« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Fietstocht naar de Tuinen van West

20 March, 2022 | 13:30 - 16:30

| € 12,50

Fiets mee naar de Tuinen van West. Ontdek de groene geheimen van de stad.

De fietstocht naar de Tuinen van West start bij het Van Eesteren Museum aan de Sloterplas. De Tuinen van West is een bijzonder gebied rondom Amsterdam en ontstond na 2007. Toen de vier groene polders tussen Amsterdam, de ringvaart Haarlemmerweg, Halfweg en de Haarlemmerweg in de Hoofdgroenstructuur werd opgenomen. Sindsdien zijn de vier polders door het voormalig stadsdeel Nieuw-West verder ontwikkeld tot uniek, multifunctioneel stadslandbouw-en recreatiegebied: Tuinen van West.

We gaan eerst naar de Fruittuin van West. Dit is een biologische fruitkwekerij met winkel, café én terras. Bezoekers kunnen zelf hun eigen fruit plukken en eieren rapen tegen een vriendelijke prijs. Daarna bezoeken we onder meer de Stadstuin – waar getuinierd wordt met hulp van de Tuinbutler, bloemen worden verkocht – en fietsen we langs het Fluisterbos en het Nieuw-Bijenpark, een bijzonder tuincomplex. Onderweg kom je meer te weten over hoe er al sinds de Middeleeuwen wordt gewerkt in dit gebied. OOk In de Lutkemeerpolder gaan we het contrast zien tussen oude en nieuwe ontwikkelingen. Kortom, er is veel te leren, te zien, te ruiken en te proeven deze middag! Landschapsarchitect Pieter Boekschooten is onze gids. Hij werkte zelf jarenlang aan Tuinen van West en legt tijdens de fietstocht uit hoe het gebied is ontstaan sinds de vroege middeleeuwen en wat het tot zo’n bijzonder deel van Amsterdam maakt.

Groene Helden
De fietstocht naar de Tuinen van West maakt deel uit van het Groene Helden Programma. Het programma bestaat uit lezingen, door onder anderen prof. dr. Zef Hemel, prof. dr. Arnold van der Valk, drs. Linda Vlassenrood en drs. Jouke van der Werf, groene workshops en buitenactiviteiten met landschapsarchitect Pieter Boekschooten en directeur van MijnStadstuin Sem Roefs. Van februari t/m april 2022 is in het Van Eesteren Museum de tentoonstelling Honderdduizend bomen en een bos van draad te zien, gemaakt door kunstenares Sara Vrugt. In Tuinen van West zijn maar liefst twee Groene Helden gevestigd, namelijk de Fruittuin van West en MijnStadstuin. Lees hier meer over de helden.

Datum: zondag 20 maart 2022
Vertrektijd: 13.30 uur
Duur: 3 uur, inclusief pauze stop bij de Fruittuin van West
Startlocatie: Van Eesteren Paviljoen, Noordzijde 31,Amsterdam
Kosten: € 12,50 (vol tarief) | € 8,50 (kortingstarief) | gratis (kinderen t/m 12 jaar)
Kortingstarief: CJP, studentenkaart, Museumkaart, Stadspas Amsterdam, Dagkaart Van Eesteren Paviljoen en Jaarkaart Van Eesteren Paviljoen.
Fiets: voor de fietstocht heeft u een eigen fiets nodig.
Maximum aantal deelnemers: 12

Let op: de fietstocht gaat in principe onder alle weersomstandigheden door. Zorg ervoor dat u zich voldoende voorbereid op de weersomstandigheden van die dag.

Toegankelijkheid: de fietstocht bevindt zich in de openbare ruimte in Amsterdam en is toegankelijk voor mensen met een beperking, voor zover de verantwoordelijke overheden deze toegankelijkheid hebben gerealiseerd. Lees meer over de toegankelijkheid van het buitenmuseum op de pagina Toegankelijkheid.

Voertaal: Nederlands

Tickets: tickets voor deze activiteit kunnen alleen vooraf worden gereserveerd via onze website. Ze zijn niet te koop aan de balie van het museum. Dit geldt ook voor kinderen t/m 12 jaar en deelnemers die gebruikmaken van een kortingspas of -kaart.

Koop tickets voor de Fietstocht naar de Tuinen van West

Details

Date:
20 March, 2022
Time:
13:30 - 16:30
Cost:
€ 12,50
Event Category: