Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas

Het Van Eesterenmuseum breidt uit. Van Slotermeer naar Nieuw-West. Het Van Eesteren bouwt een paviljoen aan de Sloterplas.

Voor het Van Eesterenmuseum is een toekomstig onderdak op een zichtbare plek aan de Sloterplas een logisch gevolg van de verbreding van de focus: van buitenmuseum in Slotermeer naar een paviljoen aan de Sloterplas. Daar kunnen de tradities en ontwikkelingskansen van de Westelijke Tuinsteden gedeeld worden. Het Algemeen Uitbreidingsplan van Van Eesteren gaat immers over heel Amsterdam Nieuw-West. Met de Sloterplas als iconisch middelpunt. Het paviljoen voor het Van Eesterenmuseum worden mede ondersteund door stadsdeel Nieuw-West en woningcorporatie Stadgenoot.

Oud idee, nieuwe vorm
Gekozen is voor een prachtige en logische plek, dit Bastion West aan de noordzijde van de Sloterplas (schuin tegenover het benzinestation). In 1939 tekende Cornelis van Eesteren al een paviljoen op precies deze locatie. In gedachten zag hij er Amsterdammers flaneren van het paviljoen aan de Oostoever (café Oostoever, dat nu wordt verbouwd) naar het paviljoen op de Noordzijde.

Op de nieuwe locatie wil het museum zijn activiteiten uitbreiden van Slotermeer naar Nieuw-West. Samen met andere culturele instellingen, vrijwilligers en de buurt wil het een breder programma tot stand brengen. Daar heeft het net iets meer zichtbaarheid, ruimte en faciliteiten voor nodig dan de huidige locatie in Broedplaats De Vlugt biedt.

Het nieuwe paviljoen heeft straks meer ruimte voor exposities, voor debat, workshops en ontmoeting. Het biedt kansen voor het uitbreiden van de educatiemogelijkheden, voor horeca, een museumwinkel en een openbare tuin. Ook wordt er al gewerkt aan een beeldenroute met beelden uit de tijd van de stichting van de Westelijke Tuinsteden.

Lees hier meer over het paviljoen, dat najaar 2017 de deuren opent.


Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Facebook

Uitgelicht

Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.


van Eesteren Museum