Opening expositie Het Groen en de Tuinsteden

‘De planten vechten om hun bestaan in de grote, wijde stad, waar veel wind is, maar op een goede dag zien we ineens dat het gelukt is, en dat boom en plant zich ontplooien om in het stadsbeeld mee te gaan spelen.’

Het is 1961, de lente is begonnen. Stedenbouwkundige Jakoba Mulder beschrijft de aanleg van de Westelijke Tuinsteden in het vakblad Werk in Uitvoering, de gemeentelijke uitgave van de Dienst Publieke Werken. De eerste bomen staan in de aarde, er is 1.000 ha bouwgrond opgespoten, qua omvang gelijk aan Enschede of Tilburg. De groene openbare ruimtes zijn ingetekend; zij heten dan nog ‘ontspanningsgebieden’, om de bevolking te dienen. Die jonge boompjes van toen zijn nu volwassen bomen van soms 50 of 60 jaar oud. De Tuinsteden zijn daadwerkelijk groen geworden.

We verdiepen ons in de verkennende expositie ‘Het Groen en de Tuinsteden’ in de gedachten achter al dit groen. En wat zijn de mogelijkheden de bestaande groene omgeving te verbeteren en aan te passen? Jakoba Mulder had vanaf 1930 stevig de regie in handen over de vormgeving en uitvoering van de groenvoorzieningen. Mien Ruys legde er prachtige tuinen aan. Hoe staan zij er vandaag de dag bij? Als tuinstadkind en ontwerper laat Annemieke Langendoen van Hollandsgroen zien hoe de gemeenschappelijke tuinen beheerd worden. Pieter Boekschooten gaat in op de ‘stadsjungles’ Het Ruige Riet (Sloterpark) en de landschapsparken Bretten en Oeverlanden-Noord. Yttje Feddes laat overtuigend zien wat de groene kracht van Amsterdam Nieuw-West is. Het groen, dat door bewoners hoog gewaardeerd en gekoesterd wordt. Mevrouw Kuiters in 1956: „Komt u maar kijken.” En wij daar, met onze bloemenrijkste blik, over het balkonhekje met de was aan de achterkant gebogen naar de twee tuintjes, die de eerste prijs van honderd gulden moeten delen, toegekend door het comité Slotermeer Tuinen Bloemenstad.

Van harte welkom
De expositie wordt vrijdag 21 oktober geopend door wethouder Ronald Mauer. Bij deze gelegenheid vertelt landschapsarchitect Pieter Boekschooten over de groene kracht van Amsterdam Nieuw-West. We nodigen je van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

Opening expositie: vrijdag 21 oktober 17:00-18:00 uur, inloop 16:30 uur
Looptijd: tot begin 2017
Openingstijden

Vrijdag en zaterdag 13:00 – 17:00 uur
Elke eerste zondag van de maand 13:00 – 17:00 uur

De expositie is onderdeel van het najaarsprogramma Groen in West, met lezingen, excursies en andere activiteiten rond het thema groen. Kijk voor het volledige programma in de agenda.

Citaat: ir. J.H. Mulder, uit Werk in Uitvoering; mei 1961

Met dank aan:
Groen als Bas
Feddes/Olthof landschapsarchitecten
Van der Tol/Hollands Groen BV hoveniers en tuinarchitecten
Gemeente Amsterdam, stadsdeel Nieuw-West
EFL-stichting
Rijnja Repro


Portret van Jakoba Mulder door Willen den Ouden.

Uitgelicht

Vaartocht Van Eesteren Museum door Amsterdam Nieuw-West. Foto: Marjori Hong (www.gefladder.nl).Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.


van Eesteren Museum