Van Eesteren Gesprek #65 – De Ziel van Duitse steden

Kom naar de feestelijke presentatie van het boek ”De Ziel van Duitse steden”, geschreven door Noud de Vreeze, op 27 september in het Van Eesteren Paviljoen.

In ”De Ziel van Duitse steden” vertelt Noud de Vreeze het verhaal van de bombardementen op Duitse steden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw daarna. De schade die is aangericht aan cultuurhistorisch erfgoed in Duitsland en de vernietiging van eeuwenoude stedelijke structuren is nauwelijks terug te vinden in de geschiedschrijving van de moderne West-Europese stedenbouw. Aan het effect van de bombardementen op de centra van grote en middelgrote Duitse steden kon in de naoorlogse euforie over economische en culturele samenwerking in de Westerse wereld maar beter geen aandacht worden besteed. Daardoor zijn de lugubere omstandigheden waaronder de wederopbouw van Duitse steden moest plaatsvinden nauwelijks bekend geworden.

Duitsland is daar de laatste jaren verandering in gekomen: op lokaal niveau wordt veel onderzoek gedaan en gepubliceerd over wat zich in Duitse steden tussen 1920 en 1965 heeft voorgedaan op het gebied van regionale planning, stadsontwikkeling en lokale bouwpolitiek. Daarin wordt duidelijk dat in de Duitse stedengeschiedenis voor en na de Tweede Wereldoorlog de oorsprong is te vinden van internationale ontwerpambities, die ook in Nederland invloedrijk zijn geweest. Dat maakt het boek “De Ziel van Duitse steden” voor een Nederlands lezerspubliek van grote toegevoegde waarde.

Noud de Vreeze (1948) studeerde bouwkunde in Delft. Hij werkte voor diverse organisaties in de sociale woningbouw en de lokale stadsontwikkeling, zoals de ARS in Amsterdam, kwaliteitsteams in Amersfoort en Utrecht, en welstandsadviescommissies in Noord-Holland. Hij gaf colleges aan de Academie van Bouwkunst in Rotterdam, Amsterdam en Tilburg en aan het PDI van de Universiteit van Amsterdam. In 1993 promoveerde hij op een onderzoek naar de kwalitatieve grondslagen van de sociale woningbouw. Van 2008 tot 2012 was hij stadsarchitect in Amersfoort. Daarover schreef hij het boek ‘Lange lijnen in de stadsontwikkeling, Amersfoort 1945-2010′ waarin de invloeden van landelijk beleid op lokale politieke besluitvorming worden geanalyseerd.

Datum: donderdag 27 september
Eindtijd: 22.30 uur
Locatie: Van Eesteren Museum
Gratis entree