« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Feest! Van Eesteren Museum 5 jaar aan de Sloterplas

19 October, 2022 - 23 October, 2022

Feest! Van Eesteren Museum 5 jaar aan de Sloterplas
Feest! Van Eesteren Museum 5 jaar aan de SloterplasVan Eesteren Museumwoning_woonkamer - Fotografie Adelheid VermaatVan Eesteren Museumwoning - keuken. Fotografie Adelheid VermaatVan Eesteren Museum, SuperWest. 20 jaar stedelijke vernieuwing in de Westelijke Tuinsteden

Van 19 t/m 23 oktober 2022 viert het Van Eesteren Museum feest! Op 20 oktober is het vijf jaar geleden dat het Van Eesteren Paviljoen aan de noordoever van de Sloterplas feestelijk werd geopend in 2017.

5 jaar aan de Sloterplas = 5 dagen feest = 5 dagen open huis en een vol programma met gratis activiteiten. Iedereen is welkom. Kom langs en vier het met ons mee!

Met het moderne paviljoen heeft het Van Eesteren Museum een mooie vaste locatie aan de Sloterplas gekregen. Middenin het hart van Amsterdam Nieuw-West en precies op de plek waar stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren al in 1939 een paviljoen in zijn Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) tekende. In, rond en vanuit het paviljoen biedt het museum een vol en gevarieerd programma met tentoonstellingen, wandelingen, fietstochten, bezoeken aan de museumwoning, Van Eesteren Gesprekken, presentaties, lezingen, workshops en nog veel meer.

Om te vieren dat wij 5 jaar zijn gevestigd aan de Sloterplas en omdat wij zoveel mogelijk mensen willen laten kennismaken met het museum en onze activiteiten, openen wij 5 dagen gratis onze deuren: 5 dagen open huis en een vol programma met gratis activiteiten. Van 19 t/m 23 oktober 2022 in het Van Eesteren Museum.

Hoe werkt het?

● Elke dag heeft een eigen thema en een eigen programma met gratis activiteiten.
● Het programma wordt aangeboden van 12.00-17.00 uur.
● Er geldt een vrije inloop; u kunt gewoon langskomen en hoeft geen tickets te reserveren.
● Voor het Van Eesteren Paviljoen geldt 5 dagen lang: gratis entree.
● Deelname aan alle activiteiten van het programma is gratis en op basis van beschikbaarheid. Let op: vol = vol dus kom op tijd om zeker te zijn van een plaatsje.

Op donderdag 20 oktober vieren wij met een borrel dat het paviljoen 5 jaar geleden, op 20 oktober 2017, is geopend. Wij serveren hapjes en drankjes en op die dag is het paviljoen extra lang open, van 12.00-19.00 uur. Iedereen is welkom!

 


 

PROGRAMMA
Onderstaand programma wordt regelmatig aangevuld met actuele informatie en tijdstippen. Houd daarom onze website en sociale media in de gaten voor het laatste nieuws.

 


 

Woensdag 19 oktober 2022: Creatieve activiteiten en workshops voor jong en oud
Maak kennis met de educatie-activiteiten van het museum! Loop gratis binnen en neem deel aan een van de workshops voor jong en oud, geef het speeltoestel van architect Aldo van Eyck een make-over, leer meer over uw eigen buurt of loop binnen bij het inloopatelier van grafisch ontwerper en filmmaker Manouk van Eesteren. Of loop tussen 13.00 en 16.00 uur binnen bij de workshop cyanotypie door beeldend kunstenaar en dichter IJda Smits van IJBer en maak kennis met cyanotypie.

Workshop van Speeltoestel tot kunstwerk
In de workshop van Speeltoestel tot kunstwerk maken we van het grote speeltoestel van Aldo van Eyck dat buiten voor het museum staat, een tijdelijk mozaïekkunstwerk. We gebruiken verschillende technieken en gaan aan de slag met kleuren, vormen en verschillende materialen (verf, stift, hout, karton, tape etc.). Alle losse onderdelen van het speeltoestel verbinden we daarna tot één groot kunstwerk.

Workshop Storyboard maken
Manouk van Eesteren is een ver familielid van Cornelis van Eesteren en heeft een filmpje over hem gemaakt. Manouk neemt je in deze workshop mee in de creatie van het animatiefilmpje. Ook maak je kennis met storytelling en maak je een eigen storyboard!

Workshop 1: 13.00 – 14.00 uur
Workshop 2: 14.00 – 15.00 uur

Workshop Cyanotypie
Loop tussen 13.00 en 16.00 uur binnen bij de workshop Cyanotypie door beeldend kunstenaar en dichter IJda Smits van IJBer en maak kennis met cyanotypie. Cyanotypie, ook wel blauwdruk genoemd, is een fotografisch proces waarbij na ontwikkeling een cyaanblauwe afdruk ontstaat. Het papier wordt eerst met chemicaliën bewerkt en daarna met zonlicht belicht. Dit proces werd in 1842 ontdekt door de Engelse fotograaf John Herschel en later door Anna Atkins toegepast in de fotografie. In de workshop maak je één eigen cyanotypische afbeelding op papier, onder meer met bloemen uit postcodegebied 1064. Deze workshop vindt tussen 13.00 en 16.00 uur plaats bij onze buren aan de overkant van de straat, New Metropolis Nieuw-West.

Tip: neem je eigen bloem of een ander klein object mee voor een persoonlijke cyanotype!

Programma
12.00-17.00 uur: doorlopend programma, gratis entree Van Eesteren Paviljoen en gratis deelname workshops.
Locatie
Van Eesteren Paviljoen, Noordzijde 31, 1064 GV  Amsterdam
New Metropolis Nieuw-West, Burgemeester Rendorpstraat 1, 1064 EL  Amsterdam

 


 

Donderdag 20 oktober 2022: Van Eesteren Binnenmuseum (Van Eesteren Paviljoen)
Maak kennis met ons binnenmuseum in het Van Eesteren Paviljoen! Loop gratis binnen en ontdek met de museumgidsen het paviljoen, bekijk de tentoonstellingen, luister naar korte inleidingen en praatjes over buurten in Nieuw-West en kom meer te weten over uw eigen wijk of buurt. Van 12.00-17.00 uur staan de deuren van ons binnenmuseum open voor iedereen. En van 17.00-19.00 uur vieren wij 5 jaar aan de Sloterplas met een verjaardagsborrel. Met hapjes uit de buurt van Vrouw en Vaart. Iedereen is welkom!

Programma
12.00-17.00 uur: doorlopend gratis entree Van Eesteren Paviljoen.
17.00-19.00 uur: verjaardagsborrel, gratis.
Locatie
Van Eesteren Paviljoen, Noordzijde 31, 1064 GV  Amsterdam

 


 

Vrijdag 21 oktober 2022: Van Eesteren Museumwoning
Maak kennis met onze museumwoning! Wij houden open huis in onze portiekwoning uit 1952. Hij is in originele staat teruggebracht en staat vol meubels en designklassiekers uit die tijd. Loop gratis binnen bij de woning, (her)beleef de sfeer van jaren 50 en bekijk de minitentoonstelling met servies en vazen van Fris Edam.

Programma
12.00-17.00 uur: doorlopend gratis entree Van Eesteren Museumwoning.
12.00-17.00 uur: doorlopend gratis entree Van Eesteren Paviljoen.
Locaties
Van Eesteren Museumwoning, Freek Oxstraat 27-hs, 1063 ZV  Amsterdam
Van Eesteren Paviljoen, Noordzijde 31, 1064 GV  Amsterdam

 


 

Zaterdag 22 oktober 2022: SuperWest
Maak kennis met de manifestatie SuperWest! Loop gratis binnen en bezoek de tentoonstelling, leer meer over de stedelijke vernieuwing van de afgelopen 20 jaar in de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam, luister naar korte toelichtingen en uitleg door onze eigen gidsen over de vernieuwde buurten van SuperWest of ga zelf op pad in Nieuw-West en wandel of fiets met een gratis audiotour langs bekroonde gebouwen en projecten in sterk vernieuwde buurten.

Programma
12.00-17.00 uur: doorlopend gratis entree Van Eesteren Paviljoen en gratis audiotours.
Locatie
Van Eesteren Paviljoen, Noordzijde 31, 1064 GV  Amsterdam

 


 

Zondag 23 oktober 2022: Van Eesteren Buitenmuseum
Maak kennis met ons buitenmuseum! Ontdek dit ‘levend openluchtmuseum’, het gemeentelijk beschermd stadsgezicht tussen de Burgemeester van Tienhovengracht (Gerbrandypark) en de Burgemeester Vening Meineszlaan. Loop gratis binnen bij het Van Eesteren Paviljoen, neem deel aan een van de wandelingen in het Van Eesteren Buitenmuseum onder begeleiding van een gids of loop zelfstandig de podcastwandeling Wandkunst? Want Kunst!

Van 14.30 tot 17.00 uur sluiten we de feestelijkheden af met een Van Eesteren Gesprek #84: Wat maakt een (goed) paviljoen? In dit gesprek vertelt Mechthild Stuhlmacher (Korteknie Stuhlmacher Architecten) over de architectuur van het Van Eesteren Paviljoen en de inspiratie die hieraan ten grondslag lag. Daarnaast presenteren architect Barend Koolhaas, Peter van Assche van Bureau Sla en architecten van bureau Werkstatt wat voor hen de elementen van een goed paviljoen zijn.

Programma
12.00-17.00 uur: doorlopend gratis entree Van Eesteren Paviljoen.
12.00-17.00 uur: doorlopend podcastwandeling Wandkunst? Want Kunst!, gratis. (Deze podcastwandeling kan zelfstandig en op elk gewenst tijdstip worden gestart.)
12.00, 13.00 en 14.00 uur: start wandeling Van Eesteren Buitenmuseum onder begeleiding van een gids, duur ongeveer 1 uur, gratis deelname. (Let op: deelname is op basis van beschikbaarheid dus kom op tijd om zeker te zijn van een plaatsje.)
14.30-17.00 uur: Van Eesteren Gesprek #84: Wat maakt een (goed) paviljoen?, gratis.
Locatie (en startlocatie van de wandelingen)
Van Eesteren Paviljoen, Noordzijde 31, 1064 GV  Amsterdam

 


 

Feest! Van Eesteren Museum 5 jaar aan de Sloterplas wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam, Fonds voor Nieuw-West en VSB Fonds.

 

Details

Start:
19 October, 2022
End:
23 October, 2022
Event Category: