Van Eesteren Gesprek op 20 oktober: de kracht van de Tuinstad

Het zal je niet ontgaan zijn dat we 20 oktober het Van Eesteren Paviljoen openen. Ter ere van deze gelegenheid houden we een speciaal Van Eesteren Gesprek, met als thema: de kracht van de Tuinstad. Daarna volgt de officiële opening en een feest.

Sprekers
Vier gerenommeerde sprekers met ruime ervaring en expertise in de Westelijke Tuinsteden vertellen vanuit hun vakgebied over de toekomstige ontwikkeling van de tuinstad. Zij gaan onder meer in op de karakteristieken van de tuinstad en wat wel of niet behouden moet, of kan, worden voor de toekomst. Kortom, over ‘De kracht van de Tuinstad’. Het gesprek staat onder leiding van Hilde Blank.

De volgende sprekers nemen deel aan het gesprek:

Suzanna Jansen
Suzanna Jansen verzorgt een bijzondere aftrap van het Van Eesteren Gesprek voorafgaand aan de officiële opening van het Van Eesteren Paviljoen. Suzanna is geboren en getogen in Amsterdam. Ze begon aan een balletopleiding maar werd uiteindelijk auteur en journalist. Na haar bestseller ‘Het pauperparadijs’ (2008) werkte zij zo’n tien jaar aan de zojuist verschenen roman ‘Ondanks de zwaartekracht’, een boek over kunst in de cultuurwoestijn Slotermeer met in de hoofdrollen Cornelis van Eesteren en Steffa Wine.

Nabila Bouabbouz
Nabila Bouabbouz houdt zich als opdrachtgever Gebiedsontwikkeling en Transformatie bij de gemeente Amsterdam bezig met de stedelijke ontwikkeling in Nieuw-West. In die rol heeft zij uitstekend zicht op wat er op het vlak van transformatie en vernieuwing allemaal op Nieuw-West afkomt. Nabila heeft gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en aan de Technische Universiteit in Delft.

Marianne Loof
Marianne Loof is in 1989 cum laude afgestudeerd aan de faculteit Bouwkunde van de TU in Delft. In datzelfde jaar richtte zij in Amsterdam samen met Jurriaan van Stigt het bureau Loof & van Stigt architecten op, tegenwoordig LEVS architecten. Zij is lid van het landelijk hoofdbestuur van BNA, de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus. Tevens was zij tussen 2011 en mei 2017 voorzitter van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Amsterdam.

Philomene van der Vliet
Landschapsarchitect Philomene van der Vliet is mede-oprichter van BOOM landscape. Philomene studeerde landschapsarchitectuur in Arnhem, Londen en Amsterdam. Als gastdocent is ze onder andere verbonden aan de Academies van Bouwkunst in Amsterdam en Rotterdam. Philomene werkt aan projecten op het raakvlak van stedelijk ontwerp en landschapsarchitectuur. Ze deed onder andere onderzoek naar Metropolitane Parken en werkte aan het opstellen van de visie op de Metropoolregio Amsterdam.

Mechthild Stuhlmacher
Mechthild Stuhlmacher is de architecte van het Van Eesteren Paviljoen. In 2001 richtte zij samen met Rien Korteknie de studio Korteknie Stuhlmacher Architecten op. Mechthild studeerde muziek en architectuur in Berlijn en Delft en werkte voor oprichting van het eigen bureau bij verschillende gerenommeerde bureaus in Nederland en Engeland. Daarnaast geeft zij al ruim twintig jaar les aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Tussen 2010 en 2016 was zij lid van de commissie voor Welstand en Monumenten Rotterdam. In het academische jaar 2015-’16 was zij als gastprofessor verbonden aan de KU Leuven.

Hilde Blank
Hilde Blank is gespreksleider van dit speciale Van Eesteren Gesprek. Zij studeerde aan de Technische Universiteit Delft en is sinds 1 juni 2017 de nieuwe bestuursvoorzitter van de Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting (EFL). Zij is directeur bij BVR Adviseurs, een adviesbureau voor ruimtelijke vraagstukken en directeur AM Concepts projectontwikkeling. Daarnaast is zij lid van de SER Noord Nederland en is zij lid van het begeleidingscollege van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Winnaar Yücel