« Alle activiteiten

  • This event has passed.

Grensverkenningen 3 | Lezing over Natuurinclusief bouwen – Uitgesteld

31 March, 2020 | 20:00 - 22:00

Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) organiseert een reeks van vier lezingenavonden op verschillende locaties in Amsterdam waarin ze met diverse sprekers de Amsterdamse stadsgrenzen onderzoeken. Onder de titel Grensverkenningen. De derde grensverkenning gaat over Natuurinclusief bouwen en vindt plaats in het Van Eesteren Museum.

In deze derde grensverkenning onderzoekt ARCAM de noodzaak van omgevingen waar de natuur kan gedijen en de stedeling kan opladen. Een mogelijkheid is het vergroenen van gebouwen als middel om de landschappen dieper het stedelijk weefsel in te trekken. Deze avond wordt de rol die microbiologie, biomimicry en mini-habitats kunnen spelen belicht en wordt aandacht besteed aan biosferen waarin mens, dier en plant samenleven.

Programma en sprekers

Nature Inclusive Design – Mathias Lehner
Mathias Lehner, architect en research director van Next City, verzamelde samen met Maike van Stiphout, landschapsarchitect, succesvolle ontwerpvoorbeelden van natuurinclusief ontwerpen en bouwen. Ook ontwikkelen zij nieuwe oplossingen, met als doel de biodiversiteit in de stad te vergroten.

Biomimicry – Lydia Fraaije
Architect Lydia Fraaije maakt genetische architectuur. Door het nauwkeurig bestuderen van de natuur wordt het mogelijk alles in balans en binnen een ecosysteem te ontwerpen. Het belangrijkste is dat de architectuur op zoveel mogelijk aspecten past in zijn fysieke, sociale en natuurlijke omgeving. Zo kan architectuur functioneren als organisme.

Studio Monnik – Edwin Gardner
Edwin Gardner specialiseert zich als een van de oprichters van Monnik in technologische ontwikkelingen en de manier waarop deze de maatschappij beïnvloeden; van ruimtelijke inrichting tot social engineering. Voor deze Grensverkenningen 3 richt hij zich op De Donkere Stad, een gedeelde habitat voor mens, dier en natuur.

Na de presentaties is er ruimte voor debat en gesprek.

Datum: deze lezing stond gepland voor dinsdag 31 maart 2020, maar is uitgesteld. Meer informatie over een nieuwe datum vindt u op de website van ARCAM.
Tijd: 20.00 – 22.00 uur | 19.45 uur inloop
Locatie: Van Eesteren Museum
Ticketprijs: Regulier € 12,50 | Stadspas/Studentenpas € 6,25
Tickets: Tickets zijn verkrijgbaar via de website van ARCAM.
Passe-partout voor de reeks van vier Grensverkenningen: Regulier €45,- | Stadspas/Studentenpas €25,-
Voertaal: Nederlands

Grensverkenningen| Lezingenprogramma 
Voor meer informatie over alle Grensverkenningen klik hier.

3 maart 2020: Grensverkenningen 1| Een grens is (g)een grens

17 maart 2020: Grensverkenningen 2| De economische en ruimtelijke waarde van de stadsrand – Uitgesteld

31 maart 2020: Grensverkenningen 3| Natuurinlusief bouwen – Uitgesteld

7 april 2020: Grensverkenningen 4| Declaratie van de Stadsrand

Grensverkenningen is een lezingenprogramma geïnitieerd door ARCAM. Het is onderdeel van de ontwerpstudie ‘Het stadsranden-lab’. In de eerste helft van 2020 gaan vijf ontwerpteams op zoek naar nieuw typologieën voor de stadsranden, waarbij Amsterdam als testcase dient.

De ontwerpstudie ‘Stadsranden-lab’ is een gezamenlijk initiatief van ARCAM en BNA Onderzoek en wordt ondersteund door de gemeente Amsterdam en Ymere en mede gefinancierd uit de Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het ministerie van Economische Zaken. De Hogeschool van Amsterdam, de Academie van Bouwkunst Amsterdam en de Hogeschool Utrecht werken mee als kennispartners. Het Van Eesteren Museum werkt mee aan de randprogrammering.

 


Details

Date:
31 March, 2020
Time:
20:00 - 22:00
Event Category:
van Eesteren Museum