Op pad in de Kolenkitbuurt

Op zondag 15 april organiseerde het Van Eesteren Museum weer een wandeling door de Kolenkitbuurt in Bos en Lommer. De wandeling werd geleid door Karin Ruisch. Ze is cultuurwetenschapper, en heeft tot haar tiende in de Kolenkitbuurt gewoond.

Karin neemt ons mee vanaf de huidige broedplaats WOW de Kolenkitbuurt in. Dit Westelijke deel van Bos en Lommer is na de oorlog gebouwd, ongeveer tegelijkertijd met Slotermeer. Karin wijst ons op bijzondere details in de vormgeving van de woningen. Het zijn onder andere dit soort details aan gevels die ervoor zorgen dat de Kolenkit qua sfeer anders is dan de modern ogende tuinsteden zoals Slotermeer, Geuzenveld of Osdorp.

Terwijl we verder lopen, de Akbarstraat in, vertelt Karin ons meer over het Algemeen Uitbreidingsplan, Cornelis van Eesterens ideeën over licht lucht en ruimte en hoe die hier tot uiting zijn gekomen. Het Algemeen Uitbreidingsplan noemt ze een echt ‘fiets en loop ontwerp’, en dat maakt dat het perfect geschikt is om dit soort wandeltochten door te maken.

Renovatie, sloop en nieuwbouw
Wat we al snel merken is dat de Kolenkitbuurt enorm is veranderd. ‘Er is bijna geen oude Kolenkit meer’ vertelt Karin ons. Op verschillende plekken zijn woonblokken gerenoveerd of gesloopt, en tussen de oude huizen verrijst ook nieuwbouw. De vernieuwing is al helemaal duidelijk te zien wanneer we over het Lidewijdepad richting het bouwgebied rond de New Kit en De Titaan lopen. Hier worden de nieuwe iconen van de buurt gebouwd. Deze woningen zijn, in tegenstelling tot het grootste gedeelte van de oudere woningen, voornamelijk gebouwd als koopwoningen.

Behalve over stedenbouw en architectuur, krijgen we tijdens deze wandeling ook meer te horen over de sociale geschiedenis van de wijk. Je kunt je voorstellen dat met de verandering van huur naar koop ook de samenstelling van de bevolking in de buurt verandert. Veel van de oude bewoners zijn inmiddels vertrokken, omdat de woningprijzen voor hen te hoog werden.

We eindigen onze tocht uiteindelijk bij de zogenaamde Kolenkit, oftewel de Opstandingskerk. Terwijl we samen teruglopen naar onze fietsen bij broedplaats WOW, lopen we langs een groot bord waarop de geplande vernieuwing van de Kolenkitbuurt te zien is. Over de namen van de verschillende meewerkende partijen heeft iemand stickers geplakt: “Gentrifying the shit out of you”. Ik ben benieuwd hoe Karins wandeling door deze veranderende buurt er over een paar jaar uit zal zien.

Wil je zelf meelopen?
De wandeling door de Kolenkitbuurt wordt zo’n drie keer per jaar georganiseerd. Houd in onze agenda de ‘extra activiteiten’ in de gaten om te zien wanneer de volgende keer plaatsvindt!

Tekst: Joanne Zwart


Uitgelicht

Vaartocht Van Eesteren Museum door Amsterdam Nieuw-West. Foto: Marjori Hong (www.gefladder.nl).Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.


van Eesteren Museum