Welkom in de Kolenkitbuurt

“Weet u waar het WOW-hotel is?”, vraagt een toerist met rugzak. Karin Ruisch wijst hem de weg naar het nieuwe hostel WOW Amsterdam in de voormalige HTS aan de Wiltzanghlaan.

Welkom in de Kolenkitbuurt in Bos en Lommer, een paar jaar geleden nog uitgeroepen tot de slechtste wijk van Nederland. Met veel armoe, werkloosheid en slechte woningen. Maar de buurt -net buiten ringweg A10- wordt ontdekt door toeristen, en veel belangrijker: herontdekt door de eigen bewoners en voormalige bewoners.

Cultuurwetenschapper Karin Ruisch geeft vandaag een rondleiding. Zij bracht haar jeugd tot haar tiende door in de Kolenkitbuurt. “De buurt is ongelooflijk in beweging. Er worden huizen afgebroken, en er komt nieuwbouw voor in de plaats.”

De Westkrant schreef op 23 mei 2015 een leuk artikel over de excursie door de Kolenkitbuurt, georganiseerd door het Van Eesteren Museum. Lees hier verder.

En vrijdag 26 juni en op vrijdag 25 september gaan we weer op excursie, ga je mee? De excursie is niet alleen interessant vanwege het stedenbouwkundig plan en de architectuur, maar ook vanuit cultureel en sociaal oogpunt. Zie de agenda voor meer praktische informatie.


De herontdekking van de Kolenkitbuurt met gids Karin Ruisch. Bron: De Westkrant.

De herontdekking van de Kolenkitbuurt met gids Karin Ruisch. Bron: De Westkrant.

Uitgelicht

Vaartocht Van Eesteren Museum door Amsterdam Nieuw-West. Foto: Marjori Hong (www.gefladder.nl).Verkoop Tussen Kunst & Vintage. Vrijwilliger Jennifer toont telefoon. Foto: Anna Ietswaart.


van Eesteren Museum