« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Fietstocht naar de Poort van Constant

11 December, 2021 | 13:30 - 15:00

| €12,50
Kopie van Oostoever Rijnaak
Kopie van Oostoever RijnaakKopie van Poort van Zanstra (1 van 1)

Dit jaar viert de Fondation Constant met het project Constant 1 0 1 dat beeldend kunstenaar Constant Nieuwenhuys (1920-2005) 101 jaar geleden werd geboren. De kunstenaar, beter bekend als Constant, was lid van de vooruitstrevende kunststroming CoBrA waarvan hij als een van de grondleggers wordt gezien. Speciaal voor dit bijzondere Constantjaar maakt kunstenaar en Van Eesterenvrijwilliger Rob Loos voor het Van Eesteren Museum en Constant 1 0 1 een fietstocht naar de Poort van Constant.

De Poort van Constant is een markant kunstwerk, monument en plastisch teken ineen dat staat aan de ingang van sportpark Ookmeer aan de Troelstralaan bij het Herman Bonpad in de wijk Geuzenveld in Amsterdam Nieuw-West. Het lijkt een kruising tussen een bouwwerk en beeldende kunst. Door de toegevoegde bankjes wordt het bijvoorbeeld ook gebruikt om op te zitten. Het kunstwerk verscheen in 1963 bij de entree als ‘toegangspoort’ tot het westelijk deel van het sportpark en werd ontworpen door en vernoemd naar Constant Nieuwenhuys. Het kunstwerk bestaat uit dertien meter hoge betonnen geknikte pijlers van verschillende lengten en in verschillende hoeken. Dat is bovengronds al indrukwekkend. Het grootste deel van het kunstwerk bevindt zich echter ondergronds en is niet te zien. Het heeft een paalfundering van 28 palen van elk dertien meter lang waarop een 20 cm dikke stelvloer is geplaatst. Al met al een interessant werk om nader te verkennen.

Op weg naar de Poort van Constant voert de fietstocht langs verschillende andere toegangspoorten naar de Westelijke Tuinsteden, zoals de Conny Rietschotenbrug, en architectonische hoogtepunten in Nieuw-West, zoals horecapand Oeverzicht (het voormalige Oostoever) dat is ontworpen door Dick Slebos en de Hogguerflats van Piet Zanstra. Ook passeren we onderweg diverse wandkunstwerken, zoals Phoenix van kunstenaar Raymond Both op een van de Hogguerflats.

Afstand: circa 5 km
Duur: circa 1,5 uur
Tip: drink een drankje bij Hotel Buiten, Th.J. Lammerslaan 3, 1064 DH  Amsterdam

Datum: zaterdag 11 december 2021
Vertrektijd: 13.30 uur
Startlocatie: Noordzijde 31, 1064 GV Amsterdam
Kosten: € 12,50 (vol tarief) | € 8,50 (kortingstarief) | gratis (kinderen t/m 12 jaar)
Kortingstarief: CJP, studentenkaart, Museumkaart, Stadspas Amsterdam, Dagkaart Van Eesteren Paviljoen en Jaarkaart Van Eesteren Paviljoen.
Voertaal: Nederlands
Fiets: voor de fietstocht heeft u een eigen fiets nodig.
Let op: de fietstocht gaat in principe onder alle weersomstandigheden door. Zorg ervoor dat u zich voldoende voorbereid op de weersomstandigheden van die dag.
Toegankelijkheid: de fietstocht bevindt zich in de openbare ruimte in Amsterdam Nieuw-West en is toegankelijk voor iedereen die kan fietsen. Lees meer over de toegankelijkheid van het buitenmuseum op de pagina Toegankelijkheid.

Koop hier tickets voor de Fietstocht Poort van Constant 

Tickets kunnen alleen vooraf worden gereserveerd via onze website. Voor al onze bezoekers gelden onze coronamaatregelen. Lees ze voorafgaand aan uw bezoek.

Details

Date:
11 December, 2021
Time:
13:30 - 15:00
Cost:
€12,50