Vernieuwing Westelijke Tuinsteden – sociale huisvesting en erfgoed

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)

Over
De huidige woningvoorraad in de naoorlogse wijken wordt beschouwd als achterhaald, zowel architectonisch als fysiek. De gebouwen worden beschouwd als obstakels voor een positieve ontwikkeling van de wijken, maar dit erfgoed – zowel in gebouwen en (groene) omgeving – biedt veel mogelijkheden. Veel van deze gebouwen worden geconfronteerd met sloop, hergebruik, renovatie of restauratie. Het naoorlogse cultureel erfgoed kan dienen als een bron van inspiratie. Samen kunnen we nadenken over hoe deze gebieden te zetten in positieve gebieden, waar de interactie gebeurt en duurzaamheid is daarbij de sleutel.

De architectuur en stedenbouw van de periode 1940-1965 vormen een belangrijke ontwikkeling in de Nederlandse architectuurgeschiedenis. Dit was een periode van innovatie met de komst van nieuwe materialen en processen. Stedenbouw met de invoering van nieuwe verkavelingspatronen, nieuwe lay-outs voor woonwijken en een groei van het wegverkeer.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft de belangrijkste en meest karakteristieke gebouwen uit de naoorlogse wederopbouwperiode geselecteerd. Ook zijn 30 wederopbouwgebieden geselecteerd die van nationaal belang zijn. De overheid gaat deze beschermen en ontwikkelen in samenwerking met de lokale autoriteiten. Delen van de woonwijken in de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam behoren tot de naoorlogse wederopbouwgebieden.

Meer informatie over de werkzaamheden van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) m.b.t. het naoorlogse erfgoed is te vinden op onze website.

Reisroute
* 13:00-14:00 uur – Lezing over het onderzoek en boek over de vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam.
* 14:00-18:00 uur – De fietstocht wordt georganiseerd door Architour en voert langs de genoemde gebieden.

Sprekers
* Wouter Veldhuis, auteur van het boek Vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam, architect en stedenbouwkundige en directeur van MUST Urbanism (stedelijke transformatie, openbare ruimte, water, infrastructuur, regionale strategie en cartografie).

* Ivan Nio, auteur van het boek Vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam, onderzoeker en adviseur op het interdisciplinaire gebied tussen architectonisch ontwerp en sociaal-wetenschappelijk onderzoek.

* Anita Blom, auteur van het boek Vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam, architectuurhistoricus en werkt in het Cultureel Erfgoed van Nederland

Organisator
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) vertegenwoordigt de economische, sociale en culturele historische waarden. Mensen voelen zich verbonden met elkaar via het erfgoed en het verleden: zij ontlenen identiteit hieraan. De RCE heeft de missie de erfgoedfunctie goed te laten werken en doet dit door het creëren van bewustzijn bij de stakeholders over de waarde van ons erfgoed. RCE speelt hierbij een bemiddelende rol en is vastbesloten om bij alle partijen aan te sluiten, met het oog op het behoud, duurzame ontwikkeling en het bieden van toegang tot het meest waardevolle erfgoed in ons land.

* Datum en tijd: vrijdag 16 juni 2017, 13:00 – 18:00 uur
* Locatie: Museum Het Schip, Oostzaanstraat 45
* Toegang: gratis
* Taal: Engels
* Contact: Anita Blom (a.blom@cultureelerfgoed.nl)

Voor meer informatie zie: https://socialhousingfestival.com/events/renewal-western-garden-cities-social-housing-heritage-meeting/

Nederland, Noord-Holland, Amsterdam, 14-06-2012; overzicht tuinstad Slotervaart met Sloterplas. Onder in beeld de Plesmanlaan en het water van de Slotervaart, rechts de ringspoorbaan. In het midden naar boven de Johan Huizingalaan. Westelijke tuinsteden, uitgevoerd op basis van het Algemeen Uitbreidingsplan voor Amsterdam (AUP, 1935). Voorbeeld van het Nieuwe Bouwen, open bebouwing in stroken, langwerpige bouwblokken afgewisseld met groenstroken. Foto: Siebe Swart.

Vaartocht Van Eesteren Museum door Amsterdam Nieuw-West. Foto: Marjori Hong (www.gefladder.nl). Presentatie Coalitie-akkoord