Paviljoen opgenomen in Jaarboek Architectuur in Nederland

Het Van Eesteren Paviljoen is opgenomen in de 31ste editie van Architectuur in Nederland. Jaarboek 2017/2018 en behoort daarmee tot het internationale visitekaartje voor de Nederlandse bouwkunst. Het Jaarboek is al ruim 30 jaar een onmisbaar overzichtswerk voor iedereen die zich voor de Nederlandse architectuur interesseert of er vakmatig bij betrokken is. Nationaal en internationaal. In het Jaarboek beschrijft de redactie de belangrijkste ontwikkelingen die de Nederlandse architectuur momenteel beïnvloeden. Zij selecteerde het Van Eesteren Paviljoen als bijzonder voorbeeld van de herontdekking van de periferie van steden.

Herontdekking van de periferie
De redactie ziet een verschuiving van de blik op de stad als epicentrum van economische activiteit naar het buitengebied dat de stad omringt. Daar liggen de kansen om grote maatschappelijke vraagstukken en ruimtelijke opgaven aan te pakken. De selectie van het Van Eesteren Paviljoen voor het Jaarboek, uit ruim 200 ingezonden projecten die in 2017 zijn opgeleverd, bevestigt daarom niet alleen de architecturale waarde van het paviljoen, maar vooral ook de stedenbouwkundige waarde ervan. Het paviljoen is weliswaar een bescheiden interventie, maar het raakt een grotere ruimtelijke opgave. Het is een wegbereider voor de culturele en stedenbouwkundige ontwikkeling van stadsdeel Nieuw-West en de kroon op de herwaardering van de Westelijke Tuinsteden.

Van Eesteren Paviljoen
Het Van Eesteren Paviljoen is ontworpen door Korteknie Stuhlmacher Architecten. Zij lieten zich inspireren door paviljoengebouwen uit de jaren 50 en 60 en ontwierpen een ruimte die het ‘licht, lucht & ruimte-denken’ van toen vertaalt in een duurzaam bouwwerk van nu dat voornamelijk bestaat uit hout en glas en zich sterk opent naar zijn omgeving. Transparant, minimalistisch en met een doelmatig ontwerp.

14 juni, 20.00 uur: Thema-avond Het Buitengebied in Van Eesteren Paviljoen
Naast de publicatie van het Jaarboek wordt er dit jaar voor het eerst ook een uitgebreid interactief publieksprogramma gelanceerd waarmee dieper wordt ingegaan op de thema’s in het Jaarboek. Tijdens de eerste bijeenkomst van dit publieksprogramma staat het thema de herontdekking van de periferie centraal, onder de titel Het Buitengebied.

De redactie van het Jaarboek signaleerde in de projecten die het afgelopen jaar werden opgeleverd, dat natuurbeleving, cultuurhistorie, toerisme en recreatie centraal staan. Wat opvalt is de ruimte die in deze opgaven wordt geboden om te experimenteren met materialen en technieken. Hoe kan architectuur worden ingezet om geschiedenissen bloot te leggen, podia voor verhalen te creëren en landschappen ervaarbaar te maken?

De avond staat onder leiding van Hilde Blank, o.m. voorzitter van de EFL Stichting. Met bijdragen van onder anderen de redactie van het Jaarboek Architectuur in Nederland, JaapJan Berg, Mark Minkjan en Korteknie Stuhlmacher Architecten.

Tickets voor deze thema-avond zijn gratis hier te reserveren.

Architectuur in Nederland. Jaarboek 2017/2018
Het Jaarboek is een uitgave van nai010 uitgevers en een internationaal visitekaartje van de Nederlandse architectuur. Een onmisbaar overzichtswerk. De redactie selecteert bijzondere projecten die in het voorbije jaar zijn opgeleverd en beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen die de Nederlandse architectuur beïnvloeden. De redactie bestaat dit jaar uit Kirsten Hannema, Robert-Jan de Kort en Lara Schrijver.

Het Jaarboek is 8 mei jl. gepresenteerd in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam en te koop bij onder meer boekhandelaren en via www.nai010.com.

Van Eesteren Paviljoen, Foto: Luuk Kramer Jaarboek Architectuur in Nederland Van Eesteren Paviljoen Jaarboek Architectuur in Nederland Van Eesteren Paviljoen Jaarboek Architectuur in Nederland

Van Eesteren Paviljoen, Foto: Luuk Kramer Van Eesteren Paviljoen, Foto: Luuk Kramer Winnaar Yücel