Oud-Hollandse spelletjes bij het Van Eesteren Museum

Tijdens Open Monumentendag en 24H Nieuw-West nodigen wij iedereen uit de noordoever als plek van plezier te komen (her)beleven.

Open Monumentendag en 24H Nieuw-West
Het speeltoestel van Van Eyck is beide dagen te beklimmen en op zaterdag 14 september spelen we Oud-Hollandse spelletjes en spelletjes van nu, want plezier is iets van alle tijden! Vrijwel iedereen die in de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw in Amsterdam is opgegroeid – van Nozem tot generatie Nix – heeft wel eens gespeeld in een van de vele door Aldo van Eyck ontworpen speelplaatsen.

Van Eyck (1918-1999) kwam in 1947 op 28-jarige leeftijd in dienst bij de afdeling Stadsontwikkeling der Dienst Publieke Werken. Onder Jakoba Mulder werkte hij tot 1978 aan ruim zevenhonderd speelplaatsen die tijdens de Wederopbouw in Amsterdam werden gerealiseerd. Ook op andere plekken in Nederland werden zijn speeltoestellen geplaatst. Iedere buurt kreeg zijn eigen kleine openbare speelplaats, zodat alle kinderen konden buitenspelen. Het was uniek in de wereld dat de speelplaatsen niet individueel, maar als een netwerk van speelplekken in de stad werden aangelegd. Van Eyck was een groot voorstander van de speelse stad, een plek waar mensen, en dus ook kinderen, zich thuis voelden.

In 2018 is een van de weinige nog intacte speeltoestellen van Van Eyck vanuit Osdorp overgebracht naar de buitenruimte van het Van Eesteren Museum aan de noordoever van de Sloterplas. Voor Van Eesteren was dit de officiële entree tot de Westelijke Tuinsteden. Van Eesteren en zijn collega’s ontwierpen de Westelijke Tuinsteden met ruimte voor recreatie, sport en spel. In die geest staat tijdens Open Monumentendag 2019 en 24H Nieuw-West in het Van Eesteren Museum plezier centraal. Als kers op de taart geven juniorgidsen van Open Monumentendag rondleidingen in en om het Van Eesteren Paviljoen.

Programma zaterdag 14 september

Open Monumentendag en 24H Nieuw-West

12.00 – 17.00   Rondleidingen juniorgidsen (elk halfuur).

13.00               Scheepsdoop van de boot Frida – LET OP: DIT PROGRAMMAONDERDEEL IS KOMEN TE VERVALLEN

14.00 – 16.00   Oud-Hollandse en hedendaagse spelletjes

Programma zondag 15 september

Open Monumentendag

12.00 – 17.00   Rondleidingen juniorgidsen (elk halfuur).

De rondleidingen door juniorgidsen
Op zaterdag en zondag kunt u een rondleiding volgen door een juniorgids van Open Monumentendag. Wilt u meedoen aan zo’n rondleiding? Kom dan op de juiste dag naar het Van Eesteren Museum. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Datum: 14 en 15 september 2019
Starttijd: 12.00 uur
Eindtijd: 17.00 uur
Locatie: Van Eesteren Museum, Noordoever 31, 10164 VG Amsterdam
Dit is ook de start- en eindlocatie van de rondleidingen door de juniorgidsen.
Entree en deelname: gratis, een ticket is niet nodig

Tijdens Open Monumentendag en 24 uur Nieuw-West is het museum gratis te bezoeken. Met uitzondering van deelname aan de Zeitgeist-Bauhauswandeling, het bezoek aan de museumwoning en de fietstocht Kunst om de Sloterplas. Voor die drie activiteiten dient u een ticket te boeken; aan de balie van het museum of online via onze ticketpagina.

Vaartocht Van Eesteren Museum door Amsterdam Nieuw-West. Foto: Marjori Hong (www.gefladder.nl).Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.