« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Bijzondere ééndaagse excursie naar twee kunstenaarswoningen in Meudon-Val-Fleury

7 December, 2019

| € 195

Bezoek het Van Doesburghuis, de kunstenaarswoning van Theo van Doesburg, en de kunstenaarswoning van Jean Arp en Sophie Taeuber in Meudon-Val-Fleury, een kleine voorstad van Parijs. Twee oorspronkelijke atelierwoningen van avant-garde pioniers uit de twintigste eeuw die nog steeds worden gebruikt door en voor kunstenaars. Een bijzondere ééndaagse excursie in het kader van de tentoonstelling Zeitgeist Bauhaus.

Op zaterdag 7 december 2019 organiseert het Van Eesteren Museum een bijzondere ééndaagse excursie naar twee oorspronkelijke kunstenaarswoningen in Meudon-Val-Fleury, nabij Parijs. Twee duidelijke en beroemde voorbeelden van de vernieuwende en radicale ideeën over architectuur en kunst in het interbellum.

De excursie benadrukt de relatie tussen Cornelis van Eesteren en Theo van Doesburg, die aanving in 1922 aan het Bauhaus, en brengt je ⎼ letterlijk ⎼ in het gedachtegoed van het Bauhaus; het Van Doesburghuis. De bijzondere kunstenaarswoning die Theo van Doesburg voor zichzelf en zijn vrouw ontwierp en bouwde eind jaren 20 van de vorige eeuw. Volledig volgens Van Doesburgs allesomvattende kunst- en levensbeschouwing. Het is een van de beroemdste kunstenaarswoningen uit het interbellum. Hij is grotendeels nog in oorspronkelijke staat en heeft zijn oorspronkelijke functie als atelierwoning altijd behouden. Nog steeds wonen en verblijven er kunstenaars en onderzoekers die er werken aan creatieve kunstprojecten. Sinds 1983 verbleven er afwisselend zo’n 35 mensen.

Omdat de woning het gehele jaar wordt bewoond, is hij slechts zeer beperkt te bezichtigen. Deze excursie biedt deelnemers daarom een bijzondere kans om Van Doesburgs creatie te bezoeken en zelf te ervaren. Je wordt er persoonlijk ontvangen door de huidige bewoners, de zogeheten artists in residence, architect Machiel Spaan en componist Rozalie Hirs. Samen doen zij er voor hun project Ways of Space onderzoek naar de formatieve betekenis van geluid en klank binnen de ruimtelijke ervaring. In de woning verzorgen zij een performance voor de deelnemers; een sneak preview van de experimentele klankinstallaties van Ways of Space, dat pas in 2020 te zien zal zijn in het Van Eesteren Museum.

Tijdens deze excursie bezoek je ook het kunstenaarshuis van de kunstenaars Jean Arp en zijn vrouw Sophie Taeuber uit 1927. Het huis aan de rand van het bos van Meudon, is ook nog steeds grotendeels in oorspronkelijke staat en een prachtige weerslag van de ideeën en het werk van deze twee avant-garde pioniers van de twintigste eeuw. Het huis is gebouwd op ideeën van Sophie Taeuber en bevat een aanzienlijk deel van het artistieke erfgoed van beiden. De woning is tegenwoordig de thuisbasis van Fondation Arp die tot doel heeft de kennis en de perceptie van het werk van Jean Arp en Sophie Taeuber te bevorderen.

De excursie
Deze begeleide ééndaagse excursie is inclusief de reis naar en van Meudon-Val-Fleury (vanuit Amsterdam, per Thalys en metro), de bezoeken aan beide kunstenaarswoningen, de bijzondere ontvangst en performance in het Van Doesburghuis door de huidige bewoners, architect Machiel Spaan en componist Rozalie Hirs, kundige begeleiding en veel achtergrondinformatie.

Consumpties zijn niet inbegrepen en voor eigen rekening.

Reisdatum: zaterdag 7 december 2019
Boeken: uiterlijk t/m 27 oktober 2019
Reisschema:
– 08.15 uur: vertrek Amsterdam, Centraal Station -> Parijs, Gare du Nord (Thalys)
– 12.00 uur: vertrek Parijs -> Meudon-Val-Fleury (metro)
– 12.00 – 18.00 uur: bezoek aan kunstenaarswoningen Jean Arp en Sophie Taeuber en Van Doesburghuis (incl. performance in Van Doesburghuis)
– 18.00 uur: vertrek Meudon-Val-Fleury -> Parijs (metro)
– 19.25 uur: vertrek Parijs, Gare du Nord -> Amsterdam, Centraal Station (Thalys)
– 22.45 uur: aankomst Amsterdam, Centraal Station

Begeleiding: tijdens deze bijzondere excursie reis je in een kleine groep gelijk geïnteresseerden en onder kundige begeleiding.
Kosten: € 195,-* per persoon
Tickets: boek hier direct je tickets.

Let op: het aantal deelnemers is beperkt.

* De kosten voor deze excursie zijn gebaseerd op de prijs van de treinreis Amsterdam – Parijs (retour, per Thalys) d.d. 18 oktober 2019. Deze prijs is onderhevig aan wijzigingen o.b.v. beschikbaarheid. Het museum heeft daarop geen invloed.

