Verslag: Avondopening Van Eesteren Museum

Er zijn niet zo veel musea die een avondopenstelling hebben. In Amsterdam weten de toeristen natuurlijk het Anne Frank Huis, het Stedelijk museum en het van Gogh museum te vinden in de avond. Daarnaast zijn er in en buiten Amsterdam de befaamde museumnachten, maar dat is meestal in de vorm van een eenmalig jaarlijks evenement.

Het Van Eesteren Museum in Nieuw-West was vrijdag 15 maart jl. ook open in de avonduurtjes. Dit past in de rol van het museum: een toegankelijke plek zijn voor kunst, cultuur, debat en ontspanning, voor (buurt)bewoners en geïnteresseerden.

Live video performance 

Martin Boverhof woont en werkt in Nieuw-West. Hij vormt samen met Anne Gentenaar het VJ-duo deze avond. De videobeelden zijn van tevoren gemaakt. Hij vertelde mij dat deze vooral in Nieuw-West zijn geschoten. Je kunt het een abstracte reis door de stad noemen. Als je de buurt kent, dan kon je door goed te kijken, enkele plekken herkennen. Sommige beelden waren namelijk rond de Sloterplas geschoten.

Ter plekke worden de beelden live gemixt, zonder dat daarvoor een draaiboek klaar ligt of gebruikt wordt. Elke performance is hiermee uniek te noemen. Het optreden van 19.30 uur kwam goed tot zijn recht, nadat de avond was gevallen en in een schaars verlicht gebouw de videopresentaties op de tentoonstelling weerkaatsten. De abstracte, haast psychedelische beelden, werden op een scherm vertoond. Martin projecteert tijdens andere projecten ook op gebouwen.

Anne Gentenaar noemt zichzelf op haar website motion graphic designer. Zij heeft zeer uiteenlopende videopresentaties verzorgd die onder meer te zien waren in Tivoli te Utrecht en in Paradiso te Amsterdam.

Langzaam druppelden de bezoekers binnen en nadat het drankje aan de bar was besteld, konden ze genieten van de lounge muziek van Mark Nieuwenhuis. Hij speelde live op zijn trompet terwijl op de achtergrond de klanken te horen waren van zijn reeds gecomponeerde werk.

De optredens werden steeds in twee sets gespeeld, rond 17.30, 19.30 en 21.30 uur.

Tentoonstelling Rijke eenvoud

Tussen de sets door, konden de bezoekers bijkletsen en de tentoonstelling Rijke eenvoud bekijken. Het museum slaagt er met tijdelijke tentoonstellingen in uiteenlopende thema’s aan te snijden. Dit keer aandacht voor interieur, wederopbouw en Goed Wonen. Deze zijn nu weer actueel in het licht van duurzaamheid en hergebruik.

Educatie versus Vermaak 

Het museum appelleert met deze avondopenstelling prima aan de functie van vermaak, waarbij weer andere emoties en ervaringen opgedaan kunnen worden dan de puur educatieve functie van het museum. In mijn opinie gaat dit prima samen. Zelf ben ik als werkende mens natuurlijk voorstander van openingen op avonden en weekenden.

In een onderzoek van Andrea Raat voor haar mastertitel Kunst- en cultuurwetenschappen, getiteld Musea bij nacht, toont zij aan dat de afgelopen decennia de vrije tijd op andere wijze wordt ingevuld; de rol van internet en sociale media is toegenomen. De uitgaven voor vrijetijdsactiviteiten zijn flink toegenomen. Misschien kunnen wij voorzichtig concluderen, dat er een enorme keuze-overvloed is, zeker in een stad als Amsterdam!

De tentoonstelling Rijke eenvoud is tot en met 5 mei te bezoeken in het Van Eesteren Museum. Kaarten zijn hier verkrijgbaar.

Tekst en beeld: John Fitzgerald Hagen


Uitgelicht

Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.


van Eesteren Museum