Van Eesteren Paviljoen onder grote belangstelling geopend

Op 20 oktober is het Van Eesteren Paviljoen onder grote belangstelling officieel geopend. Zo’n vijfhonderd gasten waren aanwezig bij de officiële opening door locoburgemeester Kajsa Ollongren en Ronald Mauer, stadsdeelbestuurder Nieuw-West.

Opening

Kajsa Ollongren en Ronald Mauer knipten een lint door terwijl de kegels van twee jongleurs hen om de oren vlogen. Daarmee was de officiële opening van het paviljoen een feit. ‘Cornelis van Eesteren’, een zeer goed gelijkende acteur, en zijn assistenten verwijderden daarna de blindering van de grote ramen van het paviljoen en maakten zo ook het interieur zichtbaar. Aansluitend was het feest.

Feest

Ondanks het verplaatsen van de opening naar een andere datum en het herfstweer, waren zo’n vijfhonderd gasten aanwezig bij de opening. En er stond een lange rij voor het bezichtigen van het paviljoen, het nieuwe onderkomen van het Van Eesteren Museum. De gasten prezen het ontwerp van Korteknie Stuhlmacher Architecten, de verbeelding van licht, lucht en ruimte, en het feit dat het Van Eesteren Museum juist op déze plek is neergestreken, in het hart van de Westelijke Tuinsteden.

In de volle feesttent genoten de gasten van optredens van Bigband Tubantia, stadsdeeldichter Onno-Sven Tromp, en de dj’s Tetouania en Les Ley, allen uit Nieuw-West. Ook de hapjes van het Cultuurhuis, de drankjes van de eigen Van Eesteren Bar, de speciale biertjes van brouwerij De 7 Deugden en de verse koffie met gebak van de Chocoprinses in haar bijzondere jaren 30 bus vonden gretig aftrek.

Belang van het museum

Het hoge bezoekersaantal en de sterke vertegenwoordiging van architecten, stedenbouwkundigen, bestuurders, woningcorporaties en vooral bewoners van Nieuw-West, bevestigen het belang van het Van Eesteren Museum. Het museum wordt stevig gedragen door het vakgebied en de gemeente, het heeft een belangrijke ontmoetingsfunctie voor de Westelijke Tuinsteden en een duidelijke rol in het debat over de toekomst van de Tuinstad.

Van Eesteren Gesprek

Voorafgaand aan de openingsceremonie woonden driehonderd belangstellenden het speciale Van Eesteren Gesprek bij over De kracht van de Tuinstad. Vier gerenommeerde sprekers, Suzanna Jansen, Nabila Bouabbouz, Marianne Loof, Philomene van der Vliet en Mechthild Stuhlmacher gingen vanuit hun eigen ervaring en vakgebied dieper in op het onderwerp. Wat is de kracht van de Tuinstad? Wat behouden we wel of niet voor de toekomst? Wat zijn toekomstige ontwikkelingen van de Tuinstad? Hoe verhouden groen en verdichting zich daarin tot elkaar? En blijven licht, lucht en ruimte in toekomst overeind? Deze onderwerpen zullen de komende maanden nader aan bod komen in een nieuwe reeks Van Eesteren Gesprekken.

Van Eesteren Paviljoen

Reeds in 1939 tekende Van Eesteren zelf in zijn ontwerp op precies deze plek een paviljoen, maar dat is nooit gebouwd. Met dit nieuwe paviljoen realiseert het museum alsnog een stukje van het oorspronkelijke plan van Van Eesteren en slaat het tegelijkertijd een brug naar de toekomst.

Het Van Eesteren Paviljoen is het nieuwe onderkomen van het Van Eesteren Museum. Met meer ruimte voor tentoonstellingen, debatten, workshops en educatiemogelijkheden. Het nieuwe paviljoen staat op een zichtbare locatie aan de Sloterplas, in het hart van de Westelijke Tuinsteden. Het gebouw is ontworpen door Korteknie Stuhlmacher Architecten die zich lieten inspireren door paviljoengebouwen uit de jaren 50 en 60. Zij ontwierpen een ruimte die het ‘licht, lucht & ruimte-denken’ van toen vertaalt in een duurzaam bouwwerk van nu dat voornamelijk bestaat uit hout en glas. Sober en doelmatig, waarmee het geheel past in het gedachtegoed achter het ontwerp van de Tuinsteden.

Het Van Eesteren Paviljoen en de nieuwe vaste tentoonstelling zijn mede tot stand gekomen met financiële steun van Gemeente Amsterdam, Stadgenoot, BPD Cultuurfonds, EFL Stichting, vele particuliere sponsoren en een Voor je Buurt crowdfundactie.

Open voor publiek

Het nieuwe Van Eesteren Paviljoen is vanaf 22 oktober 2017 open voor publiek:

donderdag t/m zondag, 12.00 – 17.00 uur.

De Museumwoning in Slotermeer is te bezoeken op:

donderdag t/m zondag, 2 maal per dag.

Ook de wandelingen en tochten in het Buitenmuseum worden voortgezet.

Kijk voor data en meer informatie over alle activiteiten van het Van Eesteren Museum op onze website www.vaneesterenmuseum.nl/agenda/.

Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.