• This event has passed.

Excursie Nieuwe synagoge Liberaal Joodse Gemeente

16 November, 2014 | 14:00 - 16:00

| €12,50

De bouwmeester zelf leidt je zondag 16 november rond door deze moderne Synagoge Joods Liberale Gemeente. Dat is bijzonder omdat de deuren zelden open gaan voor excursies.

Het huidige gebouw van de LJG Amsterdam werd in 2010 ingewijd. Het heeft een ‘paviljoenachtige uitstraling’, in het groen en aan het water gelegen. Het bevindt zich op de hoek van de Zuidelijke Wandelweg en de Kleine Wetering. Het heeft een eigen karakter waardoor het zich onderscheidt van de rest van het plan voor de ‘Kop Rivierenbuurt’, dat veel kantoren en woongebouwen omvat. In 2011 werd de Amsterdamse architectuurprijs toegekend aan het gebouw.

Architect is Bjarne Mastenbroek. Na een lang proces van veranderingen, aanvullingen en aanpassingen is het ontwerp definitief gemaakt: een compact, langwerpig gebouw van vier bouwlagen, omgeven door een mooie waterpartij en veel groen. Voor de transparante delen zijn kolommen gebruikt met glas ertussen. Deze zijn grotendeels dragend, waardoor er in de sjoel weinig kolommen nodig zijn. Aan de buitenkant is gedeeltelijk te zien hoe de binnenkant is opgebouwd.

De indruk van het gebouw is uitnodigend, naar buiten gericht, in de moderne maatschappij staand. Dat sluit aan bij waar de LJG voor staat. Maar ook geborgenheid en veiligheid zijn aspecten die niet vergeten zijn. Steekwoorden voor het interieur zijn: sober, chique, warm en smaakvol. Duurzaam en goed te onderhouden. Een gebouw dat ‘mooi oud wordt’.

Datum: zondag 16 november 2014
Tijd: 14.00 uur
Locatie (waar ook verzameld wordt): Zuidelijke Wandelweg 41; Amsterdam Buitenveldert
Kosten: €12,50