« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Fietstocht Heilige Huisjes

31 March, 2018 | 14:00 - 16:00

| € 15

Deze fietstocht is uitverkocht. Houd de agenda in de gaten voor een volgende editie.

 

Amsterdam Nieuw-West is 25 kerken rijk. De kerkgebouwen uit de periode 1945-1970 vertellen het verhaal over de totstandkoming van dit wederopbouwgebied. Het zijn mooie voorbeelden van nieuwe ruimtelijke en sociaal-culturele inzichten uit die tijd. Voor stedenbouwkundige Cornelis Van Eesteren was de kerk als bouwvolume een ingrediënt waarmee hij variatie aanbracht in de ‘monotone’, door woningbouw gedomineerde, buurten. Met hun sociaal-culturele rol stimuleerden kerken bovendien de gemeenschapsvorming.

Architectuurhistoricus Jasmin Šporer laat je tijdens deze fietstocht langs 4 kerken in Slotermeer kijken naar stedenbouw, architectuur, religie en beeldende kunst. Door rond te lopen in de kerken, waarvan er één tegenwoordig moskee is, ervaar je goed de verschillen tussen de gebouwen. De twee Rooms-katholieke kerken zijn op de vroegchristelijke basilica’s geïnspireerd; voor de twee protestantse kerken dienden sobere gereformeerde godshuizen uit de voorgaande eeuwen als voorbeeld. De twee bouwstijlen verschillen extreem van elkaar, net als de verschillende opvattingen tussen traditie en modern. Tot welke kerk de gelovigen behoorden werd tevens duidelijk gemaakt door de monumentale kunst, zoals geïntegreerde mozaïeken, betonreliëfs en glas-appliqué.

Het architectonische bedehuizenconcept van toen is tegenwoordig een erfgoedkwestie. Drie van de vier gebouwen zijn een gemeentelijk monument. Nieuwe bestemmingen en dreigende afbraak roepen nieuwe vragen en emoties op. Zijn de kerken, door Van Eesteren zo zorgvuldig op zijn plattegrond gerangschikt, nog wel heilig? Wat is de toekomst van kerkgebouwen in Nieuw-West?

Tijdens deze excursie bezoek je de volgende kerkgebouwen:

Sint-Catharina. Architecten: A. Evers en O.J. Sarlemijn, 1955, Rooms-katholiek, nu Syrisch-orthodox, gemeentelijk monument
Onze Lieve Vrouwe van Lourdes. Architect: M.J. Granpré Molière, 1956, Rooms-katholiek, gemeentelijk monument
De Hoeksteen. Architect: P. Zanstra, 1963, Nederlands Hervormd, nu protestants
De Olijftak. Architect: K. Sijmons, 1956, Doopsgezind, nu moskee, gemeentelijk monument

Datum: 31 maart

Vertrektijd: 14.00 uur

Eindtijd: 16.00 uur

Tickets: € 15

Startlocatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, 1064 GV, Amsterdam

Korting: € 2,50 met CJP/Stadspas Amsterdam

 


De Lourdeskerk. Foto: Victorien Koningsberger.

Details

Date:
31 March, 2018
Time:
14:00 - 16:00
Cost:
€ 15
Event Category:
van Eesteren Museum