Van Eesterengesprek over informeel werk

Op woensdag 24 februari organiseert het Van Eesteren Museum, binnen het programma Werk in West, een gesprek over informeel werk in Amsterdam Nieuw-West. Wat verstaan we precies onder informeel werk? Hoe informeel én formeel is dit type werk eigenlijk georganiseerd? Kunnen we als maatschappij wel zonder of is het juist een pijler van een nieuwe ‘ruileconomie’? Wat betekent het voor de stedelijke inrichting? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens het komende Van Eesterengesprek.

“Als je mijn schort naait, dan leer ik je smeden”
Met als gast Tobias Krasenberg, mede-oprichter van Buurtwerkplaats Noorderhof, waar een informele economie is ontstaan. Veelal gebaseerd op wederdiensten. Dit kan voortkomen uit financiële noodzaak, of omdat een dienst die iemand te bieden heeft waardevoller wordt geacht dan een geldbedrag. De initiatiefnemers van de buurtwerkplaats aan de Sloterplas zijn als ontwerpers geoefend in het onmogelijke mogelijk maken en dat is als zodanig in ’t DNA van het project terecht gekomen. Ze zien dat dit opgepikt en meegenomen wordt door bezoekers en dat deze manier van werken zich zo uitbreidt. Door ‘gastvrijheid’ hoog in het vaandel te dragen en mensen kosteloos iets aan te bieden lokt het wederkerigheid uit. “Op sommige zaterdagen staat de tafel vol met zelfgebakken taarten of gereedschap die mensen meebrengen omdat ze iets willen bijdragen. Als de koffie op is, zegt vanzelf iemand: ‘Oh, ik heb nog wel koffie thuis’. Dit is een vorm van economie geworden waarbij geld heel vaak helemaal niet komt kijken.

Lokale netwerken
Ook komt Diana Krabbendam van The Beach spreken, over hoe nieuwe vormen van werk voortkomen uit lokale netwerken. Mensen vergeten soms wat ze kunnen, hun dromen vervagen. Door plekken te creëren waar mensen samen kunnen maken, wordt de drempel lager. Om samen te koken, producten te maken en verkopen tot zelfs het waarmaken van ambities om een eigen onderneming te starten. In de Wildemanbuurt (Osdorp) ontstaat inmiddels een netwerk van makers en starten we dit jaar met het Makers Netwerk. Kleinschalig, laagdrempelig, lokaal samenwerken begint zo informeel en kan een opstap zijn naar werk in formele zin.

Datum: woensdag 24 februari 2016
Tijd: 20.00-22.00 uur
Startlocatie: Van Eesteren Museum, Burgemeester De Vlugtlaan 125
Kosten: € 7,50
Korting: € 2,00 met CJP/Stadspas/65+/Vriend.

Koop tickets

Met dank aan het AFK, de EFL stichting, Gemeente Amsterdam en Port of Amsterdam.

Logo Werk in West

In 2015, tot en met het voorjaar van 2016, werkt het Van Eesteren Museum met het verbindende thema ‘Werk in West’. Met dit project willen we een overzicht geven van het ontstaan en de ontwikkeling van de werkgebieden en de werkgelegenheid in Amsterdam Nieuw-West en de nabije omgeving, op ruimtelijk en sociaal niveau. En hoe onverwacht divers dit werk is, en Nieuw-West maakt?

Wat staat er nog meer in de agenda?
6 en 13 maart | Verrassende voorstelling vol verhalen over 60 jaar Werk in West, o.l.v. verhalenverteller Anne van Delft
18 maart | Excursie langs oude en nieuwe bedrijven, met eindstop IBM en B.Amsterdam
26 maart | Finissage van de expositie Werk in West, waarvan de installatie World Wide Nieuw West onderdeel is

Meta Slider Pro ‹ Van Eesteren Museum — WordPress Presentatie Coalitie-akkoord