Vacature (vrijwillige) coördinator museumwoning Van Eesteren Museum

Het Van Eesteren Museum is opzoek naar iemand die zichzelf helemaal thuis voelt in de jaren vijftig en zestig, goed kan organiseren, het leuk vindt om de collectie van de museumwoning te beheren en graag nieuwe kennis vergaart. Kortom, we zoeken een:

Coördinator van de Museumwoning

ongeveer 8 uur per week

Over het museum

Het Van Eesteren Museum is hét culturele informatiepunt over de bijzondere opzet van de Amsterdamse tuinsteden. Het laat je kennismaken met het cultuurhistorisch erfgoed uit de jaren 50 en 60 en het werk van stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren. Zijn werk is een van hoogtepunten in de naoorlogse stedenbouw en architectuur in Amsterdam.

Het museum bevindt zich in Amsterdam Nieuw-West en bestaat uit een buitenmuseum, een binnenmuseum en een jaren vijftig-museumwoning. Het Van Eesteren Museum is een doe-museum en organiseert het hele jaar door veel verschillende activiteiten. Het werkt hoofdzakelijk met zeer betrokken vrijwilligers. Het museum doet mee aan culturele evenementen als de Museumnacht, De Dag van de Architectuur en Open Monumentendag.

Half oktober gaan de deuren open van het Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas. Vanaf deze fraaie locatie verbreden we onze horizon: met ruimere openingstijden, meer activiteiten, nieuwe excursies, een klein museumcafé en meer licht, lucht en ruimte!

De Museumwoning

In de woning gaan bezoekers voor even terug in de tijd: een kolenkachel en koken in een Bruynzeel-keuken. De modelwoning is geheel ingericht volgens de ‘Stichting Goed Wonen’ in 1948. Idealistische architecten, ontwerpers en fabrikanten streefden na de Tweede Wereldoorlog naar een woninginrichting waarin ieder gezinslid zich optimaal kon ontplooien.

Taken:

• Beheer collectie museumwoning

• Inroosteren van woninggidsen

• Inwerken en begeleiden van woninggidsen; organiseren van interne avonden, een bezoek aan andere museumwoningen, lezingen, workshops, excursies et cetera

• Meewerken aan de inventarisatie & registratie van de collectie uit de museumwoning

• Zorg dragen voor instandhouding van interieur en tuin

• Zo nu en dan tekst en beeld aanleveren ten behoeve van de promotie en communicatie van de museumwoning

• Boekingen oppakken en organiseren

• Meedoen aan maandelijks overleg

Wie zoeken wij:

• Kennis van of interesse om zich te verdiepen in de jaren vijftig en zestig, de toen heersende tijdgeest, modern design en interieur

• Ondernemend, creatief en meedenkend

• Organisatorische vaardigheden

• Kan zelfstandig en accuraat werken

• Nederlands en Engels sprekend

• Interesse in publieksbereik en de culturele sector

• Bereidheid om zich voor een langere periode (ten minste een jaar) te willen binden  aan het museum.

Wat kunnen wij je bieden?

• Vrijwilligersvergoeding

• Een mooie kans om (werk)ervaring op te doen en je CV te verrijken

• Toegang tot een groot netwerk in de culturele sector

• Plek om kennis te vergaren en te delen

• Ruimte voor eigen ideeën en initiatieven

• Werken op een prachtlocatie en in een open organisatie

• Gezellige en informatieve uitjes met de collega’s, o.a. medewerkersdag en  kerstborrel

• Korting op activiteiten en boeken

Heb je interesse en wil je meer weten?

Voor vragen kun je terecht bij Charlotte de Haan, vrijwilligerscoördinator.

Stuur je CV en motivatiebrief naar charlotte@vaneesterenmuseum.nl

Einddatum: 2 oktober 2017

Woonkamer in de Van Eesteren Museumwoning. Foto: Thomas Heere.

Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.