Opening expositie De Speelse Stad 16 maart

Op vrijdag 16 maart 2018 is het precies honderd jaar geleden dat Architect Aldo van Eyck geboren werd. Daarom opent het Van Eesteren Museum die dag een bijzondere expositie rond de beroemde speelplaatsen van Van Eyck.

Aldo van Eyck
In 1947 kreeg Aldo van Eyck de opdracht van Jakoba Mulder, adjunct-directeur van de afdeling Stadsuitbreiding en Stadsontwikkeling van Amsterdam, om een speelplaats te maken voor het Bertelmanplein. Het idee van Van Eyck was om met simpele constructies en materialen non-plekken om te toveren tot publieke ontmoetingsplekken. Waar speelobjecten de beweging en verbeelding van kinderen moeten stimuleren.

De speelobjecten van Van Eyck bestaan daarom uit voornamelijk beton en metaal. Rechthoekige zandbakken met ronde, betonnen tafels, een klimrek en een paar tuimelrekjes kenmerken de speelplaatsen van de architect. Naast de objecten bracht Van Eyck simpele ingrepen aan in de omgeving, zoals gekleurde tegels, struiken en bomen, geometrische vormen als cirkel, vierkant en driehoek en modulaire speelelementen.

Beeldentuin
Tegelijk met de expositie initieert het Van Eesteren Museum een beeldentuin langs de noordoever van de Sloterplas. Hierin is een fraai speeltoestel opgenomen, afkomstig uit een van de speeltuinen van Aldo van Eyck.

Fietstochten door Buitenveldert
Paul Lappia, kenner van het werk van Aldo van Eyck, verzorgt op zaterdag 7 april en 26 mei een fietstocht langs werken van Van Eyck in Buitenveldert. De ticketverkoop voor deze bijzondere tochten start binnenkort.

Kom naar de opening op 16 maart
In het Van Eesteren Paviljoen opent op 16 maart de tentoonstelling de van Van Eyck over spelen en de stad. Vanaf 13.00 uur ben je welkom in het Van Eesteren Museum, waar we stilstaan bij De Speelse Stad van Aldo van Eyck.

Wil je de opening bijwonen? Meld je dan hier aan. De toegang tot het Van Eesteren Paviljoen is tijdens de opening van de expositie op 16 maart gratis.

De expositie De Speelse Stad over de toestellen van Van Eyck is te zien van 16 maart tot 3 juni 2018.

Expositie Burgerweeshuis
Gelijktijdig met de expositie in het Van Eesteren Paviljoen is er in het Burgerweeshuis is de expo Celine Condorelli te zien, waarin Van Eyck ook uitgebreid aan bod komt.

Presentatie Coalitie-akkoord