Wandel door het Van Eesteren Buitenmuseum, een ‘levend’ openluchtmuseum

Ontdek het openluchtmuseum
Wandel onder leiding van een gids door het ‘levend’ openluchtmuseum, met een ‘collectie’ bestaande uit woningen, plantsoenen, winkels, parken, pleinen en straten. Hier werd vanaf 1951 Slotermeer gebouwd, de eerste Amsterdamse Tuinstad buiten de Ringspoorbaan.

Het stedenbouwkundige principe met open verkavelingen en bouwblokken van stedenbouwkundige Cornelis Van Eesteren heeft haar vernieuwende karakter niet verloren, en is vooral in Slotermeer bijzonder gaaf gebleven. Het buitenmuseum is een hoogtepunt in de naoorlogse architectuur. Kijk voor meer informatie over de architectuurwandeling bij wandel met een gids.

Ontstaan
Met de omvangrijke stedelijke vernieuwing in de Westelijke Tuinsteden aan het begin van deze eeuw, groeide ook het besef dat Amsterdam Nieuw-West cultuurhistorisch gezien een belangrijk gebied is. In 2007 ontstond zo het beschermd stadsgezicht in Slotermeer.

Voor het behoud van dit deel van Amsterdam, nu het buitenmuseum, is flink gestreden. Het was de wisselwerking tussen lokale politiek, woningcorporaties en bewoners die ervoor zorgde dat het Van Eesterenmuseum ontstond. In oktober 2010 opende het Van Eesterenmuseum haar deuren.

Lees hier (pdf) meer over het ontstaan van het Van Eesterenmuseum.

Woonblok aan de Speelmanstraat en het Gerbrandypark. Ontworpen door archictectenbureau Evers & Sarlemijn. Foto: Victorien Koningsberger.

Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.