« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Florilegium Amsterdam 1064. Tentoonstelling en workshops

8 April, 2022 | 13:00 - 16:00

|Recurring Event (See all)

One event on 8 April, 2022 at 13:00

One event on 15 April, 2022 at 13:00

| € 12,50
Cyanotype gele lis iris peudacorus, IJda SmitsCyanotype wilde akelei, IJda SmitsCyanotype steenkruid, IJda SmitsCyanotype paardenbloempluis, IJda SmitsCyanotype valse ridderspoor, IJda Smits.

Tentoonstelling en workshops
In het voorjaar van 2020 begint beeldend kunstenaar IJda Smits met dwalen in de parken en straten van haar buurt: postcodegebied 1064. Tijdens deze wandelingen ontdekt, plukt en verzamelt zij bloemen. Van elke bloemsoort plukt zij er slechts één. Thuis fotografeert zij de verzamelde bloemen en maakt een cyanotype (blauwdruk) en voegt zij kleuren toe met ecoline en waterverf. Er ontstaat een kleurrijk Florilegium, gedrukt op A5-papier. Een deel van het gemaakte werk is van 3 maart tot en met 17 april 2022 te zien in het Van Eesteren Museum.

IJda Smits | IJBer (1947) is beeldend kunstenaar en dichter en woont en werkt in Amsterdam. Sinds 1992 werkt ze als autonoom kunstenaar.

Ze noemt zichzelf een maker, een fröbelaar, omdat ze lichtheid en onbevangenheid bij het maken erg belangrijk vindt. Met, zoals zij zelf zegt, ‘de onbevangenheid van een kind dat iets voor het eerst doet’. Ze onderzoekt en experimenteert, schildert, etst, werkt met textiel en schrijft gedichten. Sinds drie jaar verdiept zij zich in alternatieve fotografietechnieken, zoals cyanotype en gomdruk. Deze technieken gebruikt ze voor haar textielwerken, haar nieuwste dichtbundels en als zelfstandig medium. Het idee voor het project Florilegium Amsterdam 1064 is al wandelend ontstaan in 2020 en uitgevoerd tijdens de lockdown in 2021 en is een ongoing project. Daarnaast werkt ze als museumgids voor het Van Eesteren Museum.

Workshop cyanotype
IJda Smits geeft twee keer een workshop in het maken van een cyanotype in het Van Eesteren Museum. Cyanotype, ook wel blauwdruk genoemd, is een fotografisch proces waarbij na ontwikkeling een cyaan-blauwe afdruk ontstaat. Het papier wordt eerst met chemicaliën bewerkt en daarna met zonlicht belicht. Dit proces werd in 1842 door de Engelse fotograaf John Herschel uitgevonden. In de workshop leer je dit proces toe te passen en maak je een eigen cyanotype op papier, onder meer met bloemen uit postcodegebied 1064.
Tip: neem je eigen bloem mee voor een persoonlijke cyanotype.

Data: Vrijdag 8 april en vrijdag 15 april 2022
Tijdstip: 13.00-16.00 uur
Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, 1064 GV  Amsterdam
Leeftijd: vanaf 12 jaar mét begeleiding en vanaf 15 jaar zónder begeleiding
Kosten*: € 12,50 (vol tarief) | € 8,50 (kortingstarief)
Tickets: Reserveer je tickets vooraf online via onze website:

Koop tickets voor de workshop cyanotype

 

* In het Van Eesteren Museum gelden de volgende kortingspassen en -kaarten: CJP, studentenkaart (mbo, hbo, universiteit), Museumkaart, Stadspas Amsterdam, Dagkaart Van Eesteren Paviljoen en Jaarkaart Van Eesteren Paviljoen.
Houders van een kortingspas of -kaart moeten de pas of kaart meenemen naar het museum en hem samen met het ticket bij de kaartcontrole aan de balie laten controleren en/of scannen.

Een ticket voor de workshop is inclusief entree tot het Van Eesteren Paviljoen (het binnenmuseum).

Op de webpagina Plan je bezoek vindt u alle informatie die nuttig is voor uw bezoek aan ons museum: over tickets, kortingstarieven, onze coronamaatregelen, bereikbaarheid (adres en route) en de toegankelijkheid van het museum.

 

 

Details

Date:
8 April, 2022
Time:
13:00 - 16:00
Cost:
€ 12,50
Event Category: