Van Eesterengesprek: ZZP’ers in Nieuw-West

Meer nog dan Amsterdam, huisvest Nieuw-West relatief veel kleine zelfstandigen. Zo’n 75% van de bedrijven in Nieuw-West is een éénpitter, de zogeheten Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP’ers). Wie weet ben jij wel een van hen? Wat is er in het stadsdeel voor jou dan geregeld om te kunnen excelleren? Tijdens het Van Eesterengesprek #48, op woensdag 20 januari 2016 gaan we in gesprek over de vernieuwende en flexibele kantoorconcepten in Nieuw-West.

Denk aan B.Amsterdam, waar nog niet zo lang geleden de typemachines werden geproduceerd bij IBM, en nu de zelfstandige ondernemers en start-ups de wereld én hun boterham veroveren. Andere voorbeelden zijn ‘Nest. Werkplekken voor groeiers’ in het voormalige hoofdkantoor van Sanoma, of MOMA&CO Amsterdam in het GAK-gebouw. Als flexwerker huur je hier niet alleen een bureau, maar de kantoorconcepten bieden ook een eigen netwerk aan mede-ondernemers en de mogelijkheid na je werkdag een uurtje te sporten in de gym of een biertje te drinken in het café-restaurant. Het zijn veelal panden die (meestal tijdelijk) een tweede leven hebben gekregen. In de binnenstad is (bedrijfs)ruimte schaars, zelfs nu 16% van de Amsterdamse kantoren leeg staat. Die leegstand zit wel nog op Sloterdijk en elders in Nieuw-West.

‘Nature desks’
Of komen er straks aan de Sloterplas werkplekken in de openlucht? Wel als het aan Wieke van der Heide ligt. Wieke was trendwatcher / management consultant bij Boer en Croon, nu co-owner van White Label Amsterdam: een start-up op het gebied van Management Consultancy met de ambitie ‘nature desks’ te ontwikkelen in het groene hart van Nieuw-West. Omdat de fysieke omgeving een belangrijke rol speelt in het werkplezier en de effectiviteit van mensen wil Wieke buiten werken, dichtbij de natuur, mogelijk maken. Ook zal ze spreken over de trends die zij constateert op het gebied van flexwerkconcepten in de stad.

Koffie
En wat zijn de mogelijkheden voor de thuiswerker? Is er meer behoefte aan ontmoetingsplekken zoals Coffee Mania (Slotervaart en Slotermeer) of Buongiorno Espresso (Osdorp en Oud-West)? Voor een werkafspraak tijdens een kop koffie buitenshuis. Gaat Nieuw-West de koffiebar-dichtheid van het centrum, en inmiddels ook Oud-West, halen? Ron Geurts, barista en eigenaar van Coffeemania, vertelt waarom hij koos voor Slotervaart als startpunt voor zijn koffieketen. Ron en partner Mike richten zich niet bewust op de ZZP’ers, maar zijn benieuwd welke service zij deze groep kunnen bieden.

Datum: woensdag 20 januari 2016
Tijd: 20.00-21.30 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Locatie: Burgemeester De Vlugtlaan 125; Slotermeer
Kosten: € 5,00
Korting: € 2,00 met CJP/Stadspas/65+/Vriend.

Koop tickets

Oproep
Wil je mee doen aan het onderzoek over werken in 2020? White Label Amsterdam is benieuwd hoe mensen (werknemers en zelfstandigen) hun werkomgeving ervaren. Invullen van de enquete kost een paar minuten, klik hier.

Logo Werk in West

In 2015, tot en met het voorjaar van 2016, werkt het Van Eesteren Museum met het verbindende thema ‘Werk in West’. Met dit project willen we een overzicht geven van het ontstaan en de ontwikkeling van de werkgebieden en de werkgelegenheid in Amsterdam Nieuw-West en de nabije omgeving, op ruimtelijk en sociaal niveau. En hoe onverwacht divers dit werk is, en Nieuw-West maakt?

Wat staat er nog meer in de agenda?
30 januari | Excursie langs ondernemers aan de Burgemeester de Vlugtlaan, o.l.v. ‘reisleidster’ Marjolijn Booterenbrood
24 februari | Van Eesterengesprek  #49: Informeel werk in Nieuw-West
6 en 13 maart | Verrassende voorstelling vol verhalen over 60 jaar Werk in West, o.l.v. verhalenverteller Anne van Delft
18 maart | Excursie langs oude en nieuwe bedrijven, met eindstop IBM en B.Amsterdam
26 maart | Finissage van de expositie Werk in West, waarvan de installatie World Wide Nieuw West onderdeel is

Vaartocht Van Eesteren Museum door Amsterdam Nieuw-West. Foto: Marjori Hong (www.gefladder.nl).Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.