Van Eesterengesprek #56: Groen erfgoed

Naar een zorgvuldiger omgang met het groen in de naoorlogse stad: de wijk Pottenberg in Maastricht, en de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam
Van Eesterengesprek #56 op donderdag 26 januari 2017
Sprekers: Jacqueline Verhees en Edwin van Dijk (onder voorbehoud)

Hoe om te gaan met groen erfgoed uit de tijd van de wederopbouw? Tijdens het Van Eesterengesprek #56 staat deze vraag centraal. Landschapsarchitect Jacqueline Verhees verdiepte zich, samen met de architectuurhistoricus Joosje van Geest, in de groene erfgoedkarakteristieken van de wijk Pottenberg in Maastricht. De wijk maakt deel uit van de krans van naoorlogse wijken van Maastricht-west. In 2016 onderzochten zij hoe dit erfgoed in de praktijk van het groenbeheer de aandacht kan krijgen die het verdient. Dat gebeurde door mee te kijken in de keuken van het gemeentelijk groenbeheer, in samenspraak met twee woningcorporaties. Daarbij ging het om de drieslag: kennis over, waardering voor en omgang met groene erfgoedkenmerken.

Stapsgewijze aanpak
Zo zijn ’van binnenuit’ praktische instrumenten ontstaan voor de implementatie van het groene erfgoedkarakter, zowel bij het dagelijks beheer en onderhoud, alsook bij het beheer op lange termijn. Én het ‘groene erfgoedwerkplan’ is ontwikkeld, een stapsgewijze aanpak die ook op andere plaatsen inzetbaar is.

Groenstructuur
De studie ‘De groene ruimte van Pottenberg – kiezen voor karakter’ laat zien dat er sprake is van een rijk en zorgvuldig toegepast groen idioom. Van het schaalniveau van de groenstructuur tot aan de detaillering van de inrichting van de collectieve tuinen. Dat is het werk van Jan Vallen, een van de eerste professionele landschapsarchitecten in Nederland.

Het dna van de tuinsteden
De tweede spreker (onder voorbehoud) is Edwin van Dijk, als senior landschapsarchitect werkzaam bij de gemeente Amsterdam. Hoe gaan we hier om met het groene erfgoed, in een stad die zichzelf voortdurend vernieuwd? Wat is dat erfgoed nu precies. Hebben we het over bomen en gras of juist over de gedachte er achter? En hoe kun je het stedelijk ‘dna’ van de Westelijke Tuinsteden behouden als Amsterdam een ander gezicht krijgt? Deze vragen worden beantwoord aan de hand van voorbeelden uit de praktijk: Gerbrandypark, Arthur Meerwaldtplantsoen, de ‘bomentaal’ en diverse stedelijk vernieuwingsprojecten.

Lees alvast het artikel De naoorlogse woonwijk: groen van binnen van Jacqueline en Joosje op platform VOER. En online brochures van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed laten zien waarom Pottenberg en de Westelijke Tuinsteden wederopbouwgebieden van nationaal belang zijn.

Datum: donderdag 26 januari 2017
Tijd: 20:00 uur
Locatie: Van Eesteren Museum, Burgemeester De Vlugtlaan 125; Slotermeer.
Kosten: € 5,00 incl. drankje

Koop kaarten

Jacqueline Verhees is landschapsarchitect met een ruime ervaring op stedenbouwkundig gebied. Haar werkveld betreft de ontwikkeling van het verstedelijkt landschap met focus op historische gelaagdheid en de inzet van erfgoedaspecten. Als Verhees voor Landschap werkt ze aan onderzoek en ontwerp, van visie tot inrichtingsplan.

Vaartocht Van Eesteren Museum door Amsterdam Nieuw-West. Foto: Marjori Hong (www.gefladder.nl).Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.