger model uit de jaren 50. Bent u toevallig in het bezit van zo’n vroeg model en geïnteresseerd om deze een vaste plek in de museumwoning te bieden? Neem dan alstublieft via e-mail contact met ons op.

Hetzelfde, maar toch net anders
Niet alleen Visser waagde zich aan het ontwerp van een rechthoekige slaapbank voor een modern interieur. Ook collega’s als Rob Parry en Gijs Van der Sluis ontwierpen vergelijkbare modellen voor andere meubelproducenten. Maar er is er maar één echte BR02. Benieuwd of u zelf een echte Visser te pakken heeft? Op de website van Spectrum staat waarop u moet letten.

Bezoek de museumwoning
Wilt u zelf voelen hoe de bank van Martin Visser zit? Dat kan! Tijdens een bezoek aan onze Van Eesteren Museumwoning, elke donderdag t/m zondag, van 14.30 – 16.00 uur. Onder leiding van een gids bezoekt u de jaren 50 woning en zijn collectiestukken, waaronder deze bijzondere bank. Kijk hier voor meer informatie over een bezoek aan de woning en kom alle bijzondere objecten daar zelf bekijken. En lees hier meer over de museumwoning.

Alle andere Objecten van de Maand zijn hier terug te lezen.

Auteur: Lisa Hardon, coördinator Van Eesteren Museumwoning en auteur van Zakka Stories.


Uitgelichtvan Eesteren Museum