« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Fietstocht Heilige Huisjes

18 March Sat | 13:00 - 15:00

Heilige Huisjes, Foto: Lidwien van Grieken

Amsterdam Nieuw-West is 25 kerken rijk. De kerkgebouwen uit de periode 1945-1970 vertellen het verhaal over de totstandkoming van dit wederopbouwgebied. Het zijn mooie voorbeelden van nieuwe ruimtelijke en sociaal-culturele inzichten uit die tijd. Voor stedenbouwkundige en architect Cornelis van Eesteren was de kerk als bouwvolume een ingrediënt waarmee hij variatie aangebracht in de ‘monotone’, door woningbouw gedomineerde, buurten. Met hun sociaal-culturele rol stimuleerden kerken bovendien de gemeenschapsvorming.

Gids Jasmin Šporer (MA, Erfgoedstudies) laat je tijdens deze fietstocht langs vier kerken in Slotermeer kijken naar stedenbouw, architectuur, religie en beeldende kunst. Door rond te lopen in de kerken, waarvan er één tegenwoordig moskee is, ervaar je goed de verschillen tussen de gebouwen. De twee rooms-katholieke kerken zijn op de vroegchristelijke basilica’s geïnspireerd. Voor de protestantse kerken dienden sobere gereformeerde godshuizen uit de voorgaande eeuwen als voorbeeld. De twee bouwstijlen verschillen evenveel van elkaar als de verschillen tussen de opvattingen over traditie en modern. Tot welke kerk de gelovigen behoorden, werd tevens duidelijk gemaakt door de monumentale kunst, zoals geïntegreerde mozaïeken, betonreliëfs en glas-appliqué.

Het architectonische gebedshuizenconcept van toen is tegenwoordig een erfgoedkwestie. Alle vier de gebouwen zijn een gemeentelijk monument. Nieuwe bestemmingen en dreigende afbraak roepen nieuwe vragen en emoties op. Zijn de kerken, door Van Eesteren zo zorgvuldig op zijn plattegrond gerangschikt, nog wel heilig? Wat is de toekomst van kerkgebouwen in Nieuw-West?

Tijdens deze excursie bezoeken we de volgende twee gebedshuizen zowel binnen als buiten: Sint-Catharina (architecten A. Evers en O.J. Sarlemijn, 1955, oorspronkelijk rooms-katholiek, nu Syrisch-orthodox) en Onze Lieve Vrouwe van Lourdes (architect M.J. Granpré Molière, 1956, oorspronkelijk rooms-katholiek, nu onttrokken aan de eredienst).

Van het derde gebedshuis bekijken we in ieder geval de buitenkant, van te voren is moeilijk aan te geven of het interieur ten tijde van de excursie ook kan worden bezichtigd: De Olijftak (architect K. Sijmons, 1956, oorspronkelijk Doopsgezind, nu Marokkaanse moskee).

Van het vierde kerkgebouw bekijken we alleen de buitenkant, omdat het interieur niet interessant meer is vanwege de recentelijk doorgevoerde aanpassingen: De Hoeksteen (architect P. Zanstra, 1963, oorspronkelijk Nederlands Hervormd, nu Baptistengemeente).

Het is zeer gewenst om bij het bezoeken van gebedsruimtes passende kleding te dragen, dat betekent bedekte ledematen. Houdt er rekening mee dat bij het eventuele bezoek aan de moskee de schoenen worden uitgedaan bij de deur. Dikkere sokken zijn aan te bevelen.

Datum: zaterdag 18 maart
Vertrektijd: 13.00 uur
Duur: circa 1,5 uur
Startlocatie: Van Eesteren Paviljoen, Noordzijde 31, 1064 GV  Amsterdam
Kosten: € 12,50 (vol tarief) | € 8,50 (kortingstarief) | gratis (kinderen t/m 12 jaar)
Kortingstarief: CJP, studentenkaart, Museumkaart, ICOM-kaart, Stadspas Amsterdam, Dagkaart Van Eesteren Paviljoen en Jaarkaart Van Eesteren Paviljoen
Fiets: voor de fietstocht heeft u een eigen fiets nodig!
Voertaal: Nederlands

Koop tickets voor de fietstocht Heilige Huisjes

Details

Date:
18 March Sat
Time:
13:00 - 15:00
Event Category: