Tentoonstelling Rijke eenvoud. Interieurs & objecten uit de wederopbouw

Van 1 december 2018 t/m 5 mei 2019 vindt in het Van Eesteren Museum in Amsterdam de tentoonstelling Rijke eenvoud. Interieurs & objecten uit de wederopbouw plaats. De expositie toont gerestaureerde meubelensembles van bekende Nederlandse ontwerpers, objecten van verzamelaars en werk van hedendaagse makers. Daarnaast is er een randprogramma met lezingen, creatieve workshops en nachtelijke videokunst.

Met de expositie en randprogrammering schenkt het Van Eesteren Museum aandacht aan de thema’s interieur, wederopbouw en Goed Wonen uit de wederopbouwperiode, en verbindt deze aan actuele onderwerpen als duurzaamheid en hergebruik.

De meubelensembles die te zien zijn, tonen een dwarsdoorsnede van ontwerpen voor wonen, werken en ontspannen uit de periode 1945-1965. Ze geven een tijdsbeeld en een visie op het ontwerpvak en het leven zelf in een opkomende welvaartsstaat. Hoe beïnvloedden fabricagetechnieken de vormgeving? En welke veranderingen traden op in het gangbare interieur en de opvattingen daarover? Er zijn werken te zien uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), zoals de perskamer die Gerrit Rietveld in 1958 ontwierp voor het destijds nieuwe hoofdkantoor van UNESCO in Parijs. Maar ook een ladekast voor lingerie van Hein Salomonson uit 1954, een fauteuil van Dirk van Sliedregt uit de jaren 60 en een woninginterieur van een Amsterdamse dokterspraktijk van Coen de Vries uit 1954.

Daarnaast toont de expositie werk van de hedendaagse makers Chris Slutter, Mina Abouzahra en kunstenaarscollectief DAY collective. Met welke ideeën en visies uit de wederopbouwperiode zijn makers anno nu aan het werk? Wat valt er te leren van die periode? En hoe verhoudt zich de vroegere periode van massaproductie van hoogwaardige producten tot de huidige tijd waarin hergebruik en duurzaamheid belangrijk zijn? En als de avond valt, verandert het paviljoen in een lichtbaken door een lichtinstallatie van videokunstenaar Martin Boverhof.

Randprogramma
Het randprogramma bij deze tentoonstelling omvat lezingen door kunsthistorici en kunstenaars, workshops en de boekpresentatie van de publicatie Interieurs van herrijzend Nederland 1940-1965 die medio december bij uitgeverij WBOOKS verschijnt.

Zo zal DAY Collective in de eerste 3 weekenden van de tentoonstelling met een weefgetouw in het paviljoen aanwezig zijn om twee zogenoemde ‘PiCMAT paintings’ te maken; matten van plasticafval. Bezoekers krijgen uitleg over het maakproces en kunnen meedoen aan het vervaardigen van de matten. De uiteindelijke werken zullen deel gaan uitmaken van de tentoonstelling.

Houd voor meer data en details van dit randprogramma onze museumagenda in de gaten.

Datum: 1 december 2018 t/m 5 mei 2019

Tijd: Donderdag t/m zondag, 12.00 – 17.00 uur

Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, Amsterdam

Entree: € 4,00 / € 2,50 (CJP) / gratis (Stadspas + kinderen t/m 12 jaar)

Tickets: Aan de balie van het museum

Publicatie: Interieurs van herrijzend Nederland 1940-1965, vanaf medio december bij uitgeverij WBOOKS

Deze expositie komt voort uit een samenwerking tussen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Het Nieuwe Instituut Rotterdam (HNI) en het Van Eesteren Museum.

Presentatie Coalitie-akkoord