« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Tentoonstelling: Dit is Premsela – Een relatie met boeken

26 March Sun - 30 April Sun

De tentoonstelling en installatie Dit is Premsela – Een relatie met boeken is gecureerd en ontworpen door de Palestijnse curator Ali As’ad. As’ad heeft het deel van de boekencollectie dat zich in de Van Eesteren Museumwoning bevindt, gebruikt als startpunt van een zoektocht naar de overige delen van de boekencollectie van Benno Premsela en Friso Broeksma.

Museumwoning als onderzoeksplek
De tentoonstelling Dit is Premsela – Een relatie met boeken komt voort uit de wens van het Van Eesteren Museum om de objecten uit de museumwoning in de schijnwerpers te zetten en te laten herinterpreteren door hedendaagse ontwerpers en curatoren. De museumwoning als onderzoeksplek. De grote boekenkast op de onderste verdieping van de woning, is het eerste object dat op deze manier onder de loep is genomen. Deze boekenkast is vooral bijzonder vanwege zijn inhoud. Hij herbergt een deel van de boekencollectie van binnenhuisarchitect, vormgever en voorvechter van de homo-emancipatie Benno Premsela en zijn partner architect Friso Broeksma. De overige delen van de boekencollectie bevinden zich elders.

Dit is Premsela – Een relatie met boeken
As’ad heeft het deel van de boekencollectie dat zich in de museumwoning bevindt, gebruikt als startpunt van een zoektocht naar de overige delen van de boekencollectie van Premsela en Broeksma. Vervolgens heeft hij de collectie bekeken door een hedendaagse queer-lens. Met deze wijze van kijken, probeert As’ad de bredere context van Benno Premsela’s leven, werk en nalatenschap te illustreren. Hij is daarbij vooral geïnteresseerd om de ontbrekende ruimtes rond en tussen de verspreide collecties te reconstrueren en te speculeren over hoe en waarmee die ruimtes zouden kunnen zijn ingevuld. As’ad keek daarbij naar eerdere tentoonstellingen over Premsela en naar objecten en documenten die hij vond in andere particuliere en institutionele archieven, waaronder het Stadsarchief Amsterdam en het IHLIA-archief in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

In de tentoonstelling en installatie Dit is Premsela – Een relatie met boeken komen naast de boeken ook stukken uit de meubelcollectie van het Van Eesteren Museum terug. Met deze meubels worden Benno Premsela-achtige etalages gecreëerd waar bezoekers kennis kunnen maken met en/of het lezen van de boekencollectie.

Boekencollectie in te zien
De boekencollectie bevindt zich in de Van Eesteren Museumwoning, in een grote boekenkast op de onderste verdieping van de woning. Daar kan de collectie worden ingezien. Onderzoekers en vak-geïnteresseerden die slechts de boeken willen inzien, kunnen op aanvraag inzage krijgen. Stuur daartoe een verzoek naar info@vaneesterenmuseum.nl. Wilt u ook de rest van onze museumwoning, vol met vele jaren 50 (design)klassiekers, bezichtigen? Dat kan via een regulier bezoek op donderdag t/m zondag. Klik hier voor meer informatie en tickets voor de museumwoning.

Tentoonstelling: Dit is Premsela – Een relatie met boeken
Data:
zondag 26 maart t/m zondag 30 april 2023
Tijden: elke donderdag t/m zondag, 12.00-17.00 uur
Locatie:
Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, 1064 GV  Amsterdam
Kosten: € 4,00 (vol tarief) | gratis (kortingstarief & kinderen t/m 12 jaar)

Klik hier voor tickets

De tentoonstelling Dit is Premsela – Een relatie met boeken wordt mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Stichting Stokroos en Provincie Noord-Holland.

 

Details

Start:
26 March Sun
End:
30 April Sun
Event Category: