Pop-up kunstwerk Played rack bij het paviljoen

Vanaf 21 februari 2020 is Played rack te zien bij het Van Eesteren Paviljoen, een driedimensionaal kunstwerk van beeldend kunstenaar Maze de Boer.

In 2010 ontwierp beeldend kunstenaar Maze de Boer (1976) een uitvergroot afdruiprek (in het Engels een plate rack). Het afdruiprek ligt op z’n kop. Waar volwassenen direct associaties hebben met het traditionele afdruiprek, gebruiken kinderen het werk veelal als klimrek, in het Engels een play rack geheten.

De vorm van Played rack is gebaseerd op een kenmerkend bordenrek dat in de jaren 50 is ontworpen door Jan van der Togt en vervaardigd door de firma Tomado (de afkorting van Van der Togt Massa Artikelen Dordrecht). De constructie en het materiaalgebruik zijn gebaseerd op de klimrekken van Aldo van Eyck, waarvan een exemplaar staat op het plein voor het Van Eesteren Paviljoen. De klimrekken zijn vanaf 1947 in ruim 700 speeltuinen in Amsterdam geplaatst en vele kinderen hebben er sindsdien op gespeeld.

Played rack heeft eerder ook gestaan bij onder meer Keukenhof (Lisse), Landgoed Anningahof (Zwolle), het Cobra Museum (Amstelveen) en Museum Prinsenhof (Delft).

Played Rack is te bewonderen naast het Van Eesteren Museum van 21 februari tot 1 juli 2020.

Beeldentuin
Sinds 2016 zet het Van Eesteren Museum zich in voor de ontwikkeling van een beeldentuin aan de noordoever van de Sloterplas. Het eerste beeld dat in die tuin is gerealiseerd, is het speelobject van Aldo van Eyck dat in 2018 op het plein bij het Van Eesteren Museum werd geplaatst. Met het tijdelijke kunstwerk Played rack van Maze de Boer komt een beeldenroute aan de Sloterplas weer één stap dichterbij.Meer informatie over Maze de Boer is te vinden op: www.mazedeboer.nl.

Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.