De prijs van het treinticket kan hierdoor hoger uitvallen dan begroot. In dat geval is het Van Eesteren Museum genoodzaakt de eventuele meerprijs aan deelnemers door te berekenen.

 


 

Achtergrondinformatie
Relatie Cornelis van Eesteren en Theo van Doesburg

Na het winnen van de Prix de Rome in 1921 reisde de jonge Cornelis van Eesteren met een beurs op zak door Europa en kwam hij in contact met de avant garde van het interbellum, waaronder Adolf Loos, Le Corbusier en Walter Gropius. Ook kunstenaar Theo van Doesburg, die hij ontmoette aan het Bauhaus in Weimar in 1922. Een intensieve periode van samenwerking volgde.

Zo ontwierpen zij samen in 1923 een kunstenaarswoning. Een atelierwoning. Deze werd gepresenteerd tijdens de expositie Les Architectes du Groupe De Stijl, een tentoonstelling van baanbrekende architectuurontwerpen van de Nederlandse avant-gardebeweging De Stijl in Galerie l’Effort Moderne in Parijs. De kunstenaarswoning, Maison d’Artiste, toonde, samen met ander werk van de heren, aan waar De Stijl naar streefde: een radicale hervorming in de kunst en architectuur als reflectie op sociale, wetenschappelijke en technologische veranderingen in de maatschappij. Het model van het Maison d’Artiste was niet alleen een ruimtelijke sculptuur, maar ook een manifest voor nieuwe architectuur.

Van Doesburghuis
Het Maison d’Artiste werd nooit gerealiseerd, maar de droom van zo’n woning liet Theo van Doesburg niet varen. Eind jaren twintig ontwierp hij in Meudon-Val-Fleury, een voorstadje van Parijs, een atelierwoning voor hemzelf en zijn vrouw Nelly. Eindelijk kon hij zijn allesomvattende kunst- en levensbeschouwing in een architectonische schepping gestalte geven in de stad waar de internationale avant-garde was neergestreken en die Theo en Nelly zo dierbaar was. Aan het einde van 1930 werd het huis opgeleverd, maar nog voordat het was ingericht, overleed Theo van Doesburg, op slechts 47-jarige leeftijd. Zijn weduwe Nelly bleef haar hele leven in het huis in Meudon wonen. Na haar overlijden werd het via haar erfgename, nicht Wies van Moorsel, geschonken aan de Nederlandse Staat. In de jaren tachtig van de vorige eeuw krijgt het huis de naam van zijn schepper, Van Doesburghuis, en is en blijft het in gebruik voor en door steeds wisselende artists in residence.

Het Van Doesburghuis is een van de beroemdste kunstenaarshuizen uit het interbellum en heeft zijn functie als atelierwoning altijd behouden. Sinds 1983 verbleven zo’n 35 kunstenaars en onderzoekers in het Van Doesburghuis.

In het najaar van 2019 is het huis de tijdelijke woning van architect Machiel Spaan en componiste Rozalie Hirs. Samen doen zij er onderzoek naar de formatieve betekenis van geluid en klank binnen de ruimtelijke ervaring Ways of Space. De multimediale installatie die zij er maken is de derde uit een drieluik, volgend op hun reeds bestaande werken The Listening House (2016) en Curvices (2013).

Meer informatie over het Van Doesburghuis: https://vandoesburghuis.com/ 

Kunstenaarshuis Jean Arp en Sophie Taeuber – Fondation Arp
Het voormalige kunstenaarshuis, woning en werkplaats in één, van de kunstenaars Jean Arp en zijn vrouw Sophie Taeuber is gebouwd in 1927. De voormalige werkplaats is een zeldzaam voorbeeld van een kunstenaarshuis dat ook lang na het vertrek van de oorspronkelijke bewoners nog steeds in tact is gebleven en het is een belangrijk referentiepunt voor studies over het werk van beide kunstenaars. Het huis is gebouwd op ideeën van Sophie Taeuber en bevat een aanzienlijk deel van het artistieke erfgoed van deze twee avant-garde pioniers van de twintigste eeuw.

De woning is tegenwoordig de thuisbasis van Fondation Arp die tot doel heeft de kennis en de perceptie van het werk van Jean Arp en Sophie Taeuber te bevorderen. In het kunstenaarshuis zijn de sereniteit en eenvoud van beide kunstenaars zichtbaar en voelbaar, wat sterk bijdraagt aan de perceptie en de kennis van hun artistieke werk. Dat de werken te zien zijn in de intimiteit en het licht van de werkplaats waarin ze zijn geboren, de oorspronkelijke plek waar ook hun sporen te vinden zijn, geeft een verfijnder en sterker inzicht in de werken dan in een onpersoonlijk museum. Kunstenaars, kunstprofessionals, verzamelaars maar ook geïnteresseerden zijn van harte welkom om in deze bijzondere omgeving kennis te maken met het erfgoed van Arp en Taeuber.

Meer informatie over Fondation Arp: http://www.fondationarp.org/index.html


Details

Date:
7 December, 2019
Cost:
€ 195
van Eesteren Museum