Tijdlijn van de bedrijvigheid in West

Nu veroveren de start-ups en de zelfstandige ondernemers de wereld én hun boterham in Nieuw-West. Dat het vroeger anders ging op werkgebied ontdek je tijdens de eenmalige excursie op vrijdag 18 maart met aansluitend een borrel in B. Amsterdam. We starten in het museum met een introductie bij de expositie Werk in West.

Hier geven we alvast een kleine tijdlijn van de bedrijvigheid in West.

1930
In de jaren ’30 werd in het landelijk gebied ten westen van Amsterdam gewerkt en geleefd door tuinders, boeren, turfstekers en andere werklieden. Onder de rook, maar op afstand van de stad. Oprukkende woningbouw betekende bedreiging van het landelijk gebied. In deze jaren ontwierp Cornelis van Eesteren het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam (AUP). Dit plan voorzag onder andere in de aanleg van de Westelijke Tuinsteden. Naast de functies wonen, recreatie en verkeer was er ook ruimte voor werk.

1960
Anders dan in de oude binnenstad zijn bij de aanleg vanaf de jaren ’50 de woonwijken gescheiden van de (zware) industrie in het Westelijk Havengebied. Maar ook aan de rand en ín de wijken was ruimte voor (niet-vervuilende) bedrijven. In Slotermeer, de eerste gebouwde wijk, was dit met name kleinschalige bedrijvigheid.

1975
In de wijken Overtoomse Veld en Slotervaart zijn verschillende terreinen gereserveerd voor grotere gebouwen van diverse instellingen, veelal met een stadsdeel overstijgende functie. Zoals een confectiecentrum, ziekenhuizen, bedrijven als IBM Nederland en het Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam.

2015
Net als in de afgelopen halve eeuw kent Nieuw-West nog altijd een divers ondernemerschap. Naast de nationale en internationale multinationals in Slotervaart, zoals IBM en Corendon, is er een grote groep startende en kleine ondernemers die zich vooral richt op de stad of op de wijk.

Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